Política

"Aquest no és el moment de negociar el finançament"

Entrevista: Juan Carlos Rodríguez Ibarra, expresident de la Junta d’Extremadura

L’expre­si­dent d’Extre­ma­dura, Juan Car­los Rodríguez Ibarra, ha rea­pa­re­gut a l’esfera pública per pre­sen­tar el seu lli­bre Rom­pi­endo Cris­ta­les. Treinta años de vida política, on bar­reja la bio­gra­fia amb el pen­sa­ment polític. A l’entre­vista es mos­tra con­trari a refor­mar en aquests moments el finançament autonòmic. Creu que les comu­ni­tats hau­rien d’espe­rar que la caixa es tornés a omplir.

Zapa­tero es va com­pro­me­tre a tan­car aquest mes un acord sobre el finançament. Vostè ha aler­tat que cap pacte seria creïble sense Extre­ma­dura.
Extre­ma­dura ha acon­se­guit con­ver­tir-se en la consciència crítica d’Espa­nya. Entenc que qual­se­vol govern, sigui del color que sigui, si fa un sis­tema de finançament i Extre­ma­dura el denun­cia perquè és injust, això té una eficàcia tre­menda davant l’opinió pública, davant el mateix govern i la resta de les comu­ni­tats. El PP va tenir neces­si­tat de fir­mar abans que ningú amb Extre­ma­dura el seu sis­tema de finançament. La firma li va cos­tar al senyor Mon­toro molts més diners del que hau­ria ima­gi­nat quan va començar a nego­ciar, a canvi que Extre­ma­dura donés el seu vis­ti­plau i es pogués pre­sen­tar com un acord equi­li­brat que bene­fi­ci­ava les regi­ons menys desen­vo­lu­pa­des.

L’actual govern espa­nyol seguirà el mateix camí?

No ho sé. Aquest no és el moment de nego­ciar un sis­tema de finançament autonòmic. Els ciu­ta­dans estan espe­rant que siguem capaços de donar una res­posta a un assumpte fran­ca­ment difícil: solu­ci­o­nar una crisi . Em sem­bla que si ara es negociés el finançament les comu­ni­tats hi sor­ti­rien per­dent. Si fos pre­si­dent dema­na­ria que no es decidís ara, que esperéssim a temps millors. De tota manera, sóc par­ti­dari que es con­tem­pli la rea­li­tat de cada regió perquè es cor­re­gei­xin els dese­qui­li­bris que la nova situ­ació està pro­duint en algu­nes regi­ons; per exem­ple, a Cata­lu­nya, on hi ha una certa desi­gual­tat com a con­seqüència de fenòmens nous com el de la immi­gració, que està por­tant un cert dete­ri­o­ra­ment de ser­veis públics com l’edu­cació, la sani­tat...

Si les comu­ni­tats tenen un millor finançament, es podrà afron­tar millor la crisi.

A la crisi no crec que s’hi res­pon­gui millor tenint més com­petències. Quan l’Estat no té diners és difícil que els doni.

Del que es tracta és d’un repar­ti­ment dife­rent...
Depèn de en quin sen­tit. Cadascú voldrà que­dar-se la part del lleó. Uns hi posa­ran la població, la immi­gració, d’altres el ter­ri­tori... El finançament autonòmic no s’ha resolt mai amb cri­te­ris tècnics, sem­pre s’ha resolt amb cri­te­ris polítics i després s’ha ves­tit el nino. He nego­ciat qua­tre sis­te­mes de finançament autonòmic i al final acaba el minis­tre d’Hisenda dient: “Vostè què és el que vol?”. “Jo neces­sito això i això”. Si acon­se­guei­xes que t’ho donin després a això se li dóna caràcter tècnic. Per exem­ple: 0,08 per extensió del ter­ri­tori... I això és el que s’ha de seguir fent. Més val espe­rar una mica per si la caixa torna a omplir-se. Ara es dona­ran 8.000 mili­ons d’euros als muni­ci­pis. No hi ha finançament local, és un afe­git perquè els muni­ci­pis puguin fer un gran PER naci­o­nal. Com la banca.

Hi ha una llei orgànica, que és l’Esta­tut, que ordena l’ela­bo­ració d’un nou finançament.
Hi ha dues lleis, l’Esta­tut i la LOFCA. La LOFCA obliga a la mul­ti­la­te­ra­li­tat. Hem arri­bat 30 anys després a una situ­ació en la qual seria bo tor­nar a seure i dis­cu­tir com podem estar 30 anys més amb un Estat que sigui eficaç, democràtic i des­cen­tra­lit­zat, i que reco­neix els fets dife­ren­ci­als... Cal­dria refor­mar algu­nes coses com el Senat, que és una cam­bra que no repre­senta ter­ri­to­ri­al­ment a ningú. L’Estat de les auto­no­mies neces­sita una bona revisió, que el tor­nem a pen­sar perquè aguanti 30 anys més.

¿Tot el procés de refor­mes d’Esta­tuts no ha ser­vit per a això?
Per mi no. Recordo que quan Cata­lu­nya va començar a refor­mar el seu Esta­tut se li va pre­gun­tar a un diri­gent naci­o­na­lista per què vol refor­mar l’Esta­tut, i diu que per defen­sar-se de l’Estat. Ara ho pre­gunta vostè a qual­se­vol regió que està refor­mant l’Esta­tut i diu que per defen­sar-se del que es defen­sen de l’Estat. Però no sóc par­ti­dari del que diu el PP: que s’ha de tan­car l’Estat autonòmic. Ha d’estar obert.

En aquesta posada al dia, seria par­ti­dari d’una reforma de la Cons­ti­tució?
Igual que els Esta­tuts, la Cons­ti­tució pot sot­me­tre’s a revisió.

Un Esta­tut que ha estat apro­vat pel Par­la­ment, que ha pas­sat per les Corts, votat pel poble català, ¿pot ser revi­sat ara per un tri­bu­nal?
L’Esta­tut és la con­seqüència de la Cons­ti­tució. El poble català va votar com a con­seqüència que la Cons­ti­tució ho per­met. La Cons­ti­tució té un Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal que pel que sem­bla és sobirà per deci­dir sobre totes aque­lles lleis que aprova el Par­la­ment. Si no, no faria falta el TC, n’hi hau­ria prou que cada cosa que féssim al nos­tre ter­ri­tori la sot­metéssim a referèndum.

Però no és un xoc de legi­ti­mi­tats?
No. La legi­ti­mi­tat ve de la Cons­ti­tució. Cata­lu­nya té l’Esta­tut perquè hi ha una Cons­ti­tució que ho per­met, si la Cons­ti­tució hagués dit que no, no hi hau­ria Esta­tut per molta història que hi hagi dar­rere. El pit­jor seria que el TC fes una inter­pre­tació que servís per a moros i cris­ti­ans. Ha de fer una inter­pre­tació ben jurídica; no política.

¿Com van les rela­ci­ons amb Zapa­tero?

Zapa­tero és la con­seqüència del par­tit que vaig aju­dar a crear. Em sento res­pon­sa­ble d’ell. El que hi ha és atre­vit i valent. Una altra cosa és la gent que envolta Zapa­tero al govern i l’exe­cu­tiva. La foto de Zapa­tero és molt hete­rogènia, però inter­na­ment és d’una homo­geneïtat peri­llosa. Ningú s’ali­menta bé a base de lla­mi­na­du­res. Falta que de tant en tant algú li doni algun ali­ment que no li agrada perquè això enfor­teix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.