Política

Duran s'ofereix als votants més pragmàtics

Creu que la via més realista és que la Constitució reconegui la nació i el pacte fiscal

El candidat d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, considera que la seva proposta de modificació de la Constitució és la via més realista, pràctica i ràpida per posar fi al problema d'encaix entre Catalunya i Espanya i el bloqueig de les institucions. Amb aquest convenciment, el cap de llista es va adreçar ahir als votants de CDC i Unió que, en les últimes eleccions, es van decantar per C's i també als independentistes més pragmàtics que creuen que ja ha arribat l'hora d'una solució real.

El líder d'Unió va explicar que l'aprovació de la “disposició catalana” a la carta magna hauria de ser validada únicament pel ple del Congrés amb la qual cosa s'evitaria el llarg recorregut que preveu tota reforma constitucional. Segons Duran, aquesta disposició hauria de reconèixer “la realitat nacional” de Catalunya, blindar competències en matèria d'educació, llengua i cultura i, finalment, incloure el concert econòmic que permeti a la Generalitat recaptar els recursos que generen els ciutadans de Catalunya.

Duran, tot i admetre la dificultat de la negociació, es va mostrar confiat que el nou govern espanyol respectaria els acords signats, tal com ho fa amb el País Basc. Per Duran, la consecució del concert econòmic és un acte de “justícia” per poder fer front a les despeses en educació, sanitat i serveis socials amb els recursos que genera la pròpia població, actuació que, va recordar, no hauria d'estar renyida amb les mesures de solidaritat.

En un acte a la seu d'Unió, Duran també va admetre que la seva proposta no substitueix la possibilitat de fer un referèndum d'autodeterminació si així ho proposa l'Estat espanyol. “No hem estat nosaltres els que hem abandonat el dret a decidir”, afirmava el candidat socialcristià en referència a Convergència. Tot i que hi veu poques possibilitats que aquesta oferta s'acabi concretant per la banda del govern espanyol, assegura que, si el referèndum arriba al Congrés, tindrà el sí d'Unió. Amb tot, “l'única veu catalana que té una proposta seriosa per a Catalunya és la nostra”, reiterava el candidat amb l'objectiu de pescar prou vots entre la resta de formacions polítiques que li permetin ser a Madrid a partir del 20-D.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els EUA rebutgen el pla d’alto el foc de Putin a canvi de territori a Ucraïna

barcelona
Regne Unit

Caterina de Gal·les reapareixerà en públic dissabte a l’aniversari del rei

Barcelona
guerra a europa

L’OTAN supervisarà l’ajuda i la formació militar per a Ucraïna

barcelona
guerra a europa

Zelenski arriba a Suïssa per a la Cimera de la Pau impulsada per Kíiv

barcelona
àfrica

Històric acord per a un govern d’unitat nacional a Sud-àfrica

barcelona
hongria

Alliberen l’activista antifeixista Ilaria Saris elegida eurodiputada

barcelona
Estats units

Un submarí dels EUA navega per Cuba coincidint amb la visita de la flotilla russa

barcelona
estat francès

El Front Popular promet apujar els salaris i gravar les grans fortunes

barcelona
cimera a itàlia

Meloni aconsegueix eliminar el dret a l’avortament del text final del G7

barcelona