El burro català fa les Amèriques
Cursa a la Casa Blanca
Quan el dissenyador banyolí Jaume Sala va llançar la campanya Planta’t el burro, que pretenia “lluitar contra el centralisme uniformitzador expressat en símbols com el toro o la matrícula espanyola”, no s’imaginava que el ruc catalanista amb la seva firma faria les Amèriques.
I és el que està passant des que Democrats Abroad (Demòcrates a l’Estranger) de Barcelona, com a militants encarregats de buscar votants per a Barack Obama a Catalunya, han adaptat el dibuix per convertir-lo en el logotip de la seva campanya, amb les barres i estrelles de la bandera dels EUA.
La idea va ser de Jorge Rodríguez Gerada, artista novaiorquès d’origen cubà establert a Barcelona. Partint del fet que el burro, el donkey,amb diversos dissenys, ja representa els demòcrates americans, va fer unes quantes proves fins a trobar el que volia i va demanar els drets a Jaume Sala, que els hi va cedir encantat. “El ruc ja és de la gent, això el manté viu, i mai m’oposo a la seva utilització si no és per a una cosa de mal gust”, diu el banyolí un cop superada la “sorpresa”.
La idea de Rodríguez va haver de ser discutida i aprovada pels responsables de Democrats Abroad de Barcelona, perquè utilitzar el ruc significava incorporar-lo a la campanya oficial d’Obama. És tan oficial que la venda de les samarretes que han fet està restringida als nord-americans. “Això és finançament del Partit Demòcrata, i només poden comprar-ne ciutadans nord-americans, hem de registrar qui compra cada peça i ens ha de presentar el passaport”, explica Rich Kurtzman, vicepresident de Democrats Abroad a Barcelona .
Tot i aquestes restriccions, en dos dies se n’han venut 150 i en tenen 100 més d’encarregades. “N’hem hagut d’enviar a Sevilla, a Madrid i als Estats Units, a Wichita, Arkansas! I molts coneguts no americans en volen i els americans n’hem de comprar per regalar-ne. El ruc català ja és a tot arreu!”, exclama Donna Kelly, encarregada d’esdeveniments del grup.
El que va néixer com a símbol del sobiranisme català serà internacionalitzat. Tanmateix, per Kurtzman, “més que l’independentisme, el ruc representa Catalunya, i nosaltres som americans catalans, mengem les hamburgueses amb pa amb tomàquet”, explica amb un català més que correcte després de sis anys a Barcelona.
Rodríguez, artífex de l’adaptació, posa l’accent en l’aspecte “divertit” del logotip. “Sé que el fons del burro contra el toro és seriós, però té una part divertida, i és el que volem potenciar”, matisa assegut a la sala Pompeu Fabra de l'Ateneu Barcelonès, espai que utilitzin els Democrats Abroad per reunir-se habitualment.