Política

opinió

Joaquim Colominas

Una llei electoral del (i per al) s. XXI

Una nova llei electoral podria ser un motor de democratització del mateix sistema polític
Per copiar el sistema obsolet de la Loreg a escala autonòmica, millor no haver legislat; cal anar més enllà

El debat sobre la llei elec­to­ral pròpia, pen­dent de legis­lar encara, és tan vell com el nos­tre sis­tema polític actual. El sis­tema pro­vi­si­o­nal havia de regu­lar les pri­me­res elec­ci­ons del Par­la­ment actual. Però l’Esta­tut d’Auto­no­mia del 1977 esta­blia el man­dat democràtic que, en la pri­mera legis­la­tura (1980-1984), el Par­la­ment faria una llei elec­to­ral pròpia, que havia de regu­lar les següents elec­ci­ons del Par­la­ment. Des d’ales­ho­res, han pas­sat 42 anys, s’han cele­brat tretze elec­ci­ons i con­ti­nuem amb la mateixa legis­lació pro­vi­si­o­nal.

El Par­la­ment de Cata­lu­nya, per tant, ha de fer una llei elec­to­ral pròpia, columna ver­te­bral de tot sis­tema democràtic. I ho ha de fer per molts motius. En pri­mer lloc, perquè, com hem dit, la nor­ma­tiva actual és pro­vi­si­o­nal. En segon lloc, per coherència amb el cata­la­nisme polític, sem­pre repre­sen­tat amb àmplies majo­ries en totes les legis­la­tu­res, que defensa que les nos­tres ins­ti­tu­ci­ons polítiques han de poder deci­dir el màxim nom­bre pos­si­ble de temes que afec­ten els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya. En ter­cer lloc, perquè la nor­ma­tiva pro­vi­si­o­nal actual ha que­dat obso­leta, anti­quada. No hi ha sis­te­mes elec­to­rals bons o dolents. Hi ha sis­te­mes elec­to­rals ade­quats o ina­de­quats per a les neces­si­tats de cada soci­e­tat. La nor­ma­tiva vigent era ade­quada per a les neces­si­tats polítiques de la Cata­lu­nya dels anys 1977, 1980..., en la qual s’havia de crear i con­so­li­dar un sis­tema de par­tits nou. Però, 40 anys més tard, la soci­e­tat cata­lana és més moderna que el sis­tema polític actual. Avui dia les neces­si­tats polítiques són dife­rents de les de fa 40 anys: s’ha de poder aug­men­tar el grau de lli­ber­tat dels elec­tors a l’hora de votar; cal apro­par i vin­cu­lar els par­la­men­ta­ris als ciu­ta­dans, als seus repre­sen­tats; hi ha d’haver un sis­tema en què tots els ter­ri­to­ris del país tin­guin un/a repre­sen­tant al Par­la­ment. En quart lloc, final­ment, cal una nova llei elec­to­ral que ajudi a com­ba­tre la des­a­fecció política domi­nant en la majo­ria de democràcies occi­den­tals, també en la nos­tra.

Sabem que la llei elec­to­ral ni és l’únic pro­blema dels mals d’un país ni és l’única solució. Cer­ta­ment, una nova llei elec­to­ral no farà mira­cles. No és com anar a Lorda. Però, des de Mau­rice Duver­ger, també sabem que no s’han de menys­prear els efec­tes polítics dels sis­te­mes elec­to­rals. Si els par­la­men­ta­ris cata­lans són valents, han de poder apro­fi­tar aquest repte i con­ver­tir-lo en una opor­tu­ni­tat: una nova llei elec­to­ral podria ser un motor de demo­cra­tit­zació del mateix sis­tema polític.

Dos grans temes de debat Si no ens volem enga­nyar, hem de saber que si el Par­la­ment de Cata­lu­nya no ha fet aquesta llei fins ara és per dos grans motius. El pri­mer fa referència a la lluita en el repar­ti­ment del pastís entre els diver­sos par­tits. És un ele­ment quan­ti­ta­tiu. Té a veure amb la tra­ducció dels vots a les urnes en escons al Par­la­ment. És l’ano­me­nat “pror­ra­teig elec­to­ral”: com es dis­tri­bu­ei­xen els dipu­tats al ter­ri­tori. La nor­ma­tiva pro­vi­si­o­nal, vigent, va deci­dir que les cir­cums­crip­ci­ons serien les províncies. I que els 135 escons del Par­la­ment es dis­tri­bui­rien de la següent manera: 85 escons per a Bar­ce­lona, 18 per a Tar­ra­gona, 17 per a Girona i 15 per a Lleida.

Cal des­ta­car que el fet que a les tres cir­cums­crip­ci­ons peti­tes els cor­res­pon­guin 15, 17 i 18 escons dona un nivell de pro­por­ci­o­na­li­tat molt alt a aquesta nor­ma­tiva pro­vi­si­o­nal (a diferència del sis­tema elec­to­ral espa­nyol, en què a una gran majo­ria de cir­cums­crip­ci­ons els cor­res­po­nen només 3, 4 o 5 escons, a causa de la seva escassa població, i això fa que el sis­tema elec­to­ral espa­nyol, teòrica­ment pro­por­ci­o­nal, a la pràctica esde­vin­gui un sis­tema majo­ri­tari). Si es reduís el nom­bre d’escons de les tres cir­cums­crip­ci­ons peti­tes, aug­men­ta­ria l’efecte de des­po­blació dels ter­ri­to­ris no urbans, que és un tema impor­tant de l’agenda del nos­tre país. Sabem que en la gran majo­ria de sis­te­mes elec­to­rals els ter­ri­to­ris menys poblats estan sobre­re­pre­sen­tats als par­la­ments res­pec­tius.

El segon gran motiu per no haver fet una llei elec­to­ral pròpia és menys decla­rat, però de fons, més potent. Fa referència a quin tipus de Par­la­ment volem. Volem un Par­la­ment de grups par­la­men­ta­ris que sot­met els dipu­tats a una fèrria dis­ci­plina a través de les maleïdes llis­tes tan­ca­des i blo­que­ja­des? O volem un Par­la­ment en què el pes dels dipu­tats indi­vi­du­als també es tin­gui en compte? Volem con­ti­nuar man­te­nint un sis­tema que obliga els dipu­tats a tre­ba­llar per als res­pec­tius caps dels grups par­la­men­ta­ris amb una anti­quada lògica ver­ti­cal ascen­dent? O volem un Par­la­ment en què els seus mem­bres tre­ba­llin pen­sant sem­pre en els seus elec­tors, que són els que els han ele­git? En defi­ni­tiva, quin model de democràcia volem? Volem man­te­nir una democràcia de par­tits, una par­ti­tocràcia? O volem un model de democràcia en què la veu i l’opinió dels ciu­ta­dans, titu­lars de la sobi­ra­nia popu­lar, també siguin res­pec­ta­des? Natu­ral­ment, aquest no és motiu de lluita entre els par­tits (perquè, en una par­ti­tocràcia com l’actual, ten­dei­xen a pro­te­gir-se), sinó que és motiu de debat entre els par­tits i una part de la soci­e­tat, sem­pre difusa, sem­pre difícil d’orga­nit­zar. I no hem d’obli­dar que les lleis, també l’elec­to­ral, les fan els grups par­la­men­ta­ris, que estan diri­gits pels par­tits.

Des de l’Acadèmia, som una majo­ria de pro­fes­sors que fa anys que defen­sem els sis­te­mes elec­to­rals mix­tos, els ano­me­nats “pro­por­ci­o­nals per­so­na­lit­zats”, que recu­llen les vir­tuts dels sis­te­mes pro­por­ci­o­nals (res­pecte a la volun­tat dels ciu­ta­dans, bus­cant una pro­porció entre vots i escons) i les vir­tuts dels sis­te­mes majo­ri­ta­ris (acos­tar la política als ciu­ta­dans; la pos­si­bi­li­tat d’esta­blir meca­nis­mes d’accoun­ta­blity, per retre comp­tes; aug­men­tar el grau de lli­ber­tat dels elec­tors a l’hora d’anar a votar). Són sis­te­mes en què els ciu­ta­dans tenen dos vots en la jor­nada elec­to­ral: un vot per ele­gir el dipu­tat del res­pec­tiu dis­tricte elec­to­ral, en què el fac­tor per­so­nal, el per­fil dels can­di­dats, és un fac­tor deci­siu a l’hora de votar; i un vot per a una can­di­da­tura de par­tit, en què compta el fac­tor ideològic a l’hora de deci­dir el vot.

És a dir, apos­tem per un sis­tema elec­to­ral com l’ale­many; natu­ral­ment, adap­tat a les carac­terísti­ques del nos­tre país. Són sis­te­mes que, com des­taca el pres­tigiós pro­fes­sor Die­ter Noh­len, incen­ti­ven la par­ti­ci­pació elec­to­ral (atès que no cas­ti­guen les mino­ries), i acon­se­guei­xen par­la­ments repre­sen­ta­tius i eficàcia del govern, atesa la seva esta­bi­li­tat. Són els sis­te­mes més equi­li­brats a l’hora d’asso­lir aquests tres objec­tius.

En defi­ni­tiva, ara cal una llei elec­to­ral del i per al segle XXI. Hem per­dut molt temps, però per fer el que han fet setze comu­ni­tats autònomes, millor no haver fet res. Per copiar un sis­tema obso­let, com el que dis­se­nya la Loreg, en l’àmbit de cada Par­la­ment autonòmic, millor no haver legis­lat. Cal ser valents i cal apro­fi­tar l’ocasió i con­ver­tir-la en una opor­tu­ni­tat per demo­cra­tit­zar el nos­tre sis­tema polític. I, de pas­sada, legis­lar sobre altres temes, impor­tants però menors res­pecte als esmen­tats: ampliar la jor­nada de vot, posar urnes mòbils (per a per­so­nes amb difi­cul­tats de mobi­li­tat), faci­li­tar el dret a vot dels resi­dents a l’estran­ger, faci­li­tar el vot per cor­reu... I dis­po­sar d’una junta elec­to­ral que es limiti a com­plir les seves fun­ci­ons, les que li cor­res­po­nen en un estat de dret de veri­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.