Política

El sobiranisme es revalida en la segona onada

El procés acumula un milió de convocats, amb un 93,5% de vots favorables i una participació del 25%

La segona onada va demos­trar ahir que les con­sul­tes popu­lars per la inde­pendència de Cata­lu­nya man­te­nen una relle­vant inten­si­tat en el seu múscul. Sense l’atracció de la nove­tat i amb bona part de l’uni­vers mediàtic del país girat d’esquena a les jor­na­des prèvies, aquesta mos­tra de volun­ta­risme cívic ha acon­se­guit arri­bar al pri­mer milió de con­sul­tats (990.647) amb un 25 per cent de par­ti­ci­pació i un 93,5 per cent de vots favo­ra­bles, totes dues xifres acu­mu­la­des.

És cert que la jor­nada d’ahir va supo­sar una lleu­gera fre­nada en les xifres de par­ti­ci­pació, tot i que no en relació amb les expec­ta­ti­ves. En la con­sulta del 13 de desem­bre es va asso­lir el 27,5 per cent (sobre 700.635 ciu­ta­dans), tot i que des de l’orga­nit­zació s’espe­rava superar el 30%, men­tre que aquest cop ha estat del 21,6% (sobre 290.012 ciu­ta­dans) i l’orga­nit­zació havia evi­tat espe­cu­lar amb cap xifra a l’avançada. Aquells impli­cats que s’hi havien refe­rit havien par­lat del 20%.

En aquest pre­vi­si­ble ball de xifres cal afe­gir-hi una nove­tat, com el fet que l’orga­nit­zació també va faci­li­tar la dada de par­ti­ci­pació en funció del cens elec­to­ral per a pro­ces­sos vin­cu­lants; és a dir, sense tenir en compte el vot dels joves de 16 i 17 anys ni dels immi­grants. I el per­cen­tatge de par­ti­ci­pació puja més de dos punts, ja que del 21,6 per cent es pas­sa­ria al 23,5 per cent. Cal pen­sar que també en els números del 13-D es pro­dui­ria aquest aug­ment, no quan­ti­fi­cat en aquell moment.

En tot cas, queda clar que el valor d’obrir la porta a la immi­gració és de prin­ci­pis i de caire sociològic, i en cap cas d’efec­ti­vi­tat en la cerca d’un resul­tat.

A l’hora de fer valo­ra­ci­ons, l’orga­nit­zació es va van­tar d’asso­lir una xifra de suport, en relació amb el cens, de què no pot gau­dir cap dels par­tits amb repre­sen­tació par­la­mentària. El cert és que, per pri­mer cop sense haver de depen­dre de rea­li­tats demoscòpiques, s’està con­so­li­dant una macro­en­questa que atorga a l’inde­pen­den­tisme pur i dur, i clar, un suport supe­rior al que rep qual­se­vol for­mació política amb repre­sen­tació al Par­la­ment.

Un altre ele­ment prou des­ta­ca­ble va ser que la jor­nada va seguir el patró del 13-D en absència d’inci­dents i nor­ma­li­tat democràtica, lluny dels exces­sos del 13 de setem­bre a Arenys de Munt. Més encara, mal­grat algun petit inci­dent, el sis­tema de recompte va fun­ci­o­nar cor­rec­ta­ment. Hi va haver un endar­re­ri­ment en el procés de votació a pri­mera hora del matí per pro­ble­mes en el pro­grama informàtic, i una mínima atu­rada en el recompte, per motius simi­lars, a pri­mera hora de la nit. Bé, i la con­sulta fan­tasma a Vila­ma­nis­cle, una loca­li­tat de l’Alt Empordà que apa­rei­xia a la llista de muni­ci­pis (140 habi­tants cri­dats a les urnes), que en començar el recompte va anar apa­rei­xent i des­a­pa­rei­xent i que, final­ment, va dei­xar un buit a la llista ofi­cial.
Pel que fa a la gran nove­tat del 28-F, es pot con­si­de­rar que l’assaig en el vot electrònic va resul­tar “resi­dual”, tal com el va qua­li­fi­car David Vinyals, res­pon­sa­ble informàtic de la Coor­di­na­dora Naci­o­nal per la Con­sulta sobre la inde­pendència. Cal dir que no es podia encara votar des de casa, sinó que aquells votants que dis­po­sen de DNI electrònic s’havien d’acos­tar a alguna de les meses; la prova era sobre el sis­tema. I l’anècdota, que una memòria fràgil per recor­dar el PIN és demo­li­dora.

Una altra dada relle­vant va arri­bar de les Ter­res de l’Ebre, un ter­ri­tori que acu­mula un jus­ti­fi­cat memo­rial de greu­ges envers Cata­lu­nya i que ahir va demos­trar que aquesta des­a­fecció no és, de ben segur, ideològica: Xerta va debu­tar ahir en nom del país del riu i va entrar al sobi­ra­nisme per la porta gran, amb un 44 per cent de par­ti­ci­pació. Altres muni­ci­pis de la zona, com Alca­nar, Ull­de­cona i l’Aldea, hi van anar a pren­dre nota per demos­trar, en les pro­pe­res ona­des, que el sud del Prin­ci­pat també exis­teix i deci­deix.

I una dada més: el no i el vot en blanc crei­xen, tot i que molt len­ta­ment. Pot­ser la por dels uni­o­nis­tes s’esva­eix o pot­ser tenen ganes de par­ti­ci­par de la festa cívica i par­ti­ci­pa­tiva en què s’estan con­ver­tint les con­sul­tes sobi­ra­nis­tes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.