Política

Augmenta l'independentisme

Si se celebressin autonòmiques, ERC obtindria un 10,2% (7,8% en les passades eleccions)

El baròmetre d'octubre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO) ha constatat que a Catalunya creixen les postures més catalanistes i favorables a l'independentisme, amb un 18,5%, un 1,6% més que el resultat de l'anterior sondeig, del mes de juliol.
Aquestes xifres es corresponen a més amb un augment del sentiment de pertinença a Catalunya. El 18,8% dels enquestats diu sentir-se només català, el 29,5% se senten "més catalans que espanyols", un 39,5% diu ser tant català com espanyol. Un 3,9% diu ser només espanyol, mentre que un 4,5% se sent més espanyol que català.

ERC puja en la intenció de vot
De fet, si se celebressin eleccions autonòmiques, en intenció de vot, ERC obtindria un 10,2% (7,8% en les passades eleccions). El PSC també registra un augment en la intenció de vot: de 15% al 20,2%, així com ICV-EUiA que passa del 5,3% al 7,7%. Per altra banda, CiU, PP i Ciutadans baixen en intenció de vots. Convergència i Unió passa de 17,6% el 2006 al 16,6%; els populars de 5,9% al 2,4%; i Ciutadans de 1,7% a 1%.

En aquests sentit, el portaveu d'Esquerra al Parlament i cap de llista al Congrés, Joan Ridao, s'ha mostrat entusiasmat pels resultats. Ridao ha manifestat que "Esquerra és la força política que més creix al Parlament i és una de les dues úniques formacions que incrementen vots de cara a les properes eleccions generals al Congrés, tenint en compte que, a més a més, la resta de partits baixen". L'informe mostra que Esquerra ha pujat 0,6 punts a les eleccions del Parlament, i ha augmentat en 0,4 punts els seus resultats en unes eleccions al Congrés, arribant fins al 8,1% dels vots.

Duran és el líder més ben valorat
En l'apartat de valoració de líders, aproven gairebé tots amb poc més d'un 5 sobre 10. El lloc pel líder polític català millor valorat continua sent per Josep Antoni Duran i Lleida, que obté un 5,42. El segueixen Artur Mas amb un 5,21 i el president de la Generalitat, José Montilla, amb un 5,2%. Al darrera se situa els diputat de IU-ICV, Joan Herrera, amb un 5,16 i després el líder de la formació ecosocialista Joan Saura que, amb un 5,06, és l'únic que aprova.

El líder d'ERC, Josep-Lluis Carod-Rovira, que apareix com el polític més conegut de Catalunya, obté un suspès amb un 4,39%, seguit de Dolors Nadal, la candidata del PP per Catalunya en les passades generals, que obté un 3,74. El president de Ciutadans, Albert Rivera, treu un 2,74, i el president del PP de Catalunya, Daniel Sirera, és el que treu pitjor nota amb un 2,56.

PSC augment a en intenció de vot a les generals
Segons el resultats del baròmetre, el PSC augmenta en intenció de vot de cara a les eleccions generals i obtindria, si les eleccions se celebressin avui, un 31% dels vots (el 2004 van obtenir un 29,9%), mentre que el PP registra una intenció de a Catalunya del 4,8% (va tenir un 11,8% el 2004). El director del CEO, Gabriel Colomé, ha recordat que el PP sempre compta amb un "vot ocult", que suposa prop de 4 punts més sobre el que mostren les enquestes.

Per altra banda, baixen CiU (de 15,7% a 11,7%), ERC (del 12% al 8,1%) i IU-ICV amb un lleuger descens (de 4,4% a 4,2%).

El partit amb menor mobilització dels seus electors és Ciutadans, en el qual els 100% dels enquestats que van dir que l'havien votat a les eleccions autonòmiques de 2006 van apostar a l'enquesta per canviar el seu vot a les generals i donar suport al PP.

Les infraestructures, la segona preocupació dels catalans
L'enquesta del CEO, que es va fer a 2.200 persones entre el 17 i el 28 de setembre, revela que els problemes de les infraestructures i el transport de Catalunya ha passat a ser una de les principals preocupacions dels ciutadans, i ha passat del vuitè lloc (al baròmetre del juliol) al segon en la llista de "principals problemes".

Així doncs, el primer problema és la habitatge, el segon les infraestructures i el tercer la immigració, que era el principal problema al baròmetre del juliol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els demòcrates, en pànic

Los Angeles
Martí Majoral
Portaveu d’Alerta Solidària

“L’amnistia evidentment no esborra la repressió patida”

Barcelona

El represaliat que no volia fer mal

Dosrius
estats units

Biden es declara capacitat per guanyar Trump tot i la desfeta en el debat

barcelona
estats units

El Suprem ratifica que es pot multar a persones sense llar per dormir al carrer

barcelona
judicial

La Fiscalia també demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau

barcelona
guerra a gaza

L’extrema dreta pressiona Netanyahu per fer la guerra a Hezbol·là

barcelona
CALONGE I SANT ANTONI

ERC vol retirar del govern un edil del PP investigat per un afer personal del 2008

CALONGE I SANT ANTONI
estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar als assaltants del Capitoli

barcelona