Política

L’exèrcit s’imposa

Venç l’ultimàtum donat per Pequín als manifestants tibetans sense que cap d’ells s’entregui a les forces de seguretat

Una calma tensa recor­ria ahir els car­rers de la capi­tal del Tibet, Lhasa, el dia que va expi­rar l’ultimàtum que van donar les auto­ri­tats de Pequín perquè s’entre­gues­sin a la poli­cia els mani­fes­tants que van cre­mar boti­gues regen­ta­des per xine­sos i cot­xes durant els enfron­ta­ments amb les for­ces de segu­re­tat diven­dres pas­sat, en les pro­tes­tes més impor­tants dels últims vint anys a la regió. No obs­tant, cap dels mani­fes­tants es va entre­gar a la poli­cia.

La presència dels tancs i l’exèrcit des­ple­gats a la regió ha impo­sat un clima de por i de forta pressió poli­cial als car­rers que impe­deix als tibe­tans orga­nit­zar noves pro­tes­tes, a la vegada que els mon­jos con­ti­nuen con­fi­nats als seus mones­tirs sota el toc de queda impo­sat per Pequín.

L’exèrcit no ha dub­tat a rea­lit­zar els pri­mers escor­colls porta per porta per tal de tro­bar els tibe­tans que es van atre­vir a des­a­fiar el règim xinès, en una situ­ació que recorda molt la vis­cuda a Birmània els dies que van seguir la repressió de la Revo­lució Safrà. Alguns tes­ti­mo­nis afir­ma­ven haver vist com la poli­cia dete­nia antics acti­vis­tes.

Acu­sa­ci­ons mútues
Tant les auto­ri­tats com els opo­si­tors tibe­tans s’acu­sa­ven ahir mútua­ment d’haver emprat la violència durant els dis­tur­bis de diven­dres i es con­tra­de­ien res­pecte al balanç de vícti­mes. Men­tre el govern tibetà a l’exili a Dha­ram­sala (Índia) par­lava de 80 morts i un cen­te­nar de ferits o detin­guts, el pre­si­dent del Tibet, Qiangba Pun­cog, va afir­mar ahir que “tretze civils inno­cents” van morir com a con­seqüència dels dis­tur­bis en què es van pro­vo­car uns 300 incen­dis en zones resi­den­ci­als i vehi­cles, i més de 60 poli­cies van resul­tar ferits.

Tot i haver admès que hi va haver vícti­mes mor­tals, Qiangba, des de Pequín, va des­men­tir que la poli­cia hagués uti­lit­zat armes de foc en la repressió de les pro­tes­tes i va recor­dar que la població “llui­tarà con­tra el seces­si­o­nisme i a favor de la nació uni­fi­cada”.

La tele­visió xinesa va mos­trar ahir imat­ges de ferits xine­sos a l’hos­pi­tal que van des­criure els pre­sump­tes crims come­sos en els últims dies per tibe­tans armats amb gani­vets.

La revolta s’estén
La força amb què Pequín va repri­mir tant les pri­me­res mani­fes­ta­ci­ons pacífiques de mon­jos com la poste­rior revolta per part de tibe­tans no ha impe­dit que la revolta s’esten­gui tímida­ment pels països i les províncies veïnes del Tibet. Grups de drets humans afir­ma­ven ahir que set per­so­nes van morir a mans de la poli­cia en pro­tes­tes a la província de Sic­huan i que tibe­tans de la província de Gansu van cre­mar la ban­dera xinesa. La poli­cia nepa­lesa va llançar gasos lacrimògens con­tra uns 200 mon­jos tibe­tans a l’exili que pro­tes­ta­ven davant les ofi­ci­nes de l’ONU a Kàtmandu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.