Política

La futura CDC de Ponent, més independentista

Els líders de CDC a Ponent i el Pirineu volen que la refundació del partit mantingui una posició d'ampli espectre ideològic i aposti clarament per la independència

Més transparència i participació

La visita d'Artur Mas a Lleida a principis de mes ha estat el punt simbòlic de partida del procés per refundar Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) també a les terres de Ponent i del Pirineu. El procés pot acabar amb la refundació del partit, o bé amb la creació d'un partit nou que substitueixi l'actual Convergència.

El procés de debat s'ha iniciat amb una enquesta als militants en què se'ls demana l'opinió sobre el model d'organització del partit i la seva posició ideològica, i culminarà al mes de maig amb un congrés que, si les bases ho decideixen, podria ser fundacional d'un nou partit.

Tots aposten per mantenir una posició d'ampli espectre ideològic, “en què puguin tenir cabuda des de socialistes fins a liberals i democratacristians”, diu Ramon Farré, actual president de CDC a Ponent i que ho deixarà quan al mes de maig culmini el procés i s'esculli una nova direcció territorial. Farré fa vuit anys que és president i afirma que ja és un període suficient, tant si la futura organització del futur ho fixa com a límit com si no, i que ara toca que hi entri gent nova. El president de la Diputació, Joan Reñé, aposta també per un “centre ampli”, i un model organitzatiu en què les bases tinguin la paraula en decisions importants, com ara les primàries per confeccionar les llistes, en lloc de les nominacions de la direcció.

“Debat superat”

El CEO ha detectat que a Ponent hi ha més partidaris de la independència que en altres demarcacions, i a les bases de CDC passa el mateix: tots els entrevistats en són ferms partidaris. “Aquesta és una pantalla passada, ja no hi ha debat dins de CDC sobre la independència, és ben clar que la volem”, explica Llàtzer Sibis, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà. “Per mi, la nostra posició ha de ser centrista pel que fa a l'àmbit ideològic, però per la independència del país de manera clara”, explica Joan Ubach, alcalde de Tremp. “Durant molts anys alguns han volgut fer entendre que voler la independència del país és ser d'esquerres o radical, i no és així, jo ho sóc des que tinc coneixement i CDC sempre ha apostat per la sobirania mantenint una posició centrada.”

“Hi ha una majoria social al país que vol la independència i el nostre partit, refundat o amb noves sigles, ha de ser un instrument per a aquesta majoria”, sosté el líder del grup municipal a Lleida, Antoni Postius. Refusa que el partit faci una definició ideològica amb els conceptes dreta i esquerra, “que és una concepció molt clàssica de la política i molta gent ja no s'hi sent representada, sobretot els joves”, i afirma que calen “propostes concretes que generin il·lusió a la gent, debats no dogmàtics i mecanismes nous de participació i transparència”.

Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell, assenyala les polítiques socials unides al respecte a la llibertat individual, com les senyes d'identitat del futur partit, que ell voldria que es creés de nou: “El que hem de fer és un canvi de casa, una mudança, en què t'emportes allò que va bé i funciona, i deixes enrere el que ja no serveix.” Batalla posa el procés de refundació o fundació del partit com un exemple de la participació de les bases que ha de fomentar la formació.

Un superdissabte al mes de maig amb la participació de tots els militants i simpatitzants decidirà la definició final del nou partit. El procés és viscut, pels entrevistats, amb esperança però també amb algun punt crític.

Ubach arrufa el nas quan se li planteja si seran les bases les que ho decidiran tot. “És el que voldria, perquè, en cas contrari, si al final tot queda que continuen a dalt els mateixos i fent el mateix, serà una decepció; a vegades veig coses com ara recol·locar càrrecs d'una conselleria a una altra, i jo del que tinc esperances és que aquest procés ens permeti fer una renovació important i molt necessària.”

Llàtzer Sibis remarca que la redefinició o refundació del partit ha de significar també un gir en la sensibilitat territorial. Sibis assenyala que al partit s'han preocupat molt els darrers anys de les zones de la regió metropolitana on obté pitjors resultats, i que això no hauria de fer oblidar els territoris on CDC és forta, com ara el Pirineu.

L'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, també subratlla la importància dels territoris en la futura organització, i l'alcaldessa d'Aitona i vicepresidenta segona a la Diputació, Rosa Pujol, adverteix que el territori “ha de tenir força” davant la direcció nacional de Barcelona, “al contrari del que ha anat passant fins ara”, en un partit que ella voldria refundat, sense necessitat de crear-ne un de nou.

LES FRASES

En el nou partit hi han de tenir cabuda des de socialistes fins a liberals i democratacristians
Ramon Farré
president de cdc a ponent
És una molt bona oportunitat per ser valents i agosarats i tenir nous mecanismes de participació
Antoni Postius
president del grup municipal de ciu a la paeria de lleida
Cal fer net: refundar el partit però amb la mateixa gent fent el mateix no m'acabaria de fer el pes
Joan Ubach
alcalde de tremp
Hem de ser un partit social i de la llibertat individual, d'un progressisme que freni els populistes
Albert Batalla
alcalde de la seu d'urgell
No sóc assembleari però calen eines de participació de les bases, com ara les primàries
Joan Reñé
president de la diputació de lleida
El partit s'ha obsessionat amb les comarques on té poca entrada i ha descuidat on tenim suports
on
Llàtzer Sibis
president del consell comarcal del pallars sobirà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona