Política

Netanyahu: "Jerusalem no és un assentament, és la nostra capital"

El primer ministre israelià viatja a Washington per reunir-se amb Obama

El govern israelià no afluixa, ni des de Washington mateix. El primer ministre Benjamin Netanyahu ha reiterat aquest dilluns que no faran marxa enrere en el pla per construir 1.600 habitatges per jueus al disputat Jerusalem Est. "Jerusalem no és un assentament; és la nostra capital", ha assegurat en un discurs davant un influent lobby jueu de la capital nord-americana poc abans de reunir-se amb la secretària d'Estat, Hillary Clinton.

Aquest dimarts ho farà amb el president Barack Obama. Els dos estats passen per la pitjor crisi diplomàtica dels últims vint anys. "Tothom sap que aquests barris seran part d'Israel en qualsevol acord de pau. Construir-hi no impedeix la solució de dos estats", ha dit.

Davant els 7.000 delegats del congrés anual de l'AIPAC, el comitè d'acció política americana-israeliana, Netanyahu també ha insistit que "Israel sempre s'ha de reservar el seu dret a defensar-se", en referència a les crítiques de la Casa Blanca de les últimes setmanes.

Washington va carregar amb duresa contra l'anunci de la construcció dels habitatges jueus en plena visita del vicepresident Joe Biden, justament per impulsar el procés de pau al Pròxim Orient. Hillary Clinton va dir que ho trobava un "insult".

Aquest dilluns, la secretària d'Estat ha intervingut en el mateix congrés del lobby jueu i ha insistit que l'estancament del procés de pau és "insostenible".

Netanyahu i Clinton han intentat rebaixar la tensió en una reunió aquest dilluns prèvia a la d'aquest dimarts entre el primer ministre i el president Barack Obama. La Casa Blanca ha assegurat que la intenció és crear un ambient de confiança mutu. El secretari de premsa, Robert Gibbs ha admès, però, que les expectatives de la visita són "modestes".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.