Política

La primera estelada

Història de l’estelada (I). L'AVUI descobreix una bandera estelada de fa 93 anys

L’ori­gen de l’este­lada, la ban­dera del tri­an­gle blau amb l’estel blanc de cinc pun­tes al mig sobre les qua­tre bar­res, ha estat durant anys una incògnita. L’any 1984, el peri­o­dista Joan Cre­xell va resol­dre qui la va dis­se­nyar i per què en el lli­bre Ori­gen de la ban­dera inde­pen­den­tista (El Llamp). El quan, però, va que­dar inconclús. La foto­gra­fia més antiga que Cre­xell va tro­bar d’una este­lada, apa­re­guda en la publi­cació naci­o­na­lista radi­cal L’Intran­si­gent (1918-1922), datava del 1918.

Des d’ales­ho­res s’ha con­si­de­rat com la data més pro­ba­ble de la seva cre­ació. No obs­tant, la recerca docu­men­tal per bio­gra­fiar el doc­tor i dipu­tat Joan Solé i Pla (Bar­ce­lona, 1874 - Bar­ran­qui­lla, 1950) ha dut a la des­co­berta de la que podria ser la pri­mera este­lada, que va one­jar per pri­mer cop l’11 de setem­bre de 1915 a Bar­ce­lona. El cen­te­nari que se cele­bra ara és per una foto­gra­fia de la Lliga Naci­o­na­lista Cata­lana de París del 1908 on apa­reix una ban­dera cata­lana amb un rombe al mig i un estel blanc de cinc pun­tes a l’inte­rior, però és la ban­dera dis­se­nyada per Vicenç Balles­ter la que ha aca­bat sent el símbol per excel·lència.

L’este­lada va aparèixer, doncs, més cap a prin­ci­pis de la Pri­mera Guerra Mun­dial (1914-1918) que no pas al final. La seva cre­ació en aquell moment no és en va. Amb la pui­xança del naci­o­na­lisme arreu, mol­tes naci­ons sense Estat van veure l’opor­tu­ni­tat de fer sen­tir les seves deman­des en el con­text inter­na­ci­o­nal. A Cata­lu­nya bona part de la intel·lec­tu­a­li­tat va arren­gle­rar-se amb França i els seus ali­ats i fins un grup d’homes pro­ce­dents del naci­o­na­lisme radi­cal va pro­moure l’allis­ta­ment de cata­lans a la legió estran­gera fran­cesa per com­ba­tre Ale­ma­nya. Espe­ra­ven que, amb la fi de la guerra i davant la neu­tra­li­tat d’Espa­nya –a qui, a més, acu­sa­ven de ger­manòfila–, els ali­ats els tor­na­rien el favor.

En aquest con­text, mem­bres de la Unió Cata­la­nista, la fede­ració d’enti­tats que a prin­ci­pis de segle XX aple­gava les dife­rents sen­si­bi­li­tats del cata­la­nisme, van plan­te­jar la neces­si­tat de dotar la ban­dera cata­lana d’algun símbol que, des del seu punt de vista, deixés clar l’objec­tiu dar­rer pel qual llui­ta­ven: les aspi­ra­ci­ons inde­pen­den­tis­tes. Tot i que, tal com ha apun­tat l’his­to­ri­a­dor David Martínez Fiol en el lli­bre Els ‘volun­ta­ris cata­lans’ a la Gran Guerra (Publi­ca­ci­ons de l’Aba­dia de Mont­ser­rat, 1991), la majo­ria dels que van anar al front –prop d’un miler, i no dotze mil com diu el mite– ho van fer per motius econòmics o perquè vivien a França, i no pas per motius polítics.

El doc­tor Joan Solé i Pla, mem­bre de la Unió Cata­la­nista, era qui man­te­nia un con­tacte més cons­tant amb el front, orga­nit­zant l’envi­a­ment de paquets, escri­vint car­tes i rebent-los si venien de permís a Bar­ce­lona. A par­tir de 1916, va for­mar i pre­si­dir el Comitè de Ger­ma­nor amb els Volun­ta­ris Cata­lans. En les quar­ti­lles de la seva auto­bi­o­gra­fia inèdita, Solé i Pla escriu: “L’any 1915 [...] tres legi­o­na­ris en permís després de cura­des ses feri­des vénen a pas­sar uns dies a Cata­lu­nya, a visi­tar ses fami­liar[s]. Pre­ci­sa­ment era aquell dia que van voler fer acte de presència en aque­lla mani­fes­tació patriòtica de la festa naci­o­nal de Cata­lu­nya. Se pre­sen­ten amb l’uni­forme espe­cial de la legió estran­gera a salu­dar la estàtua del Gran Con­se­ller Casa­no­ves; l’entu­si­asme del públic que igno­rava de moment qui eren aquells homes fou immens; i la Unió Cata­la­nista en aquell moment els féu entrega de la Ban­dera Cata­lana amb el tri­an­gle blau i l’estel soli­tari que volà estesa per pri­mer cop en mà d’aquells braus tan i tan gene­ro­sos [...]”. En una altra quar­ti­lla afe­geix: “Dels bons amics de la Unió Cata­la­nista sorgí la pri­mera ban­dera estel·lada [sic] cata­lana un 11 de setem­bre, el de 1915, a Bar­ce­lona [...]”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.