política
Acord entre PSOE i Podem per aprovar el decret de mesures fiscals
Accepta finalment el compromís dels socialistes d’impulsar una nova proposició de llei que contingui un impost a les empreses energètiques
La votació d’avui al Congrés comptava ja amb el suport de Junts, PNB, ERC, Bildu i el BNG
S’ha acabat la incertesa. Un acord d’última hora entre el PSOE i Podem permetrà aquesta tarda aprovar el decret de mesures fiscals al Congrés de Diputats. Després d’haver assolit un acord in exremis dilluns al vespre amb ERC, Bildu i el BNG, el decret, que no conté la pròrroga de l’impost a les grans empreses energètiques, només es podia aprovar si Podem, que s’havia mostrat en contra d’aquesta retirada, canviava el sentit del seu vot. I ho ha fet. La no-pròrroga era una de les condicions de Junts, que considera que l’impost posa en perill inversions de 1.200 milions d’euros de Repsol al Camp de Tarragona.
Malgrat que l’impost ha quedat fora del decret, les negociacions van propiciar que ERC, Bildu i BNG votin a favor del paquet fiscal perquè hi ha un compromís de l’executiu espanyol de prorrogar-lo a través d’un altre decret. Podem, que no havia donat credibilitat a la promesa ha canviat finalment el sentir del seu vot, com ja ho havia vaticinat aquest matí el ministre de Justícia Félix Bolaños. Segons Podem, l’acord suposa el compromís dels socialistes “d’impulsar una nova proposició de llei que contingui un impost a les empreses energètiques”. En el cas que el nou impost no aconsegueixi prou suports abans del 31 de desembre, continua Podem, el govern espanyol aprovarà un nou decret prorrogant el gravamen actual. L’acord, segons ha explicat Belarra, inclou un compromís per escrit de Bolaños de que Junts per Catalunya seurà a negociar l’impost de les energètiques i que finalment hi haurà impost. “A mi Bolaños mai m’ha trait, ha estat dur però tinc la seva paraula”, ha afirmat Belarra als passadissos del Congrés. Prèviament Bolaños s’ha assegut amb representants de Junts per tal que aquests acceptin formar part de la comissió que negociarà el futur impost. Fins aquell moment, les ofertes de Bolaños per aconseguir el suport de Podem passaven per incloure per un escut social, que Belarra havia rebutjat fins a quatre cops des de la nit de dimecres fins a primera hora de dijous.
Així, el grup de Ione Belarra ha acabat beneint un decret del que depenen milers de milions d’euros en ingressos i que la Comissió Europea posa com a condició per transferir a Espanya els 7.200 milions dels fons europeus.
Pols de les energètiques
Encara en plenes negociacions i quan la , la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha dit que “complirà tots els compromisos” assolits amb els grups parlamentaris, el Club Espanyol de l’Energia, que agrupa diverses empreses energètiques, ha advertit avui que si es prorroga l’impost al sector o se n’aproven de nous perillaran 30.000 milions en inversions en tres anys. Per això, assenyalen les companyies, veuen “fonamental evitar la incertesa” i promoure un “entorn favorable basat en procediments normatius adequats, seguretat jurídica i estabilitat reguladora i fiscal” per materialitzar 308.000 milions d’inversions estimades, el 82% procedents del sector privat, en el PNIEC. El sector també alerta sobre l’actual context de competència internacional d’atracció d’inversions i destaca la necessitat de “fomentar la competitivitat” i establir “un clima de confiança i atractiu internacional”.
A priori, la votació d’aquest dijous tenia garantits 173 vots a favor (del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB i el BNG) i es dona per fet que en tindrà 171 en contra (del PP, Vox i UPN). No està clar si José Luis Ábalos votarà i Coalició Canària encara no ha fet pública la seva postura. Només calia l’abstenciaó de Podem perquè el decret pogués tirar endavant, el que feia que tant el PSOE com ERC es mostressin confiats que finalment Podem permetria l’aprovació de la llei , com així ha estat.