Política

Al final, alcalde

El republicà Joan Rabasseda és proclamat alcalde d'Arenys de Munt, amb vint dies de retard, amb els vots del PSC i la CUP

Promet un govern ferm i amb transparència en la gestió

El PP torna a entrar a l'Ajuntament

L'acord amb la CUP assegura la municipalització del servei d'aigua
ERC convida a entrar al govern el PSC i es tornaran a reunir en breu

Arenys de Munt ja té nou alcalde. El republicà Joan Rabasseda va ser proclamat en el càrrec ahir al migdia després d'arribar a un acord amb el PSC i la CUP per assegurar-se la investidura. A canvi, els republicans han ofert entrar al govern al PSC, amb qui juntament amb CiU van governar la meitat del mandat. Amb la CUP l'acord tancat garanteix el compromís de mantenir la municipalització del servei de l'aigua, un estudi de viabilitat en la gestió de la recollida de la brossa i avançar en el procés independentista. Joan Rabasseda manté que el pacte de govern a final de mandat, al costat de CiU i el PSC, ha funcionat amb un 85% dels objectius complerts i així ho va repetir ahir en el seu discurs d'investidura. “Sí les coses funcionen millor no cal fer gaires invents”, comentava ahir el nou alcalde, en acabar el ple. Per això, les primeres converses les van mantenir amb els socis, tot i que CiU ja s'ha pronunciat que per ara en quedarà al marge.

Les pròximes setmanes es reprendran les converses amb la regidora del PSC, Àngels Castillo, que ahir va presidir, al costat del regidor més jove, Marc Tarrés, el ple de constitució. L'alcalde va tenir el seu suport i el vot de la regidora de la CUP, Maria Ballester, mentre que el cap de llista, Josep Manel Ximenis, expulsat pel seu partit, prenia l'acta de regidor i es votava a ell mateix per investir-se alcalde.

La resta de forces polítiques, tant CiU com el PP, que finalment aconsegueix entrar de nou a l'Ajuntament després de presentar recurs per un vot nul que justifica el retard de la celebració del ple, van decidir ahir votar en blanc.

Un govern ferm

El nou proclamat alcalde va assegurar que l'objectiu a partir d'ara és continuar treballant per transformar i millorar el poble. Va assenyalar que com a força més votada, i encara que hagi perdut un regidor, amb l'entrada del PP, “moralment” en continua tenint els mateixos.

El nou alcalde va prometre un govern ferm i estable per continuar treballant per la qualitat de vida i millorant els serveis de l'administració local. Per això va assegurar transparència en la gestió. “El govern ha treballat cohesionat, amb un full de ruta i amb lleialtat, gràcies a uns companys de viatge.” La voluntat, segons va dir, és que això es mantingui els pròxims quatre anys.

Rabasseda va tenir un record en el seu discurs per l'obra feta al municipi ja en època de la República i en els primers anys de la democràcia sota les sigles d'ERC. Emocionat i amb la veu entretallada va ressaltar la importància del “treball conjunt perquè els pobles avancin, tant en l'àmbit local com en el nacional” i l'orgull que representa fer-ho amb els valors republicans i en un municipi on onze dels tretze regidors són independentistes.

En la seva intervenció també va assenyalar que com a primer municipi on es van fer les consultes sobiranistes “no es pot fallar davant aquest repte, encara que sigui difícil”. La majoria de regidors van jurar o prometre al càrrec sumant-se a la fórmula de posar-se a disposició del Parlament de Catalunya per impulsar el procés d'autodeterminació.

No tot s'hi val

L'alcalde va cloure el seu parlament fent una crida a totes les forces per “prestigiar” la política. Va confiar que en aquest nou mandat “les dinàmiques dels qui han enredat, obstaculitzat i mentit canviïn de tarannà o pleguin. En la política no tot s'hi val”, va dir. Es referia, sense posar-hi noms, a les tenses relacions mantingudes amb el cap de llista de la CUP, Josep Manel Ximenis, que va ocupar l'alcaldia fa quatre anys però al qual, amb un pacte amb CiU i ERC, van fer una moció de censura a meitat de mandat. El regidor Josep Manel Ximenis, com la resta de regidors, va felicitar el nou alcalde, en acabar la sessió que va evidenciar la divisió, amb els regidors separats a la taula de plens. Una de les incògnites del ple era veure si Ximenis renunciaria a l'acta de regidor tal com li havia demanat la CUP. Tant ell com la regidora Esther Sánchez van agafar ahir l'acta de regidor. “Prenc l'acta perquè a mi m'han votat com a cap de llista i tinc el suport d'una majoria i dels que van fundar la CUP que estan al meu costat”, manifestava un cop finalitzat l'acte.

Entre els primers decrets com a alcalde, Joan Rabasseda, signava hores després del ple la delegació de càrrecs al regidor Àngel Vallcorba (ERC) per les funcions de Governació, Espai Públic i Joventut, davant l'inici de les festes dels carrers, a les quals es va donar el tret de sortida ahir a la tarda amb la Breda de la Plaça.

El meu vot s'entén perquè ens permet blindar la municipalització de l'aigua per 25 anys
p
Maria Ballester
regidora de la cup
Els qui han enredat, obstaculitzat i mentit, que canviïn de tarannà o pleguin
Joan Rabasseda
alcalde d'Arenys de munt
Prenc l'acta perquè a mi m'han votat com a cap de llista i tinc el suport d'una majoria
Josep Manel Ximenis
cap de llista de la cup
Legalment tenim cinc regidors però moralment continuen sent sis
Joan Rabasseda
Alcalde d'Arenys de Munt

“No tenim cap problema, si vol retornar qui vol usurpar el poder”

Hores després que es fes públic que el consell de garanties de la CUP ratificava l'assemblea local per demanar al seu cap de llista, Josep Manel Ximenis, que plegués i no agafés l'acta de regidor, passava tot el contrari. “Jo no tinc constància de cap resolució”, assegurava moments abans de començar el ple convençut que la seva obligació com a cap de llista era acceptar l'acta de regidor. I així ho va fer i en acabar va mantenir-se en la seva posició i no va reconèixer el que li dicta el partit en l'àmbit nacional.

La resolució, a més de no atorgar-li cap reconeixement polític com a regidor i membre del partit, li denega la seva col·laboració. També aclareix que no se'l pot expulsar del partit perquè ja no n'era militant. “Són ells que no creuen en el projecte de la CUP”, va dir dirigint-se als militants, alguns integrants de la llista, que van crear la nova assemblea que té el suport del partit. “Fan una lectura errònia dels estatuts. La majoria em va donar suport i els que van fundar la CUP estan al meu costat” hi afegia. Ximenis va anar més enllà i va suggerir: “No tenim cap problema, si vol replantejar-se el retorn dins la CUP els qui volen usurpar el poder en contra de la majoria”, va dir sense acceptar en cap moment que el partit doni suport a la regidora, Maria Ballester.

Per la seva part, la regidora va justificar el seu vot a l'alcalde republicà després d'arribar a un pacte d'investidura en què es garanteixen aspectes de serveis municipals i de treballar cap a la independència. La voluntat, segons va dir, és reunir-se amb la regidora, Esther Sànchez, amb qui assegura que ha estat impossible trobar-se fins ara. “Haurà de decidir què vol fer, passar a la CUP o quedar-se amb Ximenis al grup no adscrit.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia