Política

El Congrés avala la immersió com a garantia de cohesió

Només el PP, UPD i UPN voten en contra d'una moció dels republicans en què s'insta l'executiu espanyol a protegir el model català

El PSC, CiU i ERC consensuen un text comú que lloa el model

Suport majo­ri­tari. Enmig del rebom­bori que ha pro­vo­cat la reso­lució del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC), el Congrés dels Dipu­tats va llançar ahir un inequívoc suport al model d'immersió lingüística en una moció, pro­mo­guda per ERC, a la qual es van sumar el PSOE, CiU i ICV, i que, de fet, durant la votació només va ser rebut­jada pels popu­lars i per tres dipu­tats d'UPD i UPN. La cam­bra pro­te­geix el sis­tema com a garan­tia de “cohesió social i igual­tat d'opor­tu­ni­tats” i rebutja la tesi pro­mo­guda pels detrac­tors del model en el sen­tit que els nens cata­lans tenen un nivell molt baix de conei­xe­ment del cas­tellà.

En la penúltima set­mana de plens abans que es dis­sol­guin les Corts espa­nyo­les, la cam­bra baixa va apro­fi­tar una ini­ci­a­tiva sobre la llen­gua impul­sada pels repu­bli­cans per ava­lar el sis­tema d'immersió, en què es fa èmfasi del dret a rebre l'edu­cació en català i del dret dels alum­nes a no ser segre­gats per raó de llen­gua, i també de la potes­tat de l'admi­nis­tració cata­lana per esta­blir el model cur­ri­cu­lar.

La moció obvia la sentència del TSJC, el Congrés es torna a fixar en el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal per con­cloure que és “ple­na­ment legítim” que el català sigui el “cen­tre de gra­ve­tat” a l'escola, “sense exclusió del cas­tellà”, s'hi afe­geix. Per tot ple­gat, la cam­bra insta el govern espa­nyol a defen­sar la immersió lingüística.

En aquest sen­tit, des de l'exe­cu­tiu espa­nyol la posició és més o menys unànime: pas­sar de pun­te­tes sobre la decisió del tri­bu­nal i reme­tre's als efec­tes bene­fi­ci­o­sos en relació amb la cohesió social que ha supo­sat la implan­tació del català a les aules. El PSOE, doncs, ha vol­gut des­mar­car-se des del pri­mer moment del setge del PP al català, i aquest ha estat un dels pocs ele­ments en què el nucli dur del par­tit de Rodríguez Zapa­tero –això sí, amb mati­sos segons quin diri­gent s'hi pro­nunciï– ha defu­git fer segui­disme de l'estratègia del PP. Si més no, en públic. I la prova és que, ahir, el grup soci­a­lista, amb la inter­me­di­ació del PSC, es va ave­nir a pac­tar la moció, que també por­tava el segell de la fede­ració cata­lana, que va par­ti­ci­par en la nego­ci­ació.

Afany exter­mi­na­dor

Durant el debat, el por­ta­veu repu­blicà, Joan Ridao, es va decla­rar entris­tit perquè, després de tants anys de debat, encara con­tinuï el setge con­tra el català, alhora que va rebut­jar amb con­tundència l'afany exter­mi­na­dor de la llen­gua, que va atri­buir als popu­lars, i l'intent de divi­dir les aules. Arran d'aquesta afir­mació, la dipu­tada popu­lar Dolors Mont­ser­rat es va decla­rar “ofesa” tot pro­cla­mant: “No puc anar en con­tra del que sóc, cata­lana.” I, davant això, insis­tia a rebut­jar “lliçons de cata­la­ni­tat”. Mont­ser­rat va usar com un dels argu­ments per no apro­var la moció que ente­nia que supo­sava un “frau pro­ces­sal par­la­men­tari”, ja que el text ori­gi­nal s'ha refet en funció de la polèmica gene­rada per la decisió del TSJC.

També Jordi Xuclà, de CiU, va apro­fun­dir en la tesi que l'opo­sició al model no és una qüestió pedagògica, sinó política, i va recor­dar que, quan el 1983 es va posar en marxa, els popu­lars no s'hi van opo­sar.

Merit­xell Batet, del PSC, va apel·lar a aquell vell con­sens per dema­nar al PP que se sumés a la moció defen­sada per una àmplia majo­ria del Congrés tot insis­tint que la immersió lingüística ha aca­bat sent “la millor garan­tia per al bilingüisme real”.

“No” a l'impuls del català a Europa

Una de freda i una de calenta. Si el Congrés es va avenir a defensar la immersió lingüística, el ple, en canvi, va rebutjar que el govern espanyol aprofiti l'entrada de Croàcia a la Unió Europea –prevista pel 2013–, i per tant l'oficialitat del croat, per exigir la del català.

La cambra espanyola va tombar una proposició de CiU en aquest sentit, que es va encarregar de defensar Jordi Xuclà. La iniciativa, va afirmar, pretenia “instar el govern espanyol a afrontar la superació definitiva d'aquest dèficit de representació i expressió del caràcter plurilingüístic, pluricultural i plurinacional de l'Estat”.

La proposició de CiU va rebre el suport d'ERC i ICV, i també del BNG i del PNB. No en canvi, del PSOE i el PP, que es van aliar per tombar-la. El socialista Juan Moscoso va defensar que l'executiu estatal “sempre” ha defensat la presència de les llengües cooficials a Europa i va destacar els acords assolits fins ara perquè tinguin cabuda a les institucions comunitàries. El PP no veu oportú el debat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.