Política

El Parlament encarrega un informe jurídic per estudiar la via perquè el TC es declari incompetent

L'informe ha d'avaluar la manera com aplicar el punt tres de la resolució que estableix que "el Parlament promourà totes les accions al seu abast a fi d'aconseguir que el TC es declari incompetent"

La Mesa i la Junta de Portaveus han decidit aquest dimarts encarregar als serveis jurídics de la cambra un informe sobre els mecanismes que s'han de seguir per complir la resolució sobre el Tribunal Constitucional (TC) aprovada la setmana passada.

Concretament, l'informe ha d'avaluar de quina manera es pot aplicar el punt tres de la resolució que estableix que "el Parlament promourà totes les accions al seu abast a fi d'aconseguir que el TC es declari incompetent". Es tracta d'una proposta del portaveu del PSC, Miquel Iceta, i que s'ha decidit en el marc d'una reunió conjunta de la Mesa i la Junta de Portaveus.

El passat dijous 29 d'abril el Parlament va aprovar una resposta política al fracàs del TC en forma de resolució. Ara cal veure quina és la resposta jurídica que es dóna per complir aquest acord que reclama la renovació dels magistrats amb el mandat caducat, la reforma de la llei del TC i que l'alt tribunal es declari incompetent per sentenciar l'Estatut.

Aquest últim punt, el que ha estat més polèmic al llarg de les negociacions, és el que s'ha encarregat als serveis jurídics del Parlament perquè estudiïn la manera d'aplicar-lo. Segons fonts consultades de la cambra catalana, l'opció més probable és que el Parlament o el govern presentin per escrit la seva demanda al TC com a part personada en el recurs presentat pel PP contra l'Estatut.

Per la seva banda, el president del Parlament, Ernest Benach, ja va donar compliment la setmana passada a la resolució enviant una carta als presidents del Congrés dels Diputats, José Bono, i del Senat, Javier Rojo, per traslladar-los la "urgent i inexcusable" necessitat de renovar els magistrats del TC amb el mandat caducat.

A més, Benach també va enviar una carta als senadors catalans per traslladar-los l'acord del Parlament d'impulsar en un termini màxim de trenta dies una proposta de reforma de la llei del TC que "impedeixi la prolongació forçosa" del mandat dels magistrats de l'alt tribunal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.