Política

EL PERFIL. Figueres. Número 2 a la llista de Convergència i Unió (CiU) que encapçala l'alcaldessa Marta Felip, candidata a la reelecció

Francesc Cruanyes

El periodista incòmode de TVE

Li van fer la proposta a finals de l'any passat i s'ho va rumiar molt. Va ser per les vacances de Nadal que va decidir tirar-ho endavant amb els condicionants de mantenir-se com a independent i de situar-se com a número 2 de la llista de CiU. Al periodista Francesc Cruanyes (Figueres, 1961) la decisió d'un canvi laboral a partir del 24 de maig va lligat a la voluntat de treballar “per la meva ciutat” però també perquè a l'actual TVE a Catalunya, després d'un llarg recorregut en què ha presentat i dirigit les diferents edicions de L'informatiu i tertúlies esportives com La Barberia de Pitu Abril fins al debat polític 59 segons. no hi veu llibertat professional “si no canvien les tornes”. Cruanyes ha estat un periodista incòmode; se'l va castigar passat Reis amb un expedient perquè no havia comunicat que feia disset anys que col·laborava amb un article dominical al Diari de Girona i més d'onze al setmanari Empordà. “Es dóna la paradoxa que no puc escriure sobre que bonica que és la tramuntana”, diu Cruanyes, que mai s'havia significat en la seva tasca professional. I afegeix
que hi havia un “coneixement tàcit” de la desena de directors anteriors sobre les col·laboracions en premsa
local. En canvi no hi havia hagut problemes quan havia participat –prèvia comunicació– en mitjans nacionals com RAC1 i El Periódico.

Francesc Cruanyes, juntament amb altres periodistes catalans de RTVE, com Cristina Puig i Xantal Llavina, va ser apartat per qüestions ideològiques. La purga catalana a TVE i el control que exerceix el PP s'ha fet més evident amb el nomenament de l'excap de comunicació d'Alícia Sánchez-Camacho, Eladio Jareño, com a nou director de TVE a Catalunya. El periodista, que es recupera, tot i tenir seqüeles, d'un infart cerebral patit el 26 de gener, va criticar un reportatge d'Informe Semanal emès el 22 de novembre sobre el 9-N, en què només es donava veu a l'unionisme, i del qual recentment el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) n'ha denunciat la parcialitat. “Com a català, l'Informe Semanal d'avui m'ha fet ràbia; com a periodista, fàstic; i com a treballador de TVE, vergonya”, va piular a Twitter”. “Em consta que aquella piulada no va agradar a Madrid”, va explicar Cruanyes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia