Política

Els onze presumptes gihadistes són traslladats a Madrid

Deu dels detinguts en l'operació policial d'aquest dimecres a Catalunya declaren divendres davant el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz

L'integrant menor d'edat ho farà davant la Fiscalia de menors de l'Audiència

Els 11 detinguts aquest dimecres pels Mossos d'Esquadra en una operació contra una suposada cèl·lula gihadista ja viatgen cap a Madrid per declarar davant l'Audiència Nacional.

Els presumptes gihadistes han sortit a primera hora de la tarda d'aquest dijous de la comissaria de les Corts de Barcelona en tres furgonetes policials custodiades per una moto i tres cotxes patrulla en direcció a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca. Els agents de l'Institut Armat seran els encarregats de completar el trasllat dels detinguts a Madrid aquesta mateixa tarda.

Es preveu que els arrestats passin aquest divendres a disposició del jutge Santiago Pedraz, que els interrogarà sobre la seva presumpta voluntat d'atemptar a Catalunya. El cas es troba sota secret de sumari,

Segons va informar ahir el departament d'Interior , els onze integrants de la suposada cèl·lula tenia la “voluntat explícita” d'atemptar a Catalunya, tot i que no suposava cap perill perquè estava controlada des de fa tretze mesos.

En els mòbil comissats per la policia s'ha trobat imatges d'institucions públiques de Barcelona i dependències policials, entre les quals precisament la caserna de Sant Andreu de la Barca, la més gran que la Guàrdia Civil té a Catalunya, per la qual cosa se sospita que recopilaven objectius per a un atemptat.

Se'ls s'acusa també de formar una part d'una cèl·lula que captava joves, els radicalitzava i els enviava a Síria i Iraq per lluitar al costat de l'organització terrorista Estat Islàmic (EI). Va ser precisament la detenció a Bulgària de tres joves residents a Catalunya que pretenien unir-se a l'EI la que va desencadenar l'operatiu policial.

Els presumptes gihadistes són deu homes –un dels quals menors d'edat– i una dona, amb edats compreses entre 17 i 45 anys. Cinc d'ells són de nacionalitat espanyola, quatre dels quals s'havien convertit a l'Islam, un d'ells el presumpte cap de la cèl·lula; quatre marroquins i un paraguaià, també convers. El detingut menor d'edat passarà a disposició de la fiscal de menors de l'Audiència Nacional, Blanca Rodríguez, que decidirà sobre el seu ingrés a un centre de menors.

Objectius policials

Entre les imatges que els presumptes islamistes radicals tenien als seus telèfons mòbils hi ha edificis i espais significatius de Catalunya, així com dependències policials, per la qual cosa es pensa que els cossos policials que operen al territori podrien suposar un objectiu terrorista.

Ho han confirmat a l'ACN fonts jurídiques i policials, que han apuntat que entre els possibles objectius hi havia el complex central Egara, que els Mossos tenen a Sabadell; la comissaria de la plaça Espanya de Barcelona de la policia catalana o la caserna central de la Guàrdia Civil a Catalunya, a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat).

A més, la policia disposa de més indicis a part de les imatges, recollits tant durant els 13 mesos d'investigació previs com durant els escorcolls domiciliaris practicats aquest dimecres.

Els caps de les comissaries dels Mossos han recordat als seus agents que estan en nivell elevat d'alerta antiterrorista, 4 sobre 5, i que tots els cossos policials occidentals són un objectiu declarat per part de l'Estat Islàmic. Per aquest motiu, han reiterat les mesures d'autoprotecció i vigilància que ja es van donar fa unes setmanes.

En aquesta línia, el director de la policia catalana, Albert Batlle, ha recomanat extremar les precaucions.

Suspenen les Esquadres alternatives

La Trisindical dels Mossos, formada per SPC, CAT i SME, ha cancel·lat la celebració de les tradicionals Esquadres alternatives, un acte paral·lel i de protesta coincidint amb el dia oficial de les Esquadres, que se sol celebrar a finals d'abril. En un comunicat, asseguren que la seva prioritat és la seguretat dels agents, i un acte públic al carrer seria arriscat. Per aquest motiu, se celebraran actes privats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
POLICIAL

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona