Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Ucraïna anuncia l’alliberament d’una nova localitat a la regió de Donestsk

Les tropes de Kíiv recuperen Torske i avancen cap a Kreminna, a la veïna Lugansk

La Duma ratificarà aquest dilluns l’annexió dels territoris ucraïnesos ocupats

L’exèrcit ucraïnès ha anunciat l’alliberament de la localitat de Torske, a la província de Donetsk, una de les quatre regions ocupades parcialment per Rússia i que Moscou s’ha annexionat.

El portaveu del Grup Oriental de les Forces Armades d’Ucraïna, Serhí Txerevati, ho ha assegurat aquest dilluns en un programa de la televisió ucraïnesa, on l’exèrcit continua estabilitzant la zona de Liman, una estratègica ciutat de la mateixa regió recuperada aquest cap de setmana. Torske se situa a l’oest de Liman i a poca distància de la frontera administrativa de Lugansk.

“Les nostres unitats ja han pres el poble de Torske en el camí a Kreminna i ataquen amb foc d’artilleria les unitats enemigues que intenten fer-se fortes allà i construir una defensa”, ha relatat.

En aquesta darrera zona, les forces ucraïneses estan capturant soldats russos i intenten eliminar les mines en un territori que “està molt minat”, ha explicat Txerevati.

L’Exèrcit rus va patir dissabte la seva segona gran derrota a l’est d’Ucraïna en menys d’un mes i es va veure obligat a retirar-se del bastió prorrus de Liman, que feia només vint-i-quatre hores que havia estat declarat formalment territori rus per Moscou, juntament amb la resta de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia.

Pel que fa als soldats russos que han quedat envoltats a la zona de Liman, Txerevati ha explicat que “alguns d’ells han estat destruïts físicament, alguns han estat capturats i altres han pogut marxar en columnes o petits grups”.

El portaveu del ministeri de Defensa rus va dir dissabte respecte d’aquests soldats que “a causa del risc de quedar assetjades, les forces aliades han estat retirades de la localitat de Liman fins a posicions més avantatjoses”.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha anunciat avui l’alliberament de dues poblacions a la regió de Kherson, una altra de les zones ocupades que Moscou ha reivindicat com a territori rus: Arkhangelsk i Miroliubivka.

Segons l’últim informe de l’Institut per a l’Estudi de la Guerra (EUA), les forces ucraïneses han aconseguit avenços continus al voltant de Liman, a la regió de Donetsk, i han travessat les posicions defensives russes al nord-est de la regió de Kherson.

En paral·lel, un portaveu militar de les forces prorrusses a Lugansk ha reconegut que les Forces Armades d’Ucraïna intenten trencar les seves línies de defensa a l’àrea de la localitat de Kreminna, una de les primeres ciutats de Lugansk en línia recta des de Liman.

“Després d’abandonar Liman, els nostres militars s’han atrinxerat als afores de Kreminna i la situació està bastant calenta allà”, ha assenyalat el portaveu de l’autoproclamada república popular de Lugansk, Andréi Marotxko, al canal Soloviev Live.

“L’enemic no deixa d’intentar trencar les nostres defenses, però els nostres herois estan fent front a aquests intents en aquests moments”, ha assegurat.

El portaveu militar ucraïnès Serhí Txerevati ha explicat que per a les forces russes “és molt important mantenir Kreminna” perquè si la perden, les Forces Armades d’Ucraïna “aniran a Svatove, Rubizhne i més endavant podran desocupar la regió de Lugansk”. “I [després]seran Sieverodonetsk i Lisitxansk, de les quals tant es van vantar a l’estiu”, segons les declaracions recollides pel mitjà ucraïnès Pravda.

Segons l’últim informe de l’Institut per a l’Estudi de la Guerra (Estats Units), les forces ucraïneses han aconseguit avenços continus al voltant de Liman i han travessat posicions de defensa russes al nord-est de la regió de Kherson.

El vicecap prorrús de l’Administració Militar-Civil de Kherson, Kiril Stremoúsov, ha assegurat en un vídeo penjat al seu canal de Telegram que “tot està en calma a Kherson”, malgrat l’anunci de Zelenski. “En la direcció de Kherson, per estrany que sembli, tot està sota control, passi el que passi. Sí, els nazis [les forces ucraïneses] han obert pas una mica més. Però el nostre sistema de defensa funciona. Per tant, sense pànic, sense importar el que diguin, estem al territori de la regió de Kherson”, ha defensat.

Stremoúsov ha insistit que estan “mantenint la defensa” i ha subratllat que les forces russes i prorruses “estan sobre el terreny i continuen cuidant els ciutadans de la Federació Russa”.

Kherson és una de les quatre regions ucraïneses -al costat de Donetsk, Lugansk i Zaporiyia-, annexionades per Rússia el passat divendres, pas que avui confirmarà


El procés d’annexió avança a Moscou
Es preveu que la Duma (cambra baixa russa) ratifiqui aquest dilluns en una sessió plenària l’annexió de les quatre províncies ocupades a l’est i sud d’Ucraïna i que demà ho faci el Consell de la Federació (Senat).

“Dilluns abordarem la introducció d’esmenes a les lleis constitucionals i també la ratificació dels tractats internacionals”, va dir diumenge a la televisió pública russa el president de la cambra baixa, Viatxeslav Volodin.

Segons els documents, en aquestes quatre regions la llengua oficial serà el rus, tot i que es permetrà l’ús de l’ucraïnès, i la moneda oficial, el ruble. Les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk i les regions de Kherson i Zaporíjia mantindran el nom.

Volodin ha reconegut que Rússia encara no controla tot el territori annexionat. “Sí, en aquestes regions hi ha combats. Hem de tenir en compte aquest factor i fer tot el que estigui a les nostres mans per alliberar el territori de la Federació Russa”, ha dit.

Un cop les dues cambres parlamentàries hagin validat els tractats i les esmenes constitucionals, el president rus, Vladímir Putin, promulgarà la corresponent llei federal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia