Política

JOSEP PIJOAN FARRÉ

Cofundador de la FIC i Micropobles

“Primer, el poble; després, la comarca, i tot seguit, el país”

Hi ha tres factors com a solució al despoblament: bones comunicacions viàries i telemàtiques, habitatge i feina a prop
Un regidor independent és el que no depèn de cap partit: ens devem al municipi i depenem de la gent. I crec que perdurarà

Reti­rat el febrer del 2017 de la política local, Josep Pijoan és un jubi­lat actiu, que con­ti­nua diri­gint, amb una de les filles, la seva empresa de sul­fats càlcics, l’única del ram que queda a Cata­lu­nya, on ha tre­ba­llat des dels 19 anys. Allà és on ens rep.

Va estar 37 anys en política muni­ci­pal, la més agraïda, diu tot­hom. En va gau­dir?
Cer­ta­ment, van ser 12 anys de regi­dor i 25 anys, set mesos i 22 dies exac­ta­ment d’alcalde [riu]. N’estic molt satis­fet, i si avui hagués de tor­nar a començar, faria el mateix. Sem­pre he dit que hi ha dos tipus de polítics. El pro­fes­si­o­nal, el par­la­men­tari, que a vega­des sense conèixer a fons els pro­ble­mes de la ciu­ta­da­nia està a les ordres d’una sigla i fa el que el par­tit té mar­cat. I l’ama­teur, el muni­ci­pa­lista, que més que polític és un ges­tor, i ho fa tan bé com sap per al seu muni­cipi i la seva comarca, hi esmerça tots els esforços.
Un ges­tor per vocació, com vostè…
Sí, i sense remu­ne­ració. He estat tots aquests anys sense cobrar mai res, tret de l’any i mig que vaig ser al Con­sell Comar­cal, quan tam­poc volia cobrar però em van dir que si no hau­ria esta­blert un pre­ce­dent per als que vin­drien. Però com a alcalde mai he cobrat res; com a molt, si feia algun des­plaçament a fora.
Però durant el tri­par­tit, Joan Puig­cercós va impul­sar un sou per a tots els alcal­des. Hi va renun­ciar?
Sí, perquè la Gene­ra­li­tat dona una quan­ti­tat en funció dels habi­tants, però la Segu­re­tat Social l’ha de pagar el muni­cipi. I això sig­ni­fi­cava en aquell moment uns 6.000 euros que havia de pagar l’Ajun­ta­ment, i vaig deci­dir no aco­llir-me a l’ajut.
Però hi deu estar a favor, que almenys els alcal­des cobrin per la fei­nada que fan…
Sí, és una bona ini­ci­a­tiva, perquè la per­sona que es dedica a una cosa ha de cobrar. Això sí, si cobres d’un ajun­ta­ment estàs obli­gat a des­ti­nar-hi almenys mitja jor­nada; el que no pot ser és cobrar d’alcalde o regi­dor amb dedi­cació exclu­siva i fer altres fei­nes. Soc molt lega­lista, i com que sem­pre he vis­cut de la meva feina, con­si­de­rava que en el meu cas era l’empresa, i que a l’Ajun­ta­ment hi dedi­ca­ria les hores que fes falta, però sense cobrar.
És com un ‘hobby’...
Sí, com un hobby i per vocació, perquè si no ja no ho hau­ria fet. I perquè vaig enten­dre que feia falta i que Pira tenia pos­si­bi­li­tats de remun­tar, ja que estàvem patint un des­po­bla­ment impor­tant quan vaig entrar d’alcalde el 1991, un dego­teig cada any, perquè ser molt a prop de la capi­tal de comarca té avan­tat­ges però també incon­ve­ni­ents. I si saps bus­car els ele­ments te’n pots bene­fi­ciar, però si no et pot per­ju­di­car, perquè t’esti­rarà la gent. Per això vam impul­sar habi­tat­ges, per mirar d’apro­fi­tar aquesta pro­xi­mi­tat.
I vau reei­xir…
Sí, el poble va pas­sar de 300 a 500 habi­tants. I d’una població molt enve­llida, amb el 33% de més de 65 anys, ha pas­sat a ser la que té més joves de la Conca, per sobre de la mit­jana cata­lana. Vam fer 84 habi­tat­ges i tots es van omplir amb gent jove.
Habi­tatge social?
Sí, vam ana­lit­zar per què mar­xava la gent i era perquè no hi havia habi­tatge. Vam bus­car un solar pro­per al poble, vam convèncer el pro­pi­e­tari que el podíem requa­li­fi­car com a urbà i que tin­dria accep­tació, i ho vam fer. I va fun­ci­o­nar. Vam fer els 84 habi­tat­ges amb un sis­tema nou, que era una espècie de coo­pe­ra­tiva, una soci­e­tat civil par­ti­cu­lar en què els pro­pi­e­ta­ris havien de com­prar les par­cel·les, sobre les quals s’edi­fi­cava la seva casa. Les cases eren totes iguals, uni­for­mes, i l’Ajun­ta­ment coor­di­nava el tema de bus­car el cons­truc­tor, el finançament al banc… Els par­ti­cu­lars no es van haver de pre­o­cu­par de res, tot i que es van fer un seguit de ges­ti­ons amb ells: es va anar a veure abans un seguit d’habi­tat­ges, se’ls va pre­gun­tar si esta­ven d’acord amb els preus del cons­truc­tor... Així es va poder por­tar a terme, i va sor­tir a preu de cost; no hi va haver cap bene­fici de cap pro­mo­tor perquè era el mateix pro­pi­e­tari. De fet estem inten­tant, amb l’alcalde d’ara, fer una pro­moció simi­lar, de 40 habi­tat­ges.
Ho veu­ria una fórmula exten­si­ble per llui­tar con­tra el des­po­bla­ment rural?
Sí, mol­tes vega­des als micro­po­bles s’ha pen­sat que pri­mer hi ha mol­tes cases des­ha­bi­ta­des que s’hau­rien de recons­truir i reha­bi­tar. I és cert, però després et tro­bes que el pro­pi­e­tari et demana un dine­ral i és impos­si­ble de reha­bi­li­tar. Aquí xoquem amb la llei d’urba­nisme; els muni­ci­pis petits que no tenen el pla­ne­ja­ment apro­vat no poden créixer, perquè el límit d’edi­fi­cació nova no ho per­met i només poden reha­bi­li­tar habi­tat­ges antics, i això els con­di­ci­ona. Hi ha hagut molts con­tac­tes ja amb Urba­nisme perquè la llei hau­ria de variar; n’hi hau­ria d’haver una d’específica per als pobles petits. Des de Micro­po­bles ja s’està empe­nyent per fer-ho pos­si­ble. Cons­truir habi­tatge nou a vega­des surt molt més econòmic que reha­bi­li­tar-ne d’antic; si els pro­pi­e­ta­ris no t’ho posen fàcil es fa molt costós. L’edi­fi­cació nova és molt més sim­ple.

Però n’hi ha prou amb això?

No, per solu­ci­o­nar el des­po­bla­ment que pateix Cata­lu­nya i l’Estat –l’Espa­nya bui­dada, on ara s’estan bellu­gant i estan sor­tint, per cert, agru­pa­ci­ons d’elec­tors perquè veuen que a casa no els por­ten res–, hi ha tres fac­tors impor­tants. Pri­mer, unes bones comu­ni­ca­ci­ons, viàries i telemàtiques, que és la base prin­ci­pal: si hi ha bons acces­sos i bona fibra òptica, avui et per­met fer mol­tes coses a casa, i això és bàsic. El segon ele­ment és l’habi­tatge: sense, no podràs fer créixer el muni­cipi. I les comu­ni­ca­ci­ons no depe­nen de l’Ajun­ta­ment sinó de l’admi­nis­tració, però l’habi­tatge sí, i es pot moure. El ter­cer fac­tor és la feina: no podem pre­ten­dre que a cada muni­cipi hi hagi un polígon indus­trial i empre­ses ins­tal·lades, però si la comu­ni­cació és bona, a 20 minuts en cotxe pots tre­ba­llar. I hi ha el tele­tre­ball, que si una cosa posi­tiva ha por­tat la pandèmia és enten­dre que des d’un muni­cipi petit també es pot fer la feina, i això ha fet que molts hagin cres­cut en habi­tants. Que hi hagi bona comu­ni­cació i habi­tatge són els dos fac­tors prin­ci­pals, acon­se­guir feina al mateix muni­cipi ja és dema­nar molt, però amb el tele­tre­ball ho pots acon­se­guir.
I els ser­veis muni­ci­pals, com esco­les rurals i con­sul­to­ris… O això ve després?
Si estàs ben comu­ni­cat i tens habi­tat­ges, la població t’aug­men­tarà. I quan passi, has d’anar cap a un segon bloc, que és el con­sul­tori, l’escola… Però això no ho pots acon­se­guir si no tens gent que viu allà.
Al seu dia vostè també va dema­nar una poli­cia man­co­mu­nada…
Sí, això va arri­bar a anar al Congrés, ho vaig pro­po­sar a un dipu­tat soci­a­lista i hi havia una fórmula que era fac­ti­ble, però s’havia de can­viar un arti­cle d’una llei esta­tal que per­me­tia que un muni­cipi amb poli­cia local pogués ampliar el seu radi d’acció, posant algun mem­bre més per fer el ser­vei de muni­ci­pis veïns. No es va arri­bar a apro­var perquè pot­ser no s’hi va insis­tir prou, perquè seria pos­si­ble i via­ble. El que no pots pre­ten­dre és que l’alcalde o els regi­dors facin de poli­cia, que en un poble petit ja ho has de fer, perquè 24 hores al dia estàs de ser­vei. Però no és que et per­toca; en canvi una poli­cia man­co­mu­nada ens faci­li­ta­ria la feina.
Em deia que tot això es vehi­cula a través de l’Asso­ci­ació de Micro­po­bles del país...
Sí, la direcció actual està fent una gestió extra­or­dinària; formo part del con­sell asses­sor. També en vam ser cofun­da­dors fa 14 anys. Vam ser vuit ajun­ta­ments, un dels quals Pira, a ini­ci­a­tiva d’un regi­dor d’Argençola, Toni Llo­bet. Vaig dir que enda­vant, perquè la meva il·lusió en la política muni­ci­pal sem­pre va ser defen­sar el poble petit, la comarca i el país. He tin­gut sem­pre aquest esquema: pri­mer, el poble; després, la comarca, i després, Cata­lu­nya.
Vostè va entrar d’alcalde després de la lluita con­tra un abo­ca­dor indus­trial a la Conca; allò seria un abans i un després…
Efec­ti­va­ment, quan va escla­tar el tema el 1990 jo era regi­dor, i la majo­ria d’ajun­ta­ments de la comarca vam dimi­tir per pres­si­o­nar el govern, perquè allò no estava ben plan­te­jat. Pot­ser va ser un acord que vam pren­dre sense pen­sar gaire en les con­seqüències, però tot­hom va com­plir quan va arri­bar el moment. Aque­lla gent tenia paraula; avui dia ja és més difícil, perquè avui el polític diu una cosa i en fa una altra. El movi­ment social va ser molt impor­tant, deci­siu, però una de les coses que crec que van fer més mal al govern va ser la dimissió de tots els càrrecs elec­tes muni­ci­pals, del seu propi par­tit, perquè gai­rebé tota la Conca era de CiU. En podem estar satis­fets, perquè no es veu gaire que un govern amb majo­ria abso­luta tiri enrere una llei, i ho va fer al cap de nou mesos: va reti­rar el pla de resi­dus, i allò va mar­car un punt d’inflexió, a par­tir de lla­vors la comarca can­vi­a­ria.
Va ins­pi­rar l’orgull de comarca?
Sí, es va mar­car un per­fil propi de defensa d’uns interes­sos i unes arrels, i ens han tin­gut en compte. Crec que encara avui això per­dura i encara ens res­pec­ten. Quan diem que som de la Conca, compte!
En tot cas hi va haver pro­tes­tes que avui serien gai­rebé sedició, com ape­dre­gar l’helicòpter del pre­si­dent Pujol o rete­nir el con­se­ller Molins al Con­sell Comar­cal.
Jo també era a din­tre amb el con­se­ller, i allò va ser un mun­tatge perquè se li va garan­tir en tot moment que si volia sor­tir se l’escor­ta­ria fins al cotxe, però ell es va esti­mar més que­dar-se dins i van avi­sar els anti­a­va­lots. I no és cert que s’ape­dregués l’helicòpter del pre­si­dent, tot i que hi havia gent pro­tes­tant, això sí… No gai­res anys després, el pre­si­dent Pujol va venir a inau­gu­rar la vari­ant de Vila­verd, i hi vam anar cinc o sis alcal­des inde­pen­dents a veure’l. Vam agrair-li que hagués reti­rat el pla, que la Conca se sen­tia molt satis­feta i que volíem que allò servís per cica­trit­zar les feri­des. Després també es va nego­ciar i es van reti­rar totes les acu­sa­ci­ons que hi havia arran d’algu­nes denúncies. El més greu era el tema de l’helicòpter perquè dema­na­ven indem­nit­za­ci­ons, i també es va aca­bar reti­rant.
Els fets van ser l’embrió d’un espai muni­ci­pa­lista, la Unió d’Inde­pen­dents de la Conca (UnIC), en les elec­ci­ons del 1991…
Sí, quan l’octu­bre del 1990 es dona per aca­bat el pla de resi­dus, em venen a veure dues per­so­nes i em diuen: “I ara, què? Ens segui­rem pre­sen­tant per CiU?” Perquè jo els dos pri­mers man­dats havia anat de 3 en una agru­pació d’elec­tors, però el 1987 havia estat, com a inde­pen­dent, en una llista de CiU. Em va sem­blar bé mun­tar alguna cosa; ens vam ajun­tar uns quants i vaig ser pro­mo­tor de la UnIC, ins­crita a prin­ci­pis del 1991. Fins i tot vam pre­sen­tar algu­nes can­di­da­tu­res a l’Alt Camp, tot i que no podien fer ser­vir aquest parai­gua per un tema del nom.
I vau dis­pu­tar el poder local a CiU, fins al punt de dis­cu­tir-li el Con­sell Comar­cal…
Sí, la FIC va obte­nir vuit con­se­llers; CiU, 9; un el PSC, i un el PP. Hi va haver una nego­ci­ació sobre qui havia de ser el pre­si­dent del Con­sell Comar­cal, perquè el PSC ens va dir que ens dona­ria el vot i quedàvem empa­tats... i ho aca­ba­ria sent el del PP, votat per CiU! Hi havia una cris­pació tre­menda lla­vors, em van nome­nar por­ta­veu i vaig tenir una pape­reta molt difícil, perquè no volia que la ferida per­durés per sem­pre. Vam inten­tar entre tots anar nor­ma­lit­zant la situ­ació.
I el 1995 crea la FIC…
Sí, perquè el cas de la Conca va tenir ressò a tot Cata­lu­nya. Molta gent s’hi interes­sava i, és clar, el nom d’UnIC no ser­via. Hi va haver mol­tes reu­ni­ons a tot el país i el 1995 es va cons­ti­tuir la FIC a Mont­blanc, entre la UnIC i el Par­tit d’Inde­pen­dents de les Ter­res de l’Ebre, a més d’alguna altra can­di­da­tura inde­pen­dent.
I vostè en va ser el pre­si­dent…
Sí, tot i que era un òrgan col·legiat, encara avui hi ha una pre­sidència col·legi­ada tricèfala. I jo hi estic vin­cu­lat encara com a cofun­da­dor.
Van arri­bar a tenir vora 200 regi­dors, però avui ja en que­den poc més de 70…
Sí, però sub­sis­tim després de gai­rebé 30 anys. Hem pogut superar la bat­ze­gada del procés, que ha arros­se­gat molts par­tits a des­a­parèixer, i la FIC ha aguan­tat com l’única fede­ració d’inde­pen­dents en l’àmbit de tot Cata­lu­nya, més enllà d’algun grup orga­nit­zat a la Selva i poc més. El 2019 vam obte­nir pocs regi­dors, però alguns en llocs impor­tants, dos a Cer­vera i un al Ven­drell. I a Tossa hi tenim l’alcal­dia... Si la FIC no ha cres­cut més, és perquè no es coneix més la seva ide­o­lo­gia; ningú s’ha cui­dat de donar-la a conèixer.
Als inde­pen­dents se’ls cri­tica adduint que no tenen ide­o­lo­gia i agru­pen des d’inde­pen­den­tis­tes fins a gai­rebé extrema dreta…
Bé, d’extrema dreta, no en tenim cap, però dins la FIC és cert que hi ha per­so­nes molt inde­pen­den­tis­tes, d’altres que no ho són tant i d’altres que gens, però aquests tam­poc hi són con­tra­ris. El que ens ha d’unir és el muni­ci­pa­lisme: a la FIC ens defi­nim com a cata­lans, inde­pen­dents i muni­ci­pa­lis­tes.
L’inde­pen­den­tisme els ha fet mal…
Sí... Quan vam obte­nir vora 200 regi­dors i vam ser la segona força muni­ci­pal al Camp i l’Ebre, tots els par­tits es van llançar a pico­te­jar aquests can­di­dats, i van tenir ofer­tes. Jo mateix en vaig rebre per ser par­la­men­tari i ho vaig rebut­jar, perquè el meu ideal era ser­vir el poble i la comarca.
Són un plan­ter per als par­tits, és clar…
Sí, i molt acces­si­ble. Quan els ofe­rei­xen ser dipu­tats, molts van mar­xant.
La FIC es va arri­bar a pre­sen­tar a unes elec­ci­ons al Par­la­ment!
Sí, les del 1999. Van sor­tir unes decla­ra­ci­ons del PSC dient que la FIC estava inte­grada amb ells, i vam dema­nar que ho rec­ti­fi­ques­sin, però no ho van fer. I vam pre­sen­tar can­di­da­tura, sense gas­tar-nos un duro, per des­men­tir-ho. Jo era el cap de llista, i per cert, vaig gua­nyar a Pira. Però allò no era per entrar, sinó per des­vin­cu­lar-nos de qual­se­vol ide­o­lo­gia política. Ho hem tin­gut molt clar sem­pre, hem vol­gut man­te­nir aquesta manera de ser.
De fet la CUP també va ser 30 anys una força muni­ci­pa­lista, abans de fer el salt…
Sí, la CUP va néixer a la mateixa època que la UnIC, i nosal­tres també som un par­tit assem­ble­ari, a escala comar­cal. Si quan vam tenir tants regi­dors haguéssim fet el salt a la política par­la­mentària, pot­ser ens hau­ria anat més bé, però sem­pre s’ha rebut­jat.
Per a un ajun­ta­ment inde­pen­dent, no és més com­pli­cat anar a bus­car sub­ven­ci­ons a la Dipu­tació o la Gene­ra­li­tat, on sem­pre mana un altre color polític?
No ho puc dir així, a mi em van obrir la porta a tot arreu. Quan com a FIC fèiem reu­ni­ons en algun muni­cipi, és el pri­mer que et deien, i jo res­po­nia que vin­gues­sin a Pira a veure tot el que havíem fet. A vega­des, si ho saps plan­te­jar, ets més esti­mat que els del mateix par­tit, perquè també els interessa acon­ten­tar altra gent. No és un pro­blema, ho he des­men­tit sem­pre, i n’és una prova que a Pira hem fet pavelló, escola nova, llar d’infants… Hem acon­se­guit tot el que ens tocava com a poble.
Vostè defensa que per a la gestió muni­ci­pal és secundària la ide­o­lo­gia política.
Sí, pri­mer és el poble; després, la comarca i el país. I si saps anar a l’admi­nis­tració a defen­sar allò que t’interessa del muni­cipi, no et poden dir que no. Mala­ment el dia que els polítics que estan per sobre comen­cin a ser sec­ta­ris amb això, perquè s’haurà aca­bat la democràcia. La democràcia és trac­tar tot­hom igual, i que tot­hom tin­gui les matei­xes pos­si­bi­li­tats.
No va a la baixa, aquest muni­ci­pa­lisme?
Jo crec que per­du­rarà. Un regi­dor inde­pen­dent és el que no depèn de ningú; ens devem al muni­cipi i depe­nem de la gent, i no de les moci­ons que ens pugui enviar el par­tit: si con­si­de­rem que és bona, la votem; si no, no. És tenir aquesta lli­ber­tat. A molts ens agra­da­ria que Cata­lu­nya fos inde­pen­dent i es valgués per a tot, però veiem que això és molt lluny. Amb el procés es va il·lusi­o­nar molta gent, i ara estem en un atzu­cac d’on no sabem sor­tir. Sem­blava que teníem la casa feta i que només fal­tava la teu­lada, i no hi havia ni els fona­ments! Sem­pre vaig dub­tar, perquè si Europa no ens dona la mà, serà difícil que ens dei­xin mar­xar, ja que si ho fem vin­dran els bas­cos al dar­rere, els gallecs, altres països… Igual­ment, el dia que Cata­lu­nya fos inde­pen­dent, els inde­pen­den­tis­tes pas­sa­rien a ser naci­o­na­lis­tes, però els inde­pen­dents ho con­ti­nuaríem sent, i encara dema­naríem més per a la nos­tra comarca. Sem­pre sor­tirà gent empre­nyada d’un par­tit pel tracte que li han donat o que no vol estar lli­gada. En canvi, la FIC dona total auto­no­mia perquè els seus can­di­dats facin i des­fa­cin, no tenen cap ordre de par­tit. Aquesta és la gràcia.
Vostè va cul­mi­nar la seva tra­jectòria sent ele­git el 2015 pre­si­dent del Con­sell Comar­cal. La cirera per­fecta, m’ima­gino.
Sí, vaig que­dar molt con­tent del fun­ci­o­na­ment del Con­sell. Hi ha un per­so­nal molt com­pe­tent i vam tocar mol­tes coses en el temps que hi vaig ser. Pot­ser algú pen­sava al prin­cipi que hi hau­ria un dal­ta­baix, però som gent molt cohe­rent, i si es nota un canvi ha de ser per bé. I vaig estar molt agraït perquè em van votar tots!
Fins i tot CiU!
Després de 28 anys d’un govern de CiU, vam acon­se­guir fer el relleu man­te­nint un govern d’uni­tat, que no hi havia hagut gai­rebé mai. Vam fer un acord amb ERC, que va accep­tar les nos­tres con­di­ci­ons: pre­si­dir la pri­mera part del man­dat, ja que jo no en volia més perquè ja tenia deci­dit ple­gar a la mei­tat per donar el relleu a l’Ajun­ta­ment, i fer un govern d’uni­tat, que era l’única manera que la comarca fun­cionés sense reo­brir feri­des, tot i que la ferida dels anys noranta ja estava cica­trit­zada, ja hi havia hagut un relleu i l’únic que que­dava d’aque­lla època pot­ser era jo. I em va cos­tar, i no va ser fins a l’últim moment, però CiU va accep­tar, tot de paraula, cosa que agra­eixo molt al David Rovira, a qui relle­vava. M’ha agra­dat sem­pre el con­sens, i vaig estar molt con­tent perquè em van votar tots i el govern mai va tenir cap pro­blema. De fet, pre­si­dit per la FIC, va durar fins a l’estiu pas­sat.
Hi ha qui pensa que els con­sells comar­cals són una admi­nis­tració supèrflua…
En comar­ques grans, pot­ser sí. Però en les peti­tes és un ele­ment essen­cial, perquè pots man­co­mu­nar molts ser­veis que un muni­cipi sol no faria, com els urbanístics, els soci­als, les escom­bra­ries... La Conca mateix marca pre­ce­dent en tema de reco­llida, sem­pre hem anat al davant.
Fa deu anys es va inten­tar, i dei­xar al calaix, una llei per refor­mar l’admi­nis­tració local, inclo­sos els con­sells. Cal la reforma?
Bé, aquí hi havia també les vegue­ries, i això sí que ja serien massa coses. Els con­sells s’hau­rien de reforçar, dotar-los de més fons, perquè al cap i a la fi ara ges­ti­o­nen diners que ja venen pre­des­ti­nats per ense­nya­ment, benes­tar social, urba­nisme, trac­ta­ment de resi­dus, trans­port interurbà…
En tot cas vostè no para, i va mun­tar una asso­ci­ació d’exal­cal­des, com un senat…
Sí, és l’Asso­ci­ació d’Excàrrecs Elec­tes Muni­ci­pals de la Conca de Bar­berà, però la pandèmia ens ha des­tor­bat. Vam par­ti­ci­par en el pla estratègic del Con­sell Comar­cal, a la Carta del Pai­satge, vam orga­nit­zar algun acte amb les coo­pe­ra­ti­ves pels parcs eòlics i foto­vol­taics… I ara volem fer un reco­nei­xe­ment als pri­mers alcal­des de la democràcia, que no s’ha pogut fer mai.

k

L’entre­vista sen­cera, a www.​elpuntavui.​cat

L’altra política

Dels seus 71 anys, Josep Pijoan n’ha dedicat més de la meitat, i sense cobrar, a la política representativa. En concret, la municipal. El seu és un d’aquells perfils vocacionals paradigmàtics, anònims per al gran públic, però com tants n’hi ha al país, amb qui més d’un se sentirà identificat: alcalde de poble petit (25 anys de Pira), defensor del territori (el 1990 va lluitar contra el pla de residus a la Conca) i municipalista fins al moll de l’os. De fet, fins al punt de fundar el 1995 la Federació d’Independents de Catalunya (FIC), espai polític que arribaria a tenir 187 regidors el 1999 i que encara avui en manté 72, amb petits reductes com l’alcaldia de Tossa, si bé la monopolització dels partits pel procés gairebé se’ls ha cruspit. Coimpulsor també de l’Associació de Micropobles, just avui fa 5 anys que Pijoan deixava la presidència del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, colofó perfecte a una trajectòria impecable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia