Política

L'Acadèmia de Cinema Català celebra el nomenament de González-Sinde

"Ha estat una excel·lent presidenta de l'Acadèmia del Cinema Espanyol i creiem que també ho farà molt bé com a ministra de Cultura". Així d'entusiasta s'ha mostrat el responsable de relacions institucionals de l'Acadèmia del Cinema Català, Santi Lapeira, després de conèixer el nomenament d'Ángeles González-Sinde com a substituta de César Antonio Molina al capdavant del ministeri.

Segons Lapeira, des de l'acadèmia catalana es complauen que una persona del món del cinema es faci càrrec de la cultura de l'Estat, amb una gran formació, un ampli currículum professional i un "bon tarannà". "És una persona de diàleg, però també d'accions i fets", diu Lapeira.

A més, Lapeira no creu que el fet que la nova ministra consideri que el castellà està marginat en alguns territoris de l'Estat sigui un contratemps per al cinema català. González-Sinde "s'ha mostrat molt respectuosa amb la llei del cinema català que es prepara, no crec que això sigui un problema. Una altra cosa és que, personalment, consideri que el castellà s'hagi de defensar", detalla el responsable de les relacions institucionals.

Dit això, també afirma que després "caldrà veure com porta a terme la seva tasca diària".

En un reportatge del diari El País sobre el Manifiesto por una lengua común impulsat aquest estiu per Fernando Savater entre d'altres intel·lectuals, González-Sinde responia a dues preguntes. A la pregunta "considera que el castellà està marginat en algunes comunitats?", la nova ministra responia: "Em temo que sí, encara que pugui sonar políticament incorrecte. Hi ha autonomies on els nens dominen només la llengua materna".

La segona pregunta que li feien era: "Creu que el ciutadà té dret a un ensenyament prioritàriament en castellà arreu d'Espanya?" I la resposta: "És fonamental per poder aprendre dos idiomes a la vegada".

El juny de l'any passat, Fernando Savater, Carmen Iglesias, Mario Vargas Llosa, Albert Boadella, Álvaro Pombo i Arcadi Espada van impulsar el Manifiesto por una lengua común, on es defensava que els ciutadans "són els que tenen drets lingüístics i no els territoris, i ni molt menys les llengües".

Així, el Manifiesto reivindicava el dret dels ciutadans de tot l'Estat a rebre la seva educació i a interactuar amb l'administració, ja sigui estatal o autonòmica, en llengua castellana, ja que, segons aquest document, és la llengua comuna de tots els espanyols, independentment de quina sigui la seva llengua materna.

A més, el text sostenia que els plans d'estudi han d'incloure opcions que recullin les "llengües cooficials autonòmiques", però mai com a llengües vehiculars exclusives, i criticava el fet que en determinades zones de l'Estat el castellà, segons els impulsors del manifest, està discriminat en l'administració pública i en els plans d'estudi.

Malgrat tot, Lapeira explica que, en aquests moments, els objectius de l'Acadèmia catalana se centren a acompanyar la llei del cinema català fins que sigui un fet.

A més, considera que la cultura ha d'estar present en el consell de ministres i el fet que sigui una dona del món professional qui la defensi és bo per al sector. "És una ferma defensora dels drets d'autor, i això és positiu, tot i que als internautes no els agradi. Ella té clar que la lluita dels drets d'autor no és contra els internautes", diu el responsable de les relacions institucionals de l'Acadèmia del Cinema Català.

Persona 'non grata' a la xarxa
Els internautes, però, han trigat poc a respondre amb enuig al nomenament de González-Sinde. L'Associació d'Internautes ja l'ha declarat persona non grata a la xarxa. I és que és una ferma defensora del control de continguts protegits per drets d'autor.

De fet, per aquest mateix motiu, la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) s'ha afanyat a dir que és "un nomenament excel·lent", perquè, a més, és "una gran coneixedora de la cultura".

L'Associació d'Internautes, però, ha volgut destacar unes declaracions de l'actual ministra en la gala d'entrega dels premis Goya, on apostava per lluitar contra les descàrregues. "Hem de seguir lluitant perquè les descàrregues il·legals no ens facin desaparèixer, perquè els nostres administradors comprenguin que en el negoci de la xarxa no puguin guanyar només les operadores d'ADSL, mentre que els qui proporcionem els continguts, perdem. Hem de lluitar per fomentar la venda i el lloguer de pel·lícules per internet de manera justa, còmoda i avantatjosa per a l'usuari. Hi ha milers de llocs de treball en joc".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.