Política

Els republicans, a un escó de controlar la cambra baixa

Kevin McCarthy és el polític més ben situat per agafar el relleu de la demòcrata Nancy Pelosi com a president de la Cambra de Representants

DeSantis supera Trump en les enquestes del partit

El Partit Republicà està a un sol escó d’aconseguir la majoria a la Cambra de Representants dels Estats Units. Segons les projeccions dels principals mitjans nord-americans, els conservadors s’havien assegurat 217 escons dels 218 necessaris per garantir-se la majoria a la cambra baixa, quan encara en falten 13 per determinar.

Els demòcrates, per la seva part, tenien un mínim de 205 escons garantits a la Cambra de Representants i acumulaven una pèrdua neta d’11 escons respecte dels resultats dels comicis anteriors.

Malgrat que les eleccions es van celebrar el dimarts de la setmana passada, el procés d’escrutini està sent particularment llarg, especialment en aquelles conteses més ajustades, i els resultats s’han anat coneixent amb comptagotes. De les 13 curses que queden per decidir, en quatre tenen avantatge els aspirants republicans, de manera que en tindrien prou amb guanyar-ne almenys una per aconseguir la majoria a la cambra.

Una victòria republicana a la Cambra de Representants suposaria que la demòcrata Nancy Pelosi deixaria de ser-ne la presidenta. A hores d’ara, el més ben situat per convertir-se en la tercera autoritat del país és el republicà Kevin McCarthy.

La cambra baixa exerceix un paper protagonista en l’activitat legislativa dels EUA, especialment pel que fa a la política fiscal i despesa pública, fet que dificultaria molt al president, Joe Biden, dur a terme el seu programa polític. El president té, però, el suport del Senat, on els demòcrates conserven la majoria.

L’eventual victòria dels republicans a la Cambra de Representants no amaga la decepció que hi ha en aquest partit pel resultat d’unes eleccions en què molts preveien que hi hauria una “onada vermella” (el color dels republicans). Els comicis han estat també un cop per a l’expresident Donald Trump, que esperava millors resultats dels candidats a qui va donar suport.

Trump havia anunciat que ahir a la nit (la matinada passada, hora catalana) faria un “important anunci” que tothom donava per fet que seria que es tornarà a presentar com a candidat a les primàries republicanes per disputar-se la Casa Blanca el 2024.

L’expresident, però, ha perdut la condició de candidat gairebé inevitable dels republicans i li ha sortit competència. Les darreres enquestes diuen que el governador de Florida, Ron DeSantis, és ara el preferit dels electors entre diversos noms que sonen, entre els quals hi ha el de l’exvicepresident Mike Pence.

El portal Florida Politics va publicar ahir els resultats d’aquesta enquesta a Florida, Geòrgia, Iowa i Nou Hampshire, que mostren que DeSantis superaria Trump en intenció de vot en unes primàries republicanes per un ampli marge. Fins i tot, en els sondejos en l’àmbit de tots els Estats Units, el governador de Florida té avantatge sobre l’expresident amb 7 punts, segons el sondeig de YouGov.

LA XIFRA

217
escons
dels 218 necessaris per obtenir la majoria a la Cambra de Representants tenen garantits els republicans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia