Política

Rècord del sobiranisme

ERC, Junts i la CUP sumen un màxim històric de 74 escons i l’independentisme supera per primer cop el 50% dels vots

Illa és el més votat però té difícil fer govern

Vox entra però Cs s’enfonsa i perd 30 diputats

El PSC recupera el terreny perdut, sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona
Els socialistes i els republicans empaten amb 33 diputats cadascun

Els qui dona­ven per mort l’inde­pen­den­tisme i el procés han errat la pre­dicció. El sobi­ra­nisme és, des d’ahir a la nit, més fort encara al Par­la­ment de Cata­lu­nya, amb un rècord de dipu­tats. Si fins ara el màxim eren els 72 escons del 2015 –62 de Junts pel Sí i 10 de la CUP–, l’escru­tini d’anit reforça el rècord i situa el sobi­ra­nisme amb 74 dipu­tats, dos més que el 2017. D’aquesta manera, la majo­ria a la cam­bra cata­lana, que se situa en 68, està asse­gu­rada. També en per­cen­tatge de vot les xifres van a l’alça per als par­ti­da­ris de la inde­pendència. Per pri­mer cop sobre­passa el 50%, fins a un 51,6% si se sumen els suports d’ERC, Junts, la CUP, el PDe­CAT, Primàries, FNC i MCR –tot i que els dar­rers qua­tre par­tits ni obte­nen repre­sen­tació–. Les for­ces inde­pen­den­tis­tes s’impo­sen a les demar­ca­ci­ons de Girona, Tar­ra­gona i Lleida, però en canvi a la de Bar­ce­lona el PSC recu­pera el vot que va per­dre en la dar­rera con­tesa elec­to­ral cata­lana en favor de Ciu­ta­dans.

Durant tota la nit el PSC i ERC van estar frec a frec per pro­cla­mar-se gua­nya­dors de les elec­ci­ons i la balança va aca­bar decan­tant-se de la banda dels soci­a­lis­tes. El PSC va viure un nit tri­om­fal i va recu­pe­rar el pes que històrica­ment havia tin­gut dins l’hemi­ci­cle, impo­sant-se a Bar­ce­lona però també a Bada­lona i l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat. La victòria va més enllà i recu­pe­ren també ciu­tats on feia temps que no gua­nya­ven, com Mataró, on feia 18 anys que no ven­cien. Així, els 17 dipu­tats de Miquel Iceta gai­rebé es doblen fins a arri­bar a 33. El PSC gua­nya per pri­mer cop en vots però també en escons i torna a ser el més votat, cosa que no pas­sava des de l’època de Pas­qual Mara­gall. L’ano­me­nat efecte Illa ha fun­ci­o­nat com es pre­veia, però el pre­si­den­ci­a­ble soci­a­lista ho té molt com­pli­cat per for­mar govern. Sal­va­dor Illa en cam­pa­nya va anun­ciar que pre­sen­ta­ria can­di­da­tura si era gua­nya­dor en vots o escons, però les pos­si­bi­li­tats de fer un pacte que sumi és difícil. Si ho intentés amb els cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes no suma­rien majo­ria, i ell mateix va asse­gu­rar que no pac­tarà amb ERC, que és amb qui sor­ti­rien els números. Però una cosa són els escons i una altra molt dife­rent la suma política, i els repu­bli­cans ja van vetar en cam­pa­nya els soci­a­lis­tes.

El bloc inde­pen­den­tista

Qui també millora els resul­tats res­pecte dels ante­ri­ors comi­cis és ERC, que gua­nya un escó i empata a 33 amb el PSC. Pere Ara­gonès supera els resul­tats d’Oriol Jun­que­ras, però s’ha de con­for­mar amb la segona posició en obte­nir uns 45.000 vots menys que el PSC. No obs­tant això, també fa el seu millor resul­tat fins ara en unes elec­ci­ons cata­la­nes, però ERC aca­bava de gua­nyar les dar­re­res elec­ci­ons gene­rals i les muni­ci­pals. Ara­gonès va pro­cla­mar ahir la seva volun­tat de pre­sen­tar can­di­da­tura a la inves­ti­dura.

Pel que fa a Junts, la for­mació perd posi­ci­ons a la cam­bra cata­lana. Laura Borràs veu com la llista d’Ara­gonès els supera i obte­nen un escó menys (es que­den amb 32). Aquesta no és una cir­cumstància anecdòtica, ja que, amb l’ante­rior pacte de govern, la pre­sidència cor­res­po­nia a Junts pel fet de tenir més dipu­tats que ERC, men­tre que ara les tor­nes s’han girat. Tot i això, Junts ahir mani­fes­tava ja clara­ment la volun­tat de ree­di­tar l’acord de govern a la Gene­ra­li­tat. Perquè sigui pos­si­ble cal­dria que la CUP s’avingués, com a mínim, a faci­li­tar la inves­ti­dura. Els cupai­res, doncs, tor­nen a tenir la clau de la gover­na­bi­li­tat a la cam­bra, encara que amb més força que el 2017. La can­di­da­tura pre­si­dida per Dolors Saba­ter recu­pera el ter­reny per­dut i fa un resul­tat simi­lar al del 2015, plan­tant-se amb 9 repre­sen­tants. A més, els anti­ca­pi­ta­lis­tes acon­se­guei­xen una fita històrica per a ells, obte­nint repre­sen­tació a les qua­tre demar­ca­ci­ons cata­la­nes, un fet que no s’havia produït mai fins ara. Del bloc inde­pen­den­tista amb pos­si­bi­li­tats d’obte­nir repre­sen­tants queda fora el PDe­CAT, després de la seva escissió de Junts.

La dreta s’enfonsa

Com apun­ta­ven les enques­tes, els ultra­dre­tans de Vox entren al Par­la­ment, i ho fan per la porta gran. La can­di­da­tura d’Igna­cio Gar­riga passa de no tenir repre­sen­tació a acon­se­guir onze dipu­tats, però ho fan a costa del bloc de la dreta espa­nyo­lista, que es dona una bona pata­cada. Si el 2017 la suma de Ciu­ta­dans i el PP supo­sa­ven 40 dipu­tats a l’hemi­ci­cle, ara es que­den amb la mei­tat: només 20. La gran der­ro­tada de la nit és Ciu­ta­dans. Amb Inés Arri­ma­das de cap de llista acon­se­guien fa poc més de dos anys ser els gua­nya­dors de les elec­ci­ons. Ara pas­sen de la pri­mera posició a la penúltima i la pèrdua de 30 dipu­tats, obte­nint-ne només 6. Ciu­ta­dans perd l’espai que havia gua­nyat als soci­a­lis­tes i veu com els vots que li havien fur­tat sobre­tot a l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona tor­nen al lloc ori­gi­nal. Un des­ga­vell que es trac­tarà al comitè exe­cu­tiu que Arri­ma­das ha con­vo­cat per avui a Madrid. Tot i la des­feta sense pal·lia­tius, Car­los Car­ri­zosa no va donar senyals ahir de voler ple­gar.

Tam­poc els ha anat bé als de Pablo Casado. Si el 2017 obte­nien un minso resul­tat amb tan sols 4 dipu­tats, el resul­tat encara s’empit­jora més amb Ale­jan­dro Fernández i en per­den un altre. Un resul­tat també de rècord, però per la part baixa, i que situa el PP com una força mar­gi­nal i en dar­rer lloc. Només engresca el 3,8% de vot i li marxa l’únic dipu­tat que tenia a la demar­cació de Girona.

El que no es mou ni un mil·límetre res­pecte als ante­ri­ors resul­tats és En Comú Podem, que amb Jéssica Albi­ach repe­teix els vuit escons que ja tenia fins ara. La repre­sen­tant a Cata­lu­nya dels de Pablo Igle­sias no es bene­fi­cia del pacte de govern a Madrid, cosa que sí que fan els soci­a­lis­tes. Ahir a la nit, però, Albi­ach man­te­nia la seva volun­tat d’ofe­rir un govern d’esquer­res a soci­a­lis­tes i repu­bli­cans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.