Política

Setge als municipis

El govern espanyol bloquejarà a l'octubre la transferència de fons als ajuntaments que no hagin presentat la liquidació dels comptes del 2010

La mesura afectaria ara 143 consistoris catalans

Més maldecaps per als ajuntaments. Si més no, per als que no hagin presentat la liquidació dels comptes del 2010 al Ministeri d'Economia abans del 31 de juliol, ja que a partir de l'octubre el departament dirigit per Elena Salgado no els transferirà els ingressos que reben de la participació en els tributs de l'Estat, una sanció que s'allargarà fins que no posin al dia la comptabilitat. A hores d'ara, 143 dels 947 ajuntaments catalans (un 15%) no han fet els deures i s'arrisquen a quedar-se sense els diners del govern espanyol, una partida amb què els ens locals poden arribar a cobrir un 25% del pressupost anual.

La mesura, que afectarà bàsicament els petits i mitjans ajuntaments, figura en la llei d'economia sostenible i el seu propòsit és que els municipis s'ajustin a la disciplina pressupostària i, alhora, que el govern espanyol disposi d'informació actualitzada de l'estat dels comptes municipals. En la pràctica, però, aquest càstig collarà encara més els ajuntaments, tenint en compte la crítica situació financera que arrossega el món local. Una situació que ja es veu agreujada per l'obligació que tenen els ens locals de retornar al govern espanyol la liquidació dels impostos que van cobrar de més el 2008 i el 2009. El ministeri, però, insisteix a destacar que els fons només es retindran fins que es liquidi l'exercici fiscal del 2010 i que, una vegada es presentin els números, els municipis rebran els pagaments ajornats.

Termini prorrogat

La llei d'economia sostenible fixa que el termini que tenen els ajuntaments per presentar la liquidació dels comptes acaba el 31 de març, una data que pocs ens locals han respectat. De fet, a principi de juliol més de la meitat dels alcaldes espanyols havien incomplert el termini reglat i, per aquest motiu, l'Estat va decidir ampliar-lo fins al 31 de juliol. Malgrat l'ultimàtum, és probable que es faci una interpretació laxa de la norma i que els consistoris puguin continuar presentant els balanços del 2010 fins que arribi el moment de fer els pagaments, a l'octubre. El Ministeri d'Economia va actualitzar dimarts la llista dels ens locals que continuen incomplint la llei i encara hi ha molts municipis que no han retut els comptes. En el cas de Catalunya, són 143, entre els quals figuren Capellades, Montgat, Badia del Vallès, Blanes, la Vall de Boí, Creixell, Cunit o Roda de Berà. Moià, el primer ajuntament del país que s'ha declarat en fallida tècnica, no s'escapa de la lupa del ministeri. En el seu cas, però, el fet de no rebre l'ingrés de l'Estat podria ser encara més perjudicial, ja que el consistori té dificultats per pagar els empleats municipals. De fet, aquest agost ha pogut abonar el 85% del sou als seus treballadors gràcies al fet que Governació ha pagat unes subvencions pendents i a l'abonament de dues bestretes de la Diputació de Barcelona.

Es dóna el cas que alguns dels ens locals que encara no han presentat la liquidació dels comptes del 2010 al ministeri també tenen pendent retre la comptabilitat de l'exercici del 2009 a la Sindicatura de Comptes. En concret, 27 dels 143 ajuntaments que figuren a la llista del ministeri no han entregat la documentació a l'ens fiscalitzador de la Generalitat (tot i que en el cas d'un d'aquests només s'està pendent de la tramesa definitiva). És una dada que cal tenir en compte, ja que el govern català està obligat a retenir les transferències i subvencions als ajuntaments afectats, tal com estableix la nova llei de la Sindicatura que el Parlament va aprovar l'any passat.

Preocupació relativa

La mesura anunciada pel govern espanyol ha obligat alguns dels nous governs sorgits de les passades eleccions municipals a posar-se ràpidament al dia de l'estat de les finances dels seus ajuntaments. El nou alcalde de Montgat, Francesc Garcia (CiU), explicava ahir que estan treballant per enviar la documentació “al més aviat possible”, tot i que no descarta fer-ho més enllà de l'1 d'octubre. “Si això passa, no ens preocupa, perquè els comptes municipals ho podran resistir”, va dir. De fet, l'aportació de l'Estat suposa entre un 10% i un 15% del pressupost d'aquest municipi del Baix Maresme. Tot i així, al juliol, el ple va aprovar demanar al govern espanyol una moratòria del termini fixat per presentar els comptes, adduint raons com ara la del canvi d'interventor municipal, que es va produir al principi de l'any. “No és cap excusa, però aquest Ajuntament no ha pogut evitar endarreriments com aquests des de fa anys, tot i que a partir d'ara esperem que les mesures correctores que hem aplicat donin fruits”, va explicar Garcia. De fet, una crisi de govern viscuda fa cinc anys a la vila va obligar a retardar l'aprovació del pressupost posterior, fins al punt que l'any passat es va córrer el risc de no rebre cap subvenció de la Generalitat en presentar fora de termini els comptes del 2009 a la Sindicatura.

L'Ajuntament de Roda de Berà, al Tarragonès, ha fet tard a l'hora de presentar la liquidació del 2010 per problemes els últims mesos amb el programa de comptabilitat municipal, que s'han sumat a l'endarreriment en els comptes que ja acumulava el consistori. Segons l'actual alcalde, Pere Compte, en entrar al govern es van trobar que la comptabilitat tan sols estava actualitzada fins al juliol del 2010, mentre que la del patronat municipal no s'havia actualitzat des del gener del 2010. “Una de les prioritats és posar-ho tot al dia, però hem tingut problemes amb el programa, que s'han afegit a les vacances de l'empresa responsable”, va dir Compte. L'alcalde confia que els comptes del 2010 es puguin aprovar al llarg d'aquest mes i que s'arribi a temps de cobrar les transferències de l'Estat.

Cunit, d'altra banda, assegura que ja ha complert el tràmit. L'alcaldessa, Montserrat Carreras, va confirmar ahir que la liquidació es va aprovar per decret d'alcaldia el passat 14 de juliol i que Governació la va rebre el passat 28 d'agost. Carreras, que s'ha posat en contacte amb el govern per detectar si hi ha hagut algun error en el procés, va dir que una de les prioritats en accedir al govern cunitenc va ser fer aquest tràmit.

L'alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, va manifestar que el fet de constar a la llista del ministeri no els preocupa i que “la setmana vinent estarà resolt”, ja que l'Ajuntament celebrarà un ple per aprovar la liquidació del 2010 i poder-la remetre. La raó de la demora, segons va explicar, han estat les eleccions, el canvi de secretari municipal i les vacances. L'alcalde del Pont de Suert, Albert Alins, va assegurar que la liquidació del 2010 ja està feta i que la comissió de comptes es reunirà per ratificar-la i tramitar-la. El batlle va explicar que les eleccions i les vacances han endarrerit els processos, però que “això ja ha passat moltes vegades i no hi ha hagut cap problema”. De fet, el govern del municipi (a les mans de CiU aquest mandat i l'anterior) va acordar tancar els comptes de l'any passat un cop constituït el nou ajuntament.

(Informació elaborada per Jose G. Navarro, Azahara Palomares, Laura Sayavera i Joan Tort).

LA XIFRA

143
ajuntaments catalans
no han presentat encara la liquidació dels comptes del 2010 al Ministeri d'Economia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.