Política

opinió

Els mesos següents a la independència

La partida mensual de despeses de la Catalunya estat serà d'uns 5.500 milions

Segons els estu­dis del Cer­cle Català de Nego­cis (CCN), l'estat català recap­tarà prop de 67.000 mili­ons d'euros anu­als. L'acord sobre el repar­ti­ment d'actius con­di­ci­o­narà el repar­ti­ment dels deu­tes de l'estat, i per tant, l'import final del nos­tre deute sobirà. Men­tre no hi hagi com­promís en ferm, l'estat català no ha d'assu­mir deute espa­nyol, però pre­vi­si­ble­ment dins l'acord de reco­nei­xe­ment de Cata­lu­nya amb la UE i l'Estat, podríem estar par­lant d'assu­mir el 15% del deute espa­nyol, o sigui, un equi­va­lent apro­xi­mat al 50% del nos­tre PIB, i situar final­ment el nos­tre deute com a estat sobirà entorn del 75% del PIB, amb una ràtio de crèdit homo­lo­ga­ble a països amb qua­li­fi­ca­ci­ons AA/AAA. Cal tenir en compte que, si bé la nos­tra població és el 16% del total de l'Estat espa­nyol, i el PIB el 19%, Cata­lu­nya no pot assu­mir deute con­tret per pagar inver­si­ons exe­cu­ta­des a altres comu­ni­tats, per tant aquesta part del deute se situarà més a prop del 10% que no pas del 16%.

Com pagarà la Gene­ra­li­tat les pen­si­ons, l'atur, els fun­ci­o­na­ris i proveïdors men­tre l'agència tri­butària cata­lana es posa en marxa? Fent el supòsit que la Gene­ra­li­tat tri­gui tres mesos per dis­po­sar de la recap­tació com­pleta, i que només recaptés de mit­jana el 50% del que per­toca, tenim una neces­si­tat finan­cera neta d'uns 8.100 mili­ons (i un deute equi­va­lent a favor de la Gene­ra­li­tat per part de qui no hagi pagat els seus impos­tos a Cata­lu­nya). Pen­sem que el pres­su­post de des­pe­ses de la Cata­lu­nya estat, inclo­ent-hi pen­si­ons, pres­ta­ci­ons d'atur i fun­ci­o­na­ris, serà d'uns 5.500 mili­ons men­su­als, i que el 100% de recap­tació de les empre­ses pro­ba­ble­ment no serà efec­tiu fins que tots els estats que tenen mul­ti­na­ci­o­nals a Cata­lu­nya hagin reco­ne­gut l'estat català. El procés pro­ba­ble­ment serà molt més ràpid, però cal estar pre­pa­rat. La Gene­ra­li­tat no tindrà cap pro­blema per finançar-ho. Aquests 8.100 mili­ons, que són el 4,1% del PIB del 2013; és a dir, si dema­nem crèdits per cobrir-ho a inver­sors, països amics o bancs interes­sats a fer nego­cis a Cata­lu­nya, durem el deute sobirà català a un 79%, xifres pro­pe­res a la mit­jana euro­pea (UE, 85%). Si per la situ­ació d'insolvència de l'Estat espa­nyol, Cata­lu­nya hagués d'assu­mir més del 15% del deute total, ales­ho­res tindríem més actius dels que ens per­to­quen, però sens dubte aju­darà a les nego­ci­a­ci­ons amb els cre­di­tors inter­na­ci­o­nals, i ho podem assu­mir.

Tenim actius de sobres que podem uti­lit­zar com a garan­tia del paga­ment d'aquest deute: tots els béns immo­bles de titu­la­ri­tat esta­tal situ­ats a Cata­lu­nya (aero­ports, ports, Zona Franca, fer­ro­car­rils, espai radi­oelèctric...). I altres béns que ens cor­res­po­nen com a con­tra­par­tida del deute de l'Estat espa­nyol amb Cata­lu­nya (part pro­por­ci­o­nal d'empre­ses públi­ques naci­o­na­lit­za­des, actius del Banc d'Espa­nya, bons del tre­sor públic i l'ICO, fons de reserva de la Segu­re­tat Social, fons de com­pe­ti­ti­vi­tat i addi­ci­o­nal 3a...).  Això sol repre­sen­tar més de 66.000 mili­ons d'euros.

Cata­lu­nya podrà fer front a una nego­ci­ació mul­ti­la­te­ral pel repar­ti­ment de béns i deu­tes dels estats suc­ces­sors d'Espa­nya donant satis­facció als socis de la UE i cre­di­tors inter­na­ci­o­nals.  Però, a part, tenim una sane­jada eco­no­mia, un saldo expor­ta­dor amb superàvit i un pres­su­post públic enfo­cat a la millora dels ser­veis públics i la com­pe­ti­ti­vi­tat del país. El pres­su­post que hem pre­pa­rat des del CCN per a la Cata­lu­nya estat per­met que amb els ingres­sos dels impos­tos actu­als puguem eli­mi­nar les reta­lla­des, fer més polítiques soci­als, dupli­car les inver­si­ons actu­als i fomen­tar una eco­no­mia basada en la R+D+I, que és el que ens per­toca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.