Fernando Vicente
Cap de l’oposició a Olesa de Montserrat (PSC)
“Veient com està governant, amb aquest alcalde, no hi pactaríem”
“Tenim un govern d’absoluta continuïtat. Diuen que estan molt units, però a l’hora de la veritat tenen molt poca comunicació interna”
“La piscina municipal continua perdent aigua. No poden demanar a la ciutadania que estalviï aigua quan el govern d’Olesa no ho fa”
El plantejament pressupostari de la biblioteca no és correcte. Inicien l’obra sense tenir els diners
Psicòleg d’origen argentí, Fernando Vicente fa 30 anys que viu a Catalunya. “Em vaig enamorar i vaig venir cap aquí. Soc un desplaçat emocional, perquè la meva marxa de l’Argentina no va coincidir amb cap moviment econòmic o social”, explica. Està casat amb qui va ser alcalde d’Olesa el 1987, Daniel Pujol. “El meu pare ja era socialista i soc socialista també perquè la llei de matrimoni igualitari de Zapatero em va convertir en ciutadà de primera”, continua. El 2016 va entrar al consistori amb un grup municipal de dos regidors i ara en són sis. L’any passat va guanyar les eleccions.
Per què no va ser possible pactar amb ERC?
No amaguem que vam intentar fer un acord amb ERC; semblava que podia anar pel bon camí, però lamentablement no va ser possible: ERC va decidir fer un pacte amb l’antic equip de govern, que ara es diu Bloc-CUP. S’està demostrant que, al final, quan pactes amb el govern anterior, que arrossegava qüestions molt complexes, acabes fent continuïtat d’aquestes qüestions complexes, com s’ha vist amb la destitució que ells mateixos han hagut de fer del regidor Jordi Martínez. Nosaltres no hem fet cap judici previ. Vam demanar que es convoqués la comissió del codi de conducta de càrrecs electes i que es creés una comissió d’investigació, però el govern municipal s’hi va negar. Nosaltres pensem que aquest regidor havia de tenir algun espai per poder-se explicar. De fet, la comissió d’investigació la va demanar el mateix investigat.
Quin balanç fa d’aquest primer any llarg de govern?
Tenim un govern d’absoluta continuïtat i no s’estan fent bé les coses. Primer l’alcalde va dir que aquest no era un govern continuista, però fa un mes el Bloc-CUP va celebrar els seus tretze anys de govern. Contínuament diuen que estan molt units, però a l’hora de la veritattenen molt poca comunicació interna, i molt poca també amb l’oposició. Veníem d’un govern que respectava molt poc l’oposició i ara estan jugant més o menys la mateixa lliga. En aquest temps han intentat arreglar qüestions com la piscina municipal, que continua perdent aigua. Tenim una piscina que té fuites d’aigua. Han muntat un tinglado per intentar acumular-la, però la pintura fa voltes pel mig de la piscina i continua perdent aigua. L’any passat durant tot l’estiu va ser com si haguéssim omplert la piscina nou o deu vegades. No poden demanar a la ciutadania que estalviï aigua quan el govern municipal no ho fa.
Què li sembla el projecte de la futura biblioteca municipal?
Nosaltres al seu moment vam donar suport al primer projecte de la biblioteca. Òbviament, necessitàvem ampliar-la, però crec que el plantejament pressupostari no és correcte. Hem iniciat una obra sense tenir tots els diners. Això vol dir que s’han de demanar a institucions supramunicipals per poder-la tirar endavant.
Creu que hi ha el perill que aquests diners no arribin i s’hagi d’aturar l’obra?
Jo crec que no, perquè part d’aquests diners arribaran de la Diputació de Barcelona, que sol tenir molta cura quan contrau un compromís econòmic o pressupostari amb els municipis.
Quin és el principal problema d’Olesa?
El primer problema que té Olesa és la qüestió viària, d’espai públic: hem perdut en la neteja dels carrers. Estan fent el plec per a un nou contracte de la recollida d’escombraries, però mentre s’ho estan pensant han apujat un 22% els impostos sense donar un servei extra. La gent no veurà cap diferència en el servei i l’any que ve tornaran a apujar les taxes un 20% més. Quan han apujat el preu de les llars d’infants, quan han tret tipus de subvencions per a famílies amb nens i nenes amb discapacitat per als serveis d’esports municipals... L’altre dia un regidor d’ERC va dir en el ple i després a la ràdio que el Bloc-CUP, ERC i Junts han fet un pacte independentista que no és ni de dretes ni d’esquerres. Quan algú diu això, farà polítiques de dretes, acabarà apujant les llars d’infants municipals, traient subvencions, apujant impostos sense donar el servei... Veurem el juny de l’any que ve quan tornem a canviar d’alcalde. Si ens preguntessin ara si volem pactar amb ERC, coneixent ara com està governant, tenim clar que, amb aquesta ERC, no hi pactaríem; amb aquest alcalde, no hi pactaríem.
Què en pensa, de l’OAC als barris i l’alcalde als barris?
Nosaltres ho portàvem en el programa electoral. Nosaltres sí que ho portàvem. El PSC treballa des de la més absoluta generositat; per tant, si les nostres idees li semblen bé a l’equip de govern, nosaltres les hi cedim. El mandat passat vam presentar una moció per crear una regidoria de barris. Ens la van rebutjar, però era bastant semblant al que està fent l’alcalde. Ara bé, no tenim cap coneixement de què fa l’alcalde als barris ni els temes que hi tracta. Si el govern municipal pensa que les nostres idees són bones per aplicar-les, que sàpiguen que en tenim moltes més.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.