Política

Una reforma a la recerca de l'encaix amb Espanya

El Parlament va aprovar el 30 de setembre del 2005 la reforma de l'Estatut, retallat substancialment al seu pas per Madrid

El pacte Mas-Zapatero va desencallar la negociació a les Corts, però va precipitar el final del primer govern tripartit

Un 74% dels catalans van votar “sí” al text, que està en vigor des del 9 d'agost del 2006

“Escolta, Espa­nya!” Pas­qual Mara­gall ento­nava els ver­sos de l'avi poeta en l'apro­vació, el 30 de setem­bre del 2005, del nou Esta­tut al Par­la­ment. La reforma, plan­te­jada com l'enèsim i defi­ni­tiu intent d'encaix de Cata­lu­nya amb Espa­nya, havia cen­trat l'ante­rior cam­pa­nya per a les elec­ci­ons cata­la­nes que van donar llum verd al pri­mer tri­par­tit amb l'exal­calde de Bar­ce­lona al cap­da­vant. Aque­lla va ser una cam­pa­nya amb grans pro­me­ses. En la memòria de tots va que­dar, sobre­tot, la d'un José Luis Rodríguez Zapa­tero encara a l'opo­sició: “Donaré suport a la reforma de l'Esta­tut que aprovi el Par­la­ment català.” Era el 13 de novem­bre del 2003.

Un mes després, en la solem­ni­tat de l'antiga sala major del Palau Reial, el PSC, ERC i ICV-EUiA rubri­ca­ven el Pacte del Tinell i al cap de poc es cons­tituïa la ponència par­la­mentària que s'encar­re­ga­ria de redac­tar la carta cata­lana. Va tre­ba­llar durant més d'un any en una reforma que va mono­po­lit­zar el debat polític. El 29 de setem­bre del 2005, Pas­qual Mara­gall i Artur Mas, aga­fats de les mans i amb els pol­zes amunt, immor­ta­lit­za­ven l'acord sobre el finançament que per­me­tia des­en­ca­llar la reforma, rati­fi­cada l'endemà. El text sor­tia de Cata­lu­nya amb els vots favo­ra­bles de tots els par­tits, lle­vat del PP, i pro­cla­mava en el seu arti­cle pri­mer: “Cata­lu­nya és una nació.”

L'inici, a l'octu­bre, del peri­ple de l'Esta­tut a les Corts espa­nyo­les va fer que aquest i molts altres que­des­sin només en el record. La comissió cons­ti­tu­ci­o­nal del Congrés, pre­si­dida pel soci­a­lista Alfonso Guerra, va “pas­sar el ribot” al text, esbor­rant amb ell el com­promís de Zapa­tero de res­pec­tar el pro­jecte català. El secre­tari gene­ral del PSOE era pre­si­dent espa­nyol des del març del 2004.

I el 21 de gener del 2006 va citar Artur Mas a La Mon­cloa. Una reunió de sis hores entre el cap de l'exe­cu­tiu esta­tal i l'ales­ho­res líder de l'opo­sició en què es va acor­dar incloure la defi­nició de Cata­lu­nya com a nació en el preàmbul i, sobre­tot, es va pac­tar el nou model de finançament que va des­en­ca­llar la reforma de l'Esta­tut a Madrid. I va pre­ci­pi­tar el final del pri­mer tri­par­tit. ERC no va donar mai per bo el pacte Mas-Zapa­tero. El 21 de març del 2006 ja va votar en con­tra de l'Esta­tut quan es va apro­var a la comissió cons­ti­tu­ci­o­nal del Congrés. I ho va tor­nar a fer nou dies després en ple. El text, que en el trànsit per Madrid havia per­dut el suport dels repu­bli­cans, va rebre els 189 vots favo­ra­bles del PSOE, CiU el PNB, IU-ICV, CC i BNG.

La con­vo­catòria del referèndum, per al 18 de juny, va com­por­tar, també, l'expulsió d'Esquerra del govern i l'avançament elec­to­ral per a l'1 de novem­bre. Un 74% dels cata­lans van dir que sí a l'Esta­tut, que va entrar en vigor el 9 d'agost del 2006. Sobre ell pesava l'amenaça del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal. El PP ja hi havia pre­sen­tat recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.