Política

La mort de García-Calvo fa canviar les majories al TC

El magistrat del Tribunal Constitucional Roberto García-Calvo va morir ahir a la seva residència de Villaviciosa de Odón (Madrid). No s'ha informat de les causes i, de fet, així com durant una època es va estar pendent de l'estat de salut d'un altre magistrat, Pablo Pérez Tremps, de García-Calvo no se sabia que tingués cap problema de salut. Sigui com sigui, la mort d'aquest membre del Tribunal de signe conservador té com a efecte immediat el canvi de majories al TC en ple debat dels recursos interposats contra l'Estatut de Catalunya. Segons fonts judicials, la previsió és que l'alt tribunal segueixi treballant i els temes que portava ell s'assignin a un altre magistrat.

Fins ara, amb la recusació acceptada de Pérez Tremps, eren els conservadors els qui tenien majoria en el debat estatutari. Amb la baixa de García-Calvo es recupera l'empat, cosa que obliga a posar en pràctica el vot de qualitat de la presidenta del TC, María Emilia Casas, de signe progressista.

Negociació complicada
L'altre efecte de la mort de García-Calvo el trobem en la negociació que tenen entre mans el PSOE i el PP en matèria de justícia, i que inclou la renovació del mateix Constitucional, del CGPJ i una suposada revisió d'altres apartats com l'organització territorial. En principi, la fa més complicada, perquè afegeix un element més a tenir en compte. No obstant això, podria acabar accelerant l'entesa perquè ara el sector del TC afí als populars no només està en minoria per abordar els recursos sobre l'Estatut sinó que també ho està en altres qüestions.

Tot depèn, però, de la crisi interna que viu el PP i de la capacitat que tingui el seu president, Mariano Rajoy, per imposar-se. No deixa de ser una oportunitat per mostrar el seu lideratge però cal veure si la sap aprofitar.

Coartada socialista
A priori, que el sector progressista s'imposi al TC hauria de ser una bona notícia per al PSOE. Però no si fem cas de l'interès dels socialistes per obtenir una sentència mínimament restrictiva sobre l'Estatut. Tal com va avançar l'AVUI, dins el govern espanyol hi ha molt malestar per la situació privilegiada que obté Catalunya amb la bilateralitat. Sobretot a l'hora d'abordar la reforma del sistema de finançament. Amb una reinterpretació del marc estatutari això se solucionaria, però quedaria molt malament que ho fes un TC controlat pels progressistes, tal com passarà a partir d'ara.

Pel que fa al procés de substitució de García-Calvo, el fet que fos nomenat pel Congrés facilita les coses perquè només cal una majoria de tres cinquenes parts de la cambra i, per tant, una entesa entre PSOE i PP. Les complicacions vindran per altres bandes, perquè tot plegat s'inclou en la negociació en matèria de justícia.

En clau bibliogràfica, García-Calvo serà recordat per haver sigut l'estrella de l'actual sector conservador al TC. La Generalitat el va intentar recusar fa mesos assegurant que s'havia pronunciat en contra de l'Estatut, gestió que no va prosperar. Altres detalls són el seu passat franquista i el fet d'haver sigut acusat recentment arran d'un incident de trànsit per un jove que assegurava que el magistrat el va amenaçar a punta de pistola. A més, juntament amb Jorge Rodríguez Zapata, va ser recusat pel govern espanyol per haver-se pronunciat en contra de la continuació de Casas al capdavant del Tribunal. Una recusació que va acabar prosperant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.