ORIENT MITJÀ
L’Iran rebutja les crides a evitar represàlies per l’assassinat de Haniyeh
Teheran mostra la determinació a “defensar” la seva “sobirania”, enmig de la pressió internacional per la represa del diàleg per a un alto el foc a Gaza
L’Iran ha rebutjat aquest dimarts la crida conjunta que li han adreçat tres estats europeus –el francès, l’alemany i el Regne Unit– a la contenció i a evitar atacs de represàlia contra Israel per l’assassinat del líder polític de Hamàs Ismail Haniyeh, el 31 de juliol passat a Teheran. Les autoritats iranianes consideren que la demanda dels europeus és “excessiva” i manifesten la determinació a “defensar” la seva “sobirania i seguretat nacional”.
Les paraules dels responsables iranians arriben en una setmana de tensió a la regió en què s’espera la resposta de la República dels aiatol·làs a l’assassinat de Haniyeh, que Israel no ha reivindicat, i que va seguir al d’un alt comandament de Hezbol·là a Beirut, unes hores abans.
Tot i les tensions, es manté la pressió internacional per a la represa de converses per a un alto el foc a Gaza i l’alliberament d’ostatges israelians. Els mediadors en les converses –els EUA, Qatar i Egipte– tenen previst presentar, aquest dijous, una proposta –de la qual no han transcendit els detalls– per implementar el pla anunciat pel president Biden al maig. Però les diferències que encara mantenen Israel i Hamàs sobre l’aplicació del pla, i la temuda represàlia iraniana, amenacen de fer descarrilar la negociació.
La proposta de Biden preveu tres fases: en la primera, s’instauraria un alto el foc “complet” per poder efectuar un intercanvi d’ostatges de Gaza (dones i gent gran) per centenars de presoners palestins detinguts a Israel. Aquesta fase duraria sis setmanes i inclouria “la retirada de les forces israelianes de totes les àrees poblades de Gaza”. En la segona, hi hauria l’alliberament de tots el ostatges restants en vida –inclosos “soldats homes”– i un cessament permanent dels combats. Finalment, la fase 3 permetria un pla de reconstrucció per a Gaza i el retorn de les restes dels ostatges morts a Gaza als seus familiars.
Enmig d’aquest compàs d’espera, el grup islamista Hamàs ha llançat aquest dimarts dos coets des de la franja de Gaza, un dels quals ha caigut al mar davant de Tel Aviv, segons ha informat l’exèrcit israelià, en alerta màxima davant la possibilitat d’un atac imminent per part de l’Iran i les seves milícies a la regió. El segon projectil no ha creuat territori israelià.
Pel seu cantó, Qatar ha advertit que la irrupció de més de mil colons jueus, aquest dimarts, a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem posa en risc els esforços per revifar les negociacions per auna treva. Alguns dels colons han agitat banderes d’Israel i han resat en aquest indret tot i tenir-ho prohibit per l’statu quo vigent des del 1967, que reserva el recinte exclusivament al culte de musulmans, mentre que els jueus només hi poden entrar com a visitants.