Política

Les sucursals d’un espoli

Els ajuntaments van ser un engranatge clau en les confiscacions i avui són una font documental privilegiada d’aquell pillatge

El consistori de Sant Julià de Ramis va ser el primer que va intentar, sense sort, un rescabalament col·lectiu per la via judicial

Les ordres, en forma de decret, dic­ta­des per la cúpula fran­quista durant la segona mei­tat del 1938 eren força explícites res­pecte de com s’havien d’exe­cu­tar les inter­ven­ci­ons de diners eme­sos durant la República. Per llei de pri­o­ri­tats, havien de ser dipo­si­tats en una ofi­cina o sucur­sal del Banc d’Espa­nya i, en cas de no poder ser així, en qual­se­vol altra enti­tat pri­vada, les comandàncies mili­tars i, final­ment, els ajun­ta­ments de la zona “alli­be­rada”. A la pràctica, però, els ens locals van ser un meca­nisme ins­tru­men­tal deter­mi­nant en aquest espoli a gran escala, pel sim­ple argu­ment que era la dependència reglada que molts dels afec­tats tenien més a mà. “Van ser clau en aquesta estratègia, ja que els va tocar poc menys que exe­cu­tar-la”, resu­meix l’his­to­ri­a­dor Narcís Cas­tells. Aquesta cir­cumstància fa que als arxius de molts d’ells hi consti no poca docu­men­tació sobre aquell espoli. Una part són cir­cu­lars amb ins­truc­ci­ons addi­ci­o­nals a les gene­rals i que esta­blei­xen, per exem­ple, que les entre­gues de bit­llets s’havien de pro­duir en un ter­mini màxim de 48 hores després de comu­ni­car-ho degu­da­ment, o que l’alcalde de torn també havia d’expe­dir un informe que acre­dités “la adhesión al régimen” del ciu­tadà que feia aque­lla con­sig­nació, per a res voluntària, del “diner roig” que tingués en pro­pi­e­tat. També hi ha els regis­tres pròpia­ment dits de les con­fis­ca­ci­ons, i que deta­llen des del nom dels afec­tats a la quan­ti­tat arra­bas­sada. Un inven­tari que ha ser­vit per docu­men­tar, per citar només un cas, que en un muni­cipi com Por­que­res la pri­ma­vera del 1939 ja s’havia comis­sat 1.916.093 pes­se­tes. De fet, en els 32 muni­ci­pis de les comar­ques giro­ni­nes on hi ha constància escrita d’aquesta des­pos­sessió es van lliu­rar un total de 45 mili­ons de pes­se­tes de l’època. Si es fes una equi­valència a par­tir de l’estudi fet pel catedràtic Lluís Pla­nas, això puja­ria, avui dia, a 625,5 mili­ons d’euros.

Aquest tre­ball de recerca, poble a poble, de l’espoli fran­quista dut a terme en els últims anys per l’his­to­ri­a­dor Narcís Cas­tells ha permès iden­ti­fi­car prop d’un cen­te­nar de muni­ci­pis cata­lans (vegeu el gràfic) que tenen docu­men­tació ofi­cial de la con­fis­cació d’aquells diners als seus res­pec­tius ciu­ta­dans. I a par­tir de la suma d’inqui­e­tuds del mateix Cas­tells, l’advo­cat Antoni Quin­tana i el que va ser alcalde de Sant Julià de Ramis entre el 2015 i el 2024, Marc Puigtió (ERC), es va enge­gar l’any 2019 un procés, abso­lu­ta­ment inèdit, per inten­tar res­ca­ba­lar aquell deute del fran­quisme a través dels ajun­ta­ments. Si algú vol veure-hi una lec­tura simbòlica, era una manera de tan­car un cer­cle: les matei­xes ins­ti­tu­ci­ons que, a la força, havien actuat com a braç exe­cu­tor de les con­fis­ca­ci­ons, ara es posa­ven a l’avant­guarda d’un procés col·lec­tiu de repa­ració.

La manera per fer-la va ser plan­te­jar, el 9 de maig d’aquell 2019, una recla­mació patri­mo­nial a l’Estat per part del con­sis­tori del Gironès per valor de 818.864,5 pes­se­tes, que és l’equi­va­lent a la suma que va ser requi­sada a 134 veïns del muni­cipi, en un còmput que va ser pos­si­ble gràcies, de nou, a la inves­ti­gació de Narcís Cas­tells. El des­patx de Quin­tana va ser l’encar­re­gat de dis­se­nyar l’estratègia legal, que va topar amb no pocs esculls com ara la deses­ti­mació ini­cial de la demanda per part del Con­sell de Minis­tres. El pas següent, doncs, va ser ele­var el litigi al Tri­bu­nal Suprem, apor­tant però argu­ments jurídics també inèdits com era defen­sar que lleis fran­quis­tes que van jus­ti­fi­car aque­lles con­fis­ca­ci­ons seguien vigents ja que no havien estat expres­sa­ment dero­ga­des, plan­te­ja­ment amb el qual es volia evi­tar una deses­ti­mació perquè la recla­mació ja havia pres­crit, una de les argu­men­ta­ci­ons més recur­rents uti­lit­za­des per donar car­pe­tada a l’afer. Però ni així, i el 10 de març del 2021 el Suprem va deses­ti­mar el cas.

Aquesta reso­lució va supo­sar, en certa manera, un fre a les aspi­ra­ci­ons d’altres con­sis­to­ris –Por­que­res, Vila­de­muls, Camós, Cor­nellà del Terri o Celrà– de pre­sen­tar deman­des simi­lars per res­ti­tuir el comís dels seus veïns repre­sa­li­ats. “No podíem enviar aquests ajun­ta­ments a una aven­tura judi­cial que podia aca­bar amb una con­demna a cos­tes”, resu­meix el lle­trat Antoni Quin­tana, que tot i això té pocs dub­tes sobre el recor­re­gut d’aquest litigi. “Això no està obli­dat i, un dia o un altre, això aca­barà caient.”

1,9
milions
de pessetes de diner republicà es van requisar, en data 16 de maig del 1939, només al municipi de Porqueres, a la comarca del Pla de l’Estany. La suma correspon a les apropiacions que es van fer a un total de 230 veïns, la més elevada de les quals s’enfilava a 66.250 pessetes, la major part de les quals van ser comissades en bitllets numerats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.