Arenys fa pressió sobre la llei de consultes

ERC reconeix que vol aprofitar escletxes legals per convocar un referèndum d'independència a l'empara d'aquesta normativa

«Vol vostè que es reformin les lleis necessàries o la Constitució a efectes que Catalunya sigui un estat independent, democràtic i social integrat a la UE?» Aquesta és la fórmula que proposa el president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, per consultar la ciutadania dins el marc legal. L'Estatut estableix que els ajuntaments i la Generalitat podran proposar modificacions de lleis, com la Constitució o el mateix Estatut i que, per tant, no es pot declarar inconstitucional o antiestatutària una pregunta formulada en aquesta línia. L'argument queda avalat també per la sentència del Tribunal Constitucional contra el pla d'Ibarretxe, que va crear jurisprudència.

En el primer dia de compareixences d'experts a la cambra per valorar la llei de consultes, el text ja es va posar en dubte de dalt a baix. López Tena assegura que la proposta inicial sorgida del Departament de Governació, a càrrec del republicà Jordi Ausàs, era molt diferent de la que ha arribat al Parlament, ja que el Consell de Govern l'hauria passat pel sedàs. En qualsevol cas, la norma, tal com està redactada, és «restrictiva i limitadora» i contrària a l'Estatut, segons López Tena, ja que contradiu la carta catalana quan limita a qüestions d'interès «local» les consultes dels ajuntaments. A més, el notari deplora que les consultes no siguin vinculants, que no es puguin convocar coincidint amb eleccions i que es necessiti una àmplia majoria per proposar-les –com si calgués una majoria parlamentària no per aprovar sinó només per presentar una proposició de llei–. A Itàlia van aconseguir el divorci amb un referèndum vinculant, recorda López Tena, que atribueix a «la casta política» l'elaboració d'una llei que «obstrueix» la democràcia directa. «L'únic que té legitimitat política és el poble, no pot ser que el Parlament, escollit pel poble, decideixi en última instància sobre una consulta popular», va resumir el jurista. En definitiva, sempre segons López Tena, el redactat de la llei converteix les consultes en meres enquestes i, per tant, no té sentit fixar quòrums ni requerir dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries.

ERC es mulla...

ERC va sortir ahir de la indefinició i l'ambigüitat amb què enfocava la llei de consultes i va dir clarament, per boca del president del partit, Joan Puigcercós, que cal buscar «el màxim d'escletxes» en aquesta llei per convocar un referèndum independentista. Puigcercós va coincidir amb López Tena: «Té raó quan diu que depenent de com es vehiculi la pregunta, difícilment el govern espanyol s'hi pot oposar.»

...I ICV crida a la calma

En aquest sentit, ICV-EUiA, socis de govern d'ERC, va demanar que no s'aixequin «falses expectatives», en paraules de la portaveu parlamentària, Dolors Camats. Els ecosocialistes consideren que la futura normativa no dóna «marge» a l'organització de referèndums com el del municipi maresmenc. Certament, la llei no regularà que organitzacions privades convoquin consultes sense utilitzar el cens electoral.

El conseller Ausàs treballa amb la previsió que la llei estel·lar d'ERC en aquesta legislatura es pugui acabar aprovant abans que acabi l'any.

Articles 222 i 223 de l'Estatut
«Els ajuntaments de Catalunya poden proposar al Parlament l'exercici de la iniciativa de reforma [dels títols I i II de l'Estatut] si així ho demanen un mínim del 20% dels plens municipals, que representin un mínim del 20% de la població.»
Article 86
«Aquest Estatut garanteix al municipi l'autonomia per a l'exercici de les competències que té encomanades i la defensa dels interessos propis de la col·lectivitat que representa.»
Pregunta que proposa López Tena per als referèndums convocats pels ajuntaments:
«Vol vostè que el seu ajuntament presenti una proposta de reforma de l'Estatut en la qual s'estableixi que Catalunya és un Estat independent?»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.