Política

CARME GARCIA

CAP DE LLISTA D'ICV-EUIA A SABADELL

“Hem de mirar més cap a Terrassa i l'euroregió”

La candidata d'ICV-EUiA a Sabadell defensa la conveniència de repensar l'estratègia econòmica municipal amb més cooperació amb Terrassa i bastint ponts cap a ciutats com Tolosa i Montpeller

No es defineix a l'hora de parlar d'aliances, però deixa clar que no pactarà amb el PSC

Reivindica debats públics entre els alcaldables

La segona revàlida.
L'aterratge de Carme Garcia (1957) com a cap de llista fa quatre anys i el discurs crític amb el PSC van provocar una escissió a ICV. Tot i això, va millorar el resultat i ha encarnat l'oposició més dura al govern de Bustos. Les visites al jutjat, però, no li han donat la raó. I l'herència política de Farrés continua dividida amb l'Entesa. Ara afronta la segona revàlida.
El 22-M, seran els sabadellencs els
que emetran el seu veredicte moral, social i polític

Com plantegen la campanya, dura com la resta del mandat?

En absolut. Sobretot, de propostes territorials, molt de contacte amb la gent, matí, migdia i tarda en diferents barris, però alhora austera. I en passarem comptes al final. Però també reclamem debats públics entre els candidats; són més importants que mai. I com a mínim n'hi hauria d'haver un de caps de llista, en un espai obert a la ciutadania i en què contraposem models de ciutat, propostes i estratègies.

Què s'hi juga ICV-EUiA? Han dut diversos temes al jutjat, però el govern del PSC n'ha sortit indemne. Fins i tot enfortit.

Cal veure si hem estat capaços de comunicar bé la feina feta. Les nostres propostes, les crítiques i també les denúncies. Però tampoc no hem dut als jutjats algunes decisions preses amb poca ètica. La interpretació, també subjectiva, dels jutges ha determinat que allò s'ajustava a la llei. Però no s'ha entrat a valorar qüestions com les irregularitats en les adjudicacions de Sant Oleguer. El 22-M, seran els sabadellencs els que emetran el seu veredicte moral, social i polític.

I quin resultat esperen?

Ens hi juguem si creixerem prou per ser alternativa de govern, però esperem que el PSC no revalidi una majoria suficient amb el PP, encara que hagi canviat de cares.

L'expulsió d'un candidat de les primàries va deslluir el procés?

Va ser un sotrac, però ens ha enfortit. No vam amagar que tenia avals erronis perquè no actuem de cara a la galeria. I tot i la marxa d'un parell de persones, mantenim la credibilitat de les nostres polítiques d'immigració. Ara bé, trobo lamentable que un tema personal s'intentés convertir en un atac xenòfob.

El PSC fa mesos que alerta que pactarà amb CiU?

A priori no ens plantegem aliances amb ningú. Presentem un equip preparat, transversal i amb experiència, amb prou bagatge per governar la ciutat des del primer dia. Només tenim clar amb qui no pactarem. No donarem suport a un PSC en minoria.

El 2007 deixaven la porta oberta a un PSC sense Bustos...

La nova candidatura del PSC no és més del mateix. És pitjor, un projecte esgotat que ha arribat al seu límit. No pot ser que una persona que ha comès irregularitats reconegudes per un fiscal sigui el número 2; és una alcaldada prepotent. I si Bustos acabés renunciant, que no m'ho imagino, potser hi hauria d'haver tota una sèrie de renúncies més.

Quina proposta és prioritària?

Cal una planificació estratègica urgent, perquè fa 12 anys que estem sense full de ruta i hem deixat escapar moltes oportunitats, mentre altres municipis, com Sant Cugat o Terrassa, sí que ho han fet. Les mancances van quedar tapades durant els temps de bonança i ingressos extraordinaris pel boom de la construcció, però ara veiem que no som referent de res. Hi ha ciutats amb més places d'escoles bressol, o de residències públiques, o amb més carril bici, o amb millor mobilitat. I tenim un nivell de fracàs escolar molt elevat. Tenim 6.000 joves a l'atur i sense estudis.

Alguna cosa bona devem tenir...

Tampoc estic suspenent totes les polítiques, però hi ha molts aprovats justos. I també tenim fortaleses, com l'orgull social, l'elevat sentiment de pertinença i una societat civil molt activa. En equipaments, hi ha una bona dotació de biblioteques, centres educatius i centres cívics, però són continents amb pocs continguts.

I quina estratègia seguirien?

Aprofitant el sòl industrial disponible i la bona situació geogràfica, caldria fugir de l'actual estil de lideratge individualista cap a un nou lideratge cooperatiu, amb les agrupacions d'empresaris, els sindicats i mirant cap a Terrassa per donar un impuls al districte econòmic del Vallès. No té sentit allargar aquesta relació de distanciament que, d'acord, no ve d'ara, però ens perjudica. Hem perdut el temps barallant-nos mentre Cerdanyola, per exemple, s'enduia el sincrotró. Les dues cocapitals, plegades, s'han de replantejar què es pot fer i què no. No hi ha gaire més marge per endeutar-nos i anem al límit amb la prestació de serveis impropis. Un dels exemples de la suma d'esforços entre municipis i agents privats i socials haurien de ser uns nous programes de formació ocupacional més complets, que no es dupliquessin i fossin més barats.

Quins altres eixos tenen en el programa?

El nostre programa marc inclou més de 100 propostes. El paper principal de l'Ajuntament ha de ser mantenir la cohesió social. Cal començar a pensar què fem per recuperar la Gran Via, dins d'un projecte transformador de tot l'eix central. Calen més bonificacions de taxes per a emprenedors o autònoms que treballen des de casa, tarifes socials més escalades i mirar més a la UE que a Madrid. Estem ben situats en l'euroregió, tenim un aeroport i hem de fer projectes conjunts amb ciutats com Tolosa o Montpeller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.