Política

TONI LLORET

EXBATLLE D’ARGENÇOLA, COFUNDADOR DE L’ASSOCIACIÓ MICROPOBLES

“Els consells comarcals no serveixen per a res”

Hi ha un problema de planificació social i urbana al país, cal asseure’s en una taula i mirar de redistribuir els mitjans de producció
La política de subvencions és perversa. És brutal si algun dia es calcula temps i nòmines d’un cantó i l’altre i es veu què acaba arribant

C

om és la cam­pa­nya elec­to­ral en un micro­po­ble? Vostè en va fer?
Sí, sem­pre. Una cosa és que et cone­guin i l’altra que la ciu­ta­da­nia també pugui dis­cu­tir-te o recla­mar-te coses direc­ta­ment. No a tot­hom li agrada, però jo anava a totes les cases i masies. I després tenia la raresa de tor­nar-hi a vega­des durant el man­dat. Anar-hi com­porta un debat que hi ha a qui li fa man­dra i a vega­des és pesat, però a vega­des és interes­sant i ajuda a conèixer la gent des d’un altre àmbit. I ajuda a fer-los conèixer l’Ajun­ta­ment, que es coneix poc.
Vostè va ser vuit anys alcalde d’Argençola, però ja sent regi­dor va fun­dar l’Asso­ci­ació de Micro­po­bles de Cata­lu­nya.
Una de les pri­me­res obser­va­ci­ons que vaig fer estant a l’Ajun­ta­ment és que hi havia dos fenòmens que con­fluïen i que mal­me­tien la vida no només política sinó també social dels pobles. Una era la baixa auto­es­tima de la gent que es dedi­cava a ges­ti­o­nar els muni­ci­pis des de la política, i l’altra és que aquests pobles eren bàsica­ment un espai bucòlic on anar de pas­seig, obli­dant que hi ha indígenes. A Argençola vam començar a tre­ba­llar el POUM, que encara no s’ha aca­bat, i la Dipu­tació de Bar­ce­lona ens va enviar un equip d’arqui­tec­tes tècnics que cons­tant­ment par­la­ven d’espais urbans, i de la resta com a espai lliure. I no sé si ho vaig acon­se­guir, em sem­bla que no, que enten­gues­sin que l’espai no és lliure: en tot cas hi ha camins muni­ci­pals que són de trànsit públic, però el bosc en gene­ral és pri­vat i els camps de con­reu també, en el sen­tit de l’ús. Als camps i als bos­cos no s’hi pot fer el que es vul­gui. El con­cepte “espai públic” d’uns tècnics amb molta for­mació que venien de ciu­tat és erroni des del nos­tre punt de vista.
Sorprèn que només faci 15 anys d’això i que l’asso­ci­ació no sorgís molt abans...
Va cos­tar molt perquè els par­tits polítics no hi tenien cap interès, i si abans aquest era zero, ara és dos, gràcies a l’esforç de l’asso­ci­ació. Però la gent que es dedica a la política local amb baixa auto­es­tima no veu cap rèdit al fet d’ajun­tar-se per rei­vin­di­car coses que con­si­dera inútils. El regi­dor més tre­ba­lla­dor que vaig tenir mai sem­pre em deia: “No t’hi escar­ras­sis, que fora del poble ningú hi pensa ni farà res, ningú can­viarà res”, refe­rint-se als man­da­mas­sos de Bar­ce­lona.
Va ser una rebel·lió, crear l’asso­ci­ació?
No ho havia pen­sat mai d’aquesta manera, però es podria dir així. Em va sem­blar abso­lu­ta­ment impres­cin­di­ble, perquè un ajun­ta­ment com el d’Argençola no arriba als 250 habi­tants però és més gran que Saba­dell perquè té 50 km². Ja la manera de con­cep­tu­a­lit­zar-los és errònia, perquè se’n diu pobles petits i no ho són.
Aquest és un debat en els tex­tos legis­la­tius... Com s’han d’ano­me­nar, doncs?
Els vam dir micro­po­bles..., és una mica his­triònic. I perquè no se’m va acu­dir nano­po­bles! Però micro­po­bles remar­cava aquesta con­tra­dicció: per exem­ple, Puigdàlber, a prop de Vila­franca, sí que és petit, té mig km² de terme, però Sori­guera, a l’Alt Urgell, en té 200, és més gran que Bar­ce­lona! I n’hi ha que ho són més! I hi ha camins per man­te­nir, masies i gent que hi viu i en viu... El con­cepte de poble petit és fals, són ajun­ta­ments petits en tot cas, això sí. De fet, els ajun­ta­ments són massa petits, perquè se’ls aplica la mateixa llei que a Cor­nellà.
Això es vol can­viar amb nor­ma­ti­ves com l’Esta­tut del Muni­cipi Rural. Serà vàlid?
Això es va començar a tre­ba­llar fa vuit o nou anys, i ara l’han ano­me­nat així. Em sem­bla impres­cin­di­ble, però també ho és que no es quedi a Cata­lu­nya, perquè hi ha qüesti­ons com­petència de l’Estat i altres de Brus­sel·les, prin­ci­pal­ment fis­cals. Està bé que es comenci aquí, i a veure si ho aca­ben, és un bon camí que s’ha de seguir..., però no n’hi haurà prou. A veure si això porta a una millora de la con­cep­tu­a­lit­zació dels pobles, que tin­gui el mateix valor algú d’Argençola que algú de l’Hos­pi­ta­let en ter­mes soci­als i econòmics. És un pas que pot donar un marc d’actu­ació i de rela­ci­ons als ajun­ta­ments petits amb les grans admi­nis­tra­ci­ons més de tu a tu. I sobre­tot a veure si s’acon­se­gueix una millora del finançament local, que per mi és la clau.
Finançament de l’Estat i la Gene­ra­li­tat...
Sí, el fons de coo­pe­ració és de la Gene­ra­li­tat, però també hi ha la par­ti­ci­pació en els impos­tos de l’Estat (PIE). No és una qüestió exclu­siva del govern, per tant s’han de modi­fi­car més qüesti­ons legals. Però abans que la llei s’ha de modi­fi­car la con­cep­tu­a­lit­zació de l’ajun­ta­ment petit, i s’ha d’enten­dre que tan polítics són els de qual­se­vol micro­po­ble com els de qual­se­vol ciu­tat. Han de tenir la mateixa con­si­de­ració, i si es tracta els repre­sen­tants locals de manera equi­va­lent pot­ser se’ls escol­tarà de manera equi­va­lent; és a dir abans de la llei hi ha la filo­so­fia.
Per què ho diu, que no se’ls tracta de manera equi­va­lent?
És una pre­gunta extre­ma­ment difícil de res­pon­dre perquè reque­reix molts fils. Diria que hi ha una base històrica i sociològica, el famós con­cepte pejo­ra­tiu del “pagès”, que era un insult fins no fa gaire. I la visió lúdica que encara es té de les zones rurals: són més un lloc per anar de pas­seig que un lloc on s’hi pro­du­eix el que men­gem cada dia, mal­grat els esforços que es fan a les xar­xes i a la premsa. D’altra banda, no hi ha força del col·lec­tiu (si a Argençola fem una mani­fes­tació amb la mei­tat dels empa­dro­nats, serem un cen­te­nar...) i suposo que aquesta és la raó per la qual no posen molins de vent a Coll­se­rola, que n’hi podria haver i no està pre­vist. Però en aquests altres llocs, com que és molt difícil mun­tar mani­fes­ta­ci­ons i la força del col·lec­tiu és el que nor­mal­ment es té pre­sent a les xar­xes, a la premsa i per part dels matei­xos par­tits, queda en segon terme. Si sumem les con­cep­tu­a­lit­za­ci­ons que tenen les zones rurals i el valor polític que se’ls dona, que és fran­ca­ment baix, i altres qüesti­ons de filo­so­fia, història, soci­o­lo­gia, cul­tura..., el resul­tat és que el que pre­va­len política­ment i soci­al­ment són les zones urba­nes, i com més pobla­des, més. A final dels setanta i als vui­tanta i noranta els grans movi­ments veïnals al cin­turó roig de Bar­ce­lona van acon­se­guir afor­tu­na­da­ment una con­si­de­ra­ble millora de la seva qua­li­tat de vida, amb pressió popu­lar. Podien omplir car­rers i envair ajun­ta­ments, però en un micro­po­ble no es pot envair gran cosa.
De començar una dot­zena de muni­ci­pis s’ha pas­sat avui a uns 240. Ha fet forat!
La difi­cul­tat va ser a l’inici, que hi hagués polítics muni­ci­pals de micro­po­bles que enten­gues­sin que la unió fa la força. Partíem d’una baixa auto­es­tima indi­vi­dual i vam haver de vèncer la resistència a veure-hi uti­li­tat. A més, des del prin­cipi vam expli­car que no volíem suplir ni l’Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis ni la Fede­ració, ja que Micro­po­bles no pro­ve­eix ser­veis ni asses­so­ra­ment legal, ho fan elles i les dipu­ta­ci­ons, i lla­vors encara era més difícil convèncer els ajun­ta­ments, perquè et deien: “De què em ser­virà?” Doncs per anar al Par­la­ment en nom de molts. Es va fer feina de for­miga els pri­mers set o vuit anys, quan es va pas­sar a 60 o 70 micro­po­bles i la xifra va començar a ser cri­da­nera, de manera que ales­ho­res va ser rela­ti­va­ment més fàcil pujar. La xifra és el que ha permès pro­gres­si­va­ment fer de grup de pressió, que és la intenció que hi havia al dar­rere, i en un per­cen­tatge impor­tant d’actu­a­ci­ons s’ha acon­se­guit.
També ha apa­re­gut un altre lobby, Eines de Repo­bla­ment Rural, al marge de Micro­po­bles.
Tinc entès que això és una llista de What­sApp, no una asso­ci­ació, i per tant no exis­teix. No en tinc conei­xe­ment directe, l’únic que sé és que és la volun­tat de molt pocs i no és una orga­nit­zació, sinó una xarxa de comu­ni­cació entre diver­sos polítics locals. Per mi és impor­tant que exis­teixi una orga­nit­zació, una estruc­tu­ració de les rela­ci­ons i una volun­tat de ser-hi, ja que per ser de l’Asso­ci­ació de Micro­po­bles hi ha d’haver un acord de ple, i als plens hi sol haver el govern i l’opo­sició. I també públic. En un What­sApp no hi ha d’haver res de tot això, només el número de telèfon. A par­tir d’aquí l’admi­nis­tració és molt lliure d’escol­tar qui vul­gui, natu­ral­ment, i tot­hom és lliure de fer els grups de What­sApp que vul­gui, però per mi no és el mateix.
Els pro­ble­mes que us van moure a unir-vos són comuns a tots els micro­po­bles?
N’hi ha de dos grans tipus: uns sí que són força sem­blants, com l’habi­tatge o el finançament local, però hi ha un altre capítol de difi­cul­tats més específiques, perquè de micro­po­bles n’hi ha de diver­sos tipus, igual que el país és divers. Al sud i a Lleida són com­pac­tes, no estan frag­men­tats, i hi ha poques masies i pocs nuclis. En canvi, a la Cata­lu­nya Cen­tral i al Piri­neu la major part tenen diver­sos nuclis i mol­tes masies. Argençola, per exem­ple, té sis nuclis i 70 o 80 masies habi­ta­des. I encara hi ha pobles on es mul­ti­plica! Això suposa una difi­cul­tat impor­tantíssima a l’hora de comu­ni­car-se de manera ter­res­tre i vir­tual, és difícil garan­tir acces­sos a les masies, una cosa que és implan­te­ja­ble al car­rer d’Entença de Bar­ce­lona: ningú es pre­gunta com ho farà quan plo­gui perquè el car­rer no està asfal­tat. I en un micro­po­ble és essen­cial, si ha de pas­sar una ambulància ha de poder arri­bar... Aques­tes pre­gun­tes, que hi són, tenen un sen­tit dife­rent en pobles dis­per­sos o com­pac­tats. D’altra banda, l’eco­no­mia no és la mateixa al Piri­neu que a la Conca de Bar­berà: viuen de coses dife­rents. I malau­ra­da­ment el turisme es va impo­sant però té un pes dife­rent a cada lloc. I Fre­gi­nals, el que hi ha més al sud, té unes carac­terísti­ques lleu­ge­ra­ment dife­rents des del punt de vista sociològic. Per tant hi ha pro­ble­mes comuns però també hi ha diferències, i això costa molt d’expli­car quan vas a les capi­tals o al Par­la­ment. Som “gent de pagès”, diuen. I no, escolti, no som tots iguals.
Si pas­se­ges per qual­se­vol micro­po­ble un dia entre set­mana està buit i la majo­ria de cases tan­ca­des, si no des­ha­bi­ta­des i a punt de caure. Com s’arre­gla això?
Els que estan tri­om­fant més en això són els de Maldà, tenen bones experiències. Són qüesti­ons com­ple­xes: com es fa perquè hi hagi cases o pisos de llo­guer? S’ha de convèncer el pro­pi­e­tari pri­mer. I qui hi vindrà? L’última vegada que vaig anar a Alma­tret, al Segrià, hi havia una casa de dues plan­tes en venda, per 25.000 euros. I no queia. Després, par­lant-ne amb l’alcalde, em deia: “I qui hi vindrà?, per molt que els preus siguin barats.”
Però també sovint hi ha gent que es vol ins­tal·lar en pobles i no hi troba casa.
Si vas a la Cer­da­nya segu­ra­ment no, a Alma­tret segur que sí. Això és impor­tant: el perquè s’hi vol anar i on es vol anar. Al per­fil de Repo­blem el meu fill va posar una casa al nucli de la Vansa i Fórnols, i hi va anar una família de Ter­rassa, que sabia on anava: tenen la Seu d’Urgell rela­ti­va­ment a la vora, i ella tre­ba­llava allà. I ell tele­tre­ba­llava des de casa. Això és difícil de tro­bar, la pos­si­bi­li­tat de viure-hi cada dia. La pre­gunta, a part de si hi ha més o menys habi­tatge i on, que n’hi ha i depèn dels preus, també és què hi vas a fer. I lla­vors ve l’altra pre­gunta: com t’ho fas no només per viure en un micro­po­ble, sinó del micro­po­ble? Si fos jove i volgués fer de lam­pista, amb una fur­go­neta i 10.000 euros d’eines ho fas. Si vull fer de pagès i no tinc una família que en vin­gui, no tinc ter­res, no tinc trac­tor... com a mínim neces­si­tes mig milió. I d’on els treus? Hi ha aju­des, però lla­vors neces­si­tes tres mili­ons de paciències! Hi ha una part difi­cul­tosa per poder viure en un micro­po­ble, perquè hi ha una tendència a con­ser­var les cases sense millo­rar-les ni ven­dre-les, és una qüestió social. Però d’altra banda hi ha una qüestió romàntica: “Sí, aniré a viure un poble, però a què fer?” Ha d’haver-hi feina, però quina?
Ara par­lava d’ini­ci­a­ti­ves a Twit­ter com Repo­bla­ment, però caldrà molt més per rever­tir el pro­blema del des­po­bla­ment...
M’agrada més par­lar de repo­bla­ment que de des­po­bla­ment. Són qüesti­ons que va bé divul­gar-les, i molts polítics locals de micro­po­bles hi tre­ba­llen, però no és un tema que es pugui resol­dre només des de la política o la divul­gació, hi ha d’haver un pacte de país en això. És l’orde­nació del país el que mal­met la necessària dis­persió de la població als mit­jans de vida.
Amb la pandèmia molta gent ha des­co­bert el tele­tre­ball. És una opor­tu­ni­tat?
Sí, hi ha llocs que han aug­men­tat el padró lleu­ge­ra­ment i, tot i que ara n’hi ha que tor­nen avall, el saldo és rela­ti­va­ment posi­tiu. Però això no resol el pro­blema de país. El fet que hi hagi més de qua­tre mili­ons de per­so­nes con­cen­tra­des a l’àrea de Bar­ce­lona, i ja no dic si hi sumem el Maresme o la de Tar­ra­gona, i que en canvi la resta del país esti­gui pràcti­ca­ment buida, no ho resol una pandèmia i uns quants empa­dro­na­ments perquè s’hi pot fer tele­tre­ball. Està bé, però no resol el pro­blema de pla­ni­fi­cació social i urbana, la política d’estruc­tu­ració glo­bal del país.
I com s’ha de resol­dre?
Doncs seient en una taula tots els que es con­si­de­ren polítics amb sen­tit d’estat i no sols de par­tit, i mirant de redis­tri­buir els mit­jans de pro­ducció pel país: fàbri­ques, labo­ra­to­ris, etc. I una política d’habi­tatge que afa­vo­reixi noves vin­gu­des. Perquè hi pot haver una casa que es ven­gui per 25.000 euros però quan­tes en neces­si­tes que com­plei­xin els requi­sits legals perquè et donin una cèdula d’habi­ta­bi­li­tat? Hi ha diver­sos ele­ments que s’han de con­si­de­rar des de la filo­so­fia i enten­dre que el país és tot, no només les grans zones urba­nes on hi ha més con­cen­tració de ser­veis, política de l’admi­nis­tració, pro­ducció, etc.
Però hi ha una Agenda Rural redac­tada en els últims anys que toca tots els àmbits i el govern ja segueix. No seria això?
No sé si per edat, experiència o per tot, soc bas­tant escèptic en aques­tes qüesti­ons, perquè a l’hora de la veri­tat on s’inver­teix? On és fàcil obte­nir sòl indus­trial? Als polígons. Perquè en un micro­po­ble hi pugui haver una sola indústria –nor­mal­ment lli­gada a la pro­ducció de la zona, no par­lem d’una fàbrica de cot­xes sinó per exem­ple d’un molí fari­ner o un celler– hi ha una fei­nada. Pre­gunta-li a l’alcalde de Vila­ma­nis­cle quant temps va tri­gar a acon­se­guir que a una gent que volien posar un celler en una finca de vinyes del mateix muni­cipi els per­me­tes­sin cons­truir-lo. Anys van tri­gar. Jo també vaig tenir difi­cul­tats perquè dei­xes­sin fer un molí fari­ner al meu poble, i el pri­mer que em van dir a Urba­nisme va ser no. Hi ha molta gent, com això, que ja ni s’ho plan­teja, ni s’ho pro­po­sen perquè saben que serà una guerra, esgo­ta­dor. L’alter­na­tiva no ha de ser que cada poble tin­gui el seu polígon, o s’ajun­tin tres pobles... Cada muni­cipi ha de poder deci­dir, d’acord amb uns paràmetres més o menys amplis defi­nits en una llei pac­tada amb ells, quin marge de mani­o­bra i quin tipus d’indústries pot auto­rit­zar direc­ta­ment.Si es tingués en compte aquest tipus d’ele­ments pro­duc­tius, que en cas de zones rurals poden ser indústries agro­a­li­mentàries o ele­ments auxi­li­ars, no se n’ani­rien segu­ra­ment als polígons dels caps de comarca. La visió sem­pre ha de ser, que mai es té pre­sent, el prin­cipi de sub­si­di­a­ri­e­tat. Ho van sig­nar els governs amb Europa, però sobre­tot als ajun­ta­ments petits ningú els pre­gunta res. I si par­lem de la política de sub­ven­ci­ons ja seria un escàndol. És per­versa..., i això reco­ne­gut per un exmem­bre del govern!
Per­versa en quin sen­tit?
Desit­ja­ria que algun peri­o­dista ago­sa­rat fes algun dia una inves­ti­gació: podria cal­cu­lar què cos­ten les sub­ven­ci­ons i no els diners que acaba rebent un muni­cipi, que és enganyós, ja que, perquè aquests arri­bin, pri­mer fa falta tot un munt de gent a l’admi­nis­tració que pensi les bases, després tot un altre munt que redacti les clàusu­les, i per la banda muni­ci­pal també. A banda, quan això està fet i l’Ajun­ta­ment ha de dema­nar, hi ha d’haver un pro­jecte tècnic que algú ha de fer i val uns diners. Quanta gent tre­ba­lla a les admi­nis­tra­ci­ons i a la banda de l’Ajun­ta­ment? Quant val ges­ti­o­nar en ori­gen i en final un procés de sub­venció? És bru­tal. Si algun dia es cal­cu­len temps i nòmines d’una banda i l’altra, i es veu què és el que acaba arri­bant per una sub­venció d’uns milers d’euros, és caríssim. Tot és sem­pre molt legal i tot molt pau­tat, sí, però no deixa de ser una forma d’influir.
A part sovint no deci­diu on inver­tiu, sinó que depèn de la línia de sub­ven­ci­ons de torn.
El mateix pro­blema que té la Gene­ra­li­tat amb el finançament esta­tal, que el 80% del que rep són fons fina­lis­tes, el tenen els ajun­ta­ments. Però en comp­tes d’apren­dre’n i aug­men­tar el finançament local, la dis­po­ni­bi­li­tat i el pres­su­post ordi­nari, ni el govern ni Madrid ho fan. Cada cop més sub­ven­ci­ons, quan hau­rien de ser per a grans obres menys habi­tu­als. Cal aug­men­tar el finançament ordi­nari, això per­me­tria fer política, i el con­trol dels diners ja el fa el depar­ta­ment, la Sin­di­ca­tura de Comp­tes, el minis­teri i al final l’elec­to­rat. Els micro­po­bles són per­fec­ta­ment capaços de ges­ti­o­nar un pres­su­post ordi­nari, com ho fan Cor­nellà o l’Hos­pi­ta­let.
Abans deia que hi ha ajun­ta­ments massa petits. És par­ti­dari de fusi­o­nar-los?
No, això va sor­tir en l’informe Roca, que no sé d’on va treure que s’havien d’eli­mi­nar muni­ci­pis, però és fals que tingués un efecte posi­tiu. Supo­sem que Argençola des­a­pa­reix, però com que no es plan­teja depor­tar la població, els indígenes es que­da­rien: s’estal­vi­a­ria una part de l’horari d’admi­nis­tració, no tot perquè els habi­tants hau­rien d’anar a l’ajun­ta­ment del cos­tat a fer els tràmits, i la cale­facció i la llum de l’edi­fici muni­ci­pal, però el cla­ve­gue­ram, l’enllu­me­nat públic, el man­te­ni­ment... hi han de ser igual. Per tant l’estalvi seria pírric, i la molèstia per a les pobla­ci­ons, que acos­tu­men a ser dis­per­ses i aïlla­des, seria un pro­blema més gran. La qüestió no és eli­mi­nar ajun­ta­ments.
Repen­sa­ria els con­sells comar­cals?
Jo soc molt bèstia en això: els con­sells comar­cals no ser­vei­xen per a res.
No són un suport molt impor­tant per als ajun­ta­ments petits?
D’acord, doncs lla­vors fem man­co­mu­ni­tats. S’hau­ria de mirar quant costa l’ope­ra­tiva dels con­sells: cada ple val diners, cada con­sell d’alcal­des val diners que sovint van als par­tits, tenen una maquinària admi­nis­tra­tiva que val diners... Es podria fer exac­ta­ment el mateix amb un petit apa­rell admi­nis­tra­tiu, una gerència i una repre­sen­tació política mínima dels ajun­ta­ments per man­co­mu­nar alguns ser­veis. Amb l’avan­tatge que es podrien man­co­mu­nar entre els ajun­ta­ments que real­ment ho neces­si­tin. Per exem­ple, en el cas d’Argençola (Anoia) seria més rao­na­ble fer-ho amb Santa Coloma de Que­ralt (Conca), Tala­vera (Segarra) i Mont­ma­neu que no pas haver d’anar a Igua­lada al Con­sell Comar­cal. Això pot pas­sar en altres llocs, perquè algu­nes comar­ques sí que són molt clares, però altres no tant. En defi­ni­tiva els con­sells són meca­nis­mes polítics acces­so­ris que no ser­vei­xen per a res, i en canvi la uti­li­tat la tin­drien en man­co­mu­nar la gestió d’alguns ser­veis. La man­co­mu­ni­tat és una figura legal que ja exis­teix des de fa molts anys i es pot fer per­fec­ta­ment sense haver d’anar al con­sell comar­cal. De fet hi ha con­sells com el de l’Anoia que no ges­ti­o­nen tots els men­ja­dors esco­lars de la comarca, perquè a alguns no els interessa.
De fet, pot­ser Igua­lada no cal­dria que rebés ser­veis del Con­sell de l’Anoia perquè ja els pot assu­mir tots l’Ajun­ta­ment... Hi podria haver con­sells asimètrics.
Sí, però la qüestió és per què ha de ser un orga­nisme polític, perquè això val diners i no cal. No cal que hi hagi 33 con­se­llers comar­cals. Jo ho he estat... I per què hi han de ser?
Amb con­sell d’alcal­des n’hi ha prou?
O si m’apu­res molt amb els qua­tre o cinc por­ta­veus de cada grup polític, que fos­sin un con­sell direc­tiu que con­trolés política­ment la gerència de la man­co­mu­ni­tat, per donar expli­ca­ci­ons públi­ques dels diners que es gas­tin. No cal tenir més de 30 indi­vi­dus, més gerència, inter­venció, secre­ta­ria... Per què?
Creu que, ara que ha cres­cut l’asso­ci­ació, els prin­ci­pals par­tits la vol­dran fer seva?
Tinc aquesta por, sí. Quan érem petits no teníem interès per a ningú, però ara en pot tenir per a força gent. De fet hi ha una norma no escrita des del nai­xe­ment, i és que la pre­sidència no hau­ria de ser mai repe­tida pel repre­sen­tant d’un mateix par­tit, com a manera d’exem­pli­fi­car la no vin­cu­lació a cap par­tit. No sé si res­pec­ta­ran aquest espe­rit, però desitjo que sí perquè hi va la cre­di­bi­li­tat de l’asso­ci­ació.
Al cap­da­vall, per molts esforços que faci tot­hom, l’última decisió de si es vol viure en un micro­po­ble és per­so­nal. A nivell social, té prou pres­tigi aquesta opció? Cal gua­nyar en consciència col·lec­tiva?
Ara està pres­ti­giat anar-hi el cap de set­mana, però no viure-hi. De fet és molt difícil viure-hi i viure’n... L’asso­ci­ació té un cicle de con­certs iti­ne­rant, perquè hi hagi també una oferta cul­tu­ral com­ple­mentària, i fun­ci­ona, es fan cen­te­nars de con­certs. Però no n’hi ha prou. No és només un tema cul­tu­ral, econòmic, social o polític. És tot això junt. I el que sí que és un reflex d’un país dese­qui­li­brat i amb interes­sos que no reflec­tei­xen una coherència. Aquesta poca con­cen­tració de població en zones rurals tin­dria sen­tit si cada vegada fos­sin més rurals i es res­pectés la rura­li­tat, la page­sia i la pro­ducció d’ali­ments, però l’únic que acaba sent és un lloc on plan­tar-hi molins de vent. O ens replan­te­gem el país per enten­dre que és un sol país, amb les seves con­seqüències polítiques i soci­als, o ani­rem fent tots la viu-viu i sobre­vi­vint, poca cosa més.
Ha par­lat de la implan­tació de les reno­va­bles. S’està abu­sant dels ajun­ta­ments sense prou força?
Tinc la sen­sació que les empre­ses no és que esti­guin abu­sant dels micro­po­bles, sinó també dels governs del país. Són coses que no es poden pro­var, però si es volta per Europa es veu que no hi ha aquest tipus de pro­ce­di­ment, hi ha més dis­tri­bució raci­o­nal d’aques­tes ins­tal·laci­ons i més pos­si­bi­li­tat de deci­dir des dels esta­ments locals. Aquí la sen­sació que tinc és que qui deci­deix són les empre­ses.

k

L’entre­vista sen­cera, a www.​elpuntavui.​cat

Quinze anys de l’impuls als micropobles

Toni Lloret (Igualada, 1957) ha treballat en el camp de la psicologia i fins i tot en va escriure llibres d’assaig i un parell de novel·les, però també va destacar en l’àmbit polític com a regidor primer quatre anys i després vuit més com a alcalde d’Argençola (Anoia). Va ser en aquesta etapa quan, el 2008, va impulsar l’Associació de Micropobles de Catalunya (els de menys de 1.000 habitants), de la qual va ser el primer president. Ja jubilat, de la feina i de la política (el 2019 va deixar l’alcaldia i també ICV, on havia militat des del 2004), no descarta tornar a escriure, però ara es dedica a fer art amb fusta i a estar “tan tranquil com pot”. Ens cita a Verges (Baix Empordà), on viu una filla, per fer un repàs més pausat de la seva trajectòria en defensa del món rural, ara que a més venen eleccions municipals. En tot cas, la seva causa la segueixen avui els vora 250 municipis de l’entitat, i en certa manera també l’ha heretat el seu fill Ton, creador del perfil de Twitter Repoblem –tot just hi acaba de donar el relleu– que difon iniciatives per donar vida a aquests pobles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia