Política

CiU acusa el tripartit d'haver perdut sis anys en la lluita contra la sequera

El govern de la Generalitat ha acceptat finalment, per imposició del govern estatal, la interconnexió de xarxes entre la conca de l'Ebre i l'àrea de Barcelona. Així és com ho veu el president de CiU i cap de l'oposició, després de la reunió d'aquest migdia amb el president de la Generalitat, José Montilla.

"Fa sis anys, CiU no només va estudiar aquesta opció sinó que va fer públic el pla, i va haver-hi una oposició brutal. Després es va ajuntar amb el PHN i ja no vam tenir temps de fer res perquè vam sortir del govern. I ara, després d'haver perdut sis anys, els que s'hi oposaven reconeixen que és una bona solució per a un moment de sequera extrema", ha resumit. "Ara diran que no és el mateix perquè el traçat és una mica diferent, que la captació serà puntual i no sé quantes coses més, però el projecte s'assembla tant que semblen bessons", ha afegit.

Per Mas, l'acceptació d'aquesta opció, vol dir que els partits que govern actualment "rectifiquen respecte el que havien dit anys enrere i fan el que deia CiU". I també representa, segons el cap de l'oposició, que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero ha tombat l'opció del tripartit, que era la del Segre, "perquè al final es fa el que diu el govern espanyol".

Mas ha insistit també en la necessitat del transvasament del riu Roine, d'Occitània, com a garantia de futur. "És a 300 quilòmetres d'aquí", ha apuntat. Com que aquest punt de partida és inamovible per a CiU, Mas assegura que encara no hi ha acord entre oposició i govern, però encara "és possible". "Avui no he trobat un no tan rotund com l'últim dia. Montilla proposa impulsar una taula de partits al Parlament per proposar-hi solucions estructurals, i CiU hi aportarà la solució del Roine", ha reblat.

Tanmateix, aquesta escletxa observada per Mas ha quedat tancada mitja hora després, quan en nom del govern ha comparegut la periodista Aurora Massip, portaveu del tripartit. "Queden descartades totalment obres faraòniques com el transvasament del Roine, perquè el govern treballa en la posada en marxa de dessalinitzadores i mesures d'estalvi i de reutilització que són el que garantiran l'aigua del futur i que en portaran tanta com en podria portar el Roine", ha sentenciat.

Respecte a la connexió d'urgència amb l'Ebre, a la qual els governs català i espanyol es neguen a anomenar transvasament, Massip l'ha comparat amb "un generador d'emergència". "Només s'activarà quan estigui vigent el decret de sequera de la Generalitat i sota autorització expressa del govern espanyol", ha puntualitzat. També ha repetit que aquesta mesura només serà per utilitzar els excedents dels regants i que "no es traurà del riu ni una gota més del que ja es treu ara".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.