Política

Un país de tots colors

La Diada a la Meridiana tancarà un estiu de mobilitzacions de la campanya ‘Ara és l'hora', que vol donar contingut a la reivindicació d'una república catalana

S'han posat en relleu els deu grans reptes que hauria d'afrontar el futur estat, des de l'equilibri territorial fins a l'educació, passant per la sostenibilitat i la justícia social

Dotar de con­tin­gut la rei­vin­di­cació de l'anhe­lat nou estat català. Aquest ha estat i serà el prin­ci­pal objec­tiu de la cam­pa­nya d'estiu Ara és l'hora impul­sada per l'ANC i Òmnium Cul­tu­ral, que cul­mi­narà per la Diada amb la Via Lliure de la Meri­di­ana i que vol sim­bo­lit­zar els deu grans eixos o rep­tes, reflec­tits en deu colors, sobre els quals hau­rien de pivo­tar les millo­res a afron­tar per una Cata­lu­nya inde­pen­dent. Durant els últims nou caps de set­mana –el que ve es fa l'últim gran acte a Santa Coloma de Gra­me­net– pobla­ci­ons de les deu regi­ons en què s'ha divi­dit el país han rebut acti­vi­tats per anar escal­fant motors, treure a debat pro­pos­tes de futur i posar en relleu el poten­cial de millora que tin­dria el país en cadas­cun d'aquests àmbits. Tot, és clar, sense obli­dar els assa­jos del pun­ter de l'Onze de Setem­bre.

1.​Equilibri ter­ri­to­rial

La cam­pa­nya esti­val va començar el 5 de juliol a Tor­tosa, on es va rei­vin­di­car el ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial com a eix bàsic de la futura república. En un acte en què van par­ti­ci­par mem­bres de la Pla­ta­forma de Defensa de l'Ebre, Unió de Page­sos i la Pla­ta­forma Trens Dig­nes, es van rei­vin­di­car la neces­si­tat de tenir la gestió pròpia de l'aigua, els trans­ports, les infra­es­truc­tu­res i l'ener­gia, i el res­pecte al medi i l'entorn natu­ral per garan­tir la uni­ver­sa­li­tat dels ser­veis arreu del país.

2.​Solidaritat

Man­resa va ser el marc, l'11 de juliol, de l'acte cen­tral dedi­cat a la soli­da­ri­tat, en què, entre d'altres, va inter­ve­nir sor Lucía Caram, per cons­ta­tar que la inde­pendència obre un ven­tall d'opor­tu­ni­tats per apro­fun­dir en un país més just i soli­dari. Cata­lu­nya té una llarga tra­dició de volun­ta­riat social i ha estat a l'avant­guarda en l'apro­fun­di­ment dels drets de les per­so­nes i dels infants, però, si pogués dic­tar lleis i uti­lit­zar recur­sos econòmics pro­pis, el poten­cial seria molt més gran.

3.​Oberts al món

El 18 de juliol a Vic es va refle­xi­o­nar sobre la visió que es té de Cata­lu­nya al món, i la major visi­bi­li­tat i capa­ci­tat de defen­sar els interes­sos pro­pis a les ins­ti­tu­ci­ons inter­na­ci­o­nals que li dona­ria ser un estat. “Vull que Cata­lu­nya sigui la Califòrnia d'Europa”, resu­mia l'inves­ti­ga­dor biomèdic Manel Este­ller, en un acte en què també van par­lar el peri­o­dista Antoni Bas­sas i l'edi­tora Liz Cas­tro sobre com es veu tot ple­gat des d'un país clau, els Estats Units. De fet, la vocació inter­na­ci­o­nal de Cata­lu­nya es remunta a molts segles enrere, i es per­pe­tua avui amb rea­li­tats com ara la seva con­dició de prin­ci­pal eco­no­mia expor­ta­dora de l'Estat.

4.​Diversitat

En l'acte del 25 de juliol a Lleida, hi van par­ti­ci­par una quin­zena d'enti­tats cata­la­nes en repre­sen­tació de col·lec­tius de diver­ses pro­cedències (l'Equa­dor, Xile, Colòmbia, el Perú, el Mar­roc, la Xina...), a més d'asso­ci­a­ci­ons de dis­ca­pa­ci­tats. Van par­lar també mem­bres d'asso­ci­a­ci­ons gita­nes o fins i tot d'Aziz Baha, pre­si­dent de la casa ama­ziga de Cata­lu­nya, que rei­vin­di­cava: “Neces­si­tem l'apo­de­ra­ment dels nou­vin­guts per no caure en els matei­xos errors que l'Estat espa­nyol.” “Davant la uni­for­mi­tat dels altres, la nos­tra força és la plu­ra­li­tat i la diver­si­tat”, resu­mia Xavier Eritja, pre­si­dent d'Òmnium a Lleida. La inclusió, la inter­cul­tu­ra­li­tat i el diàleg inter­re­ligiós van ser rei­vin­di­cats com a eixos del futur estat.

5.​Sos​teni​bili​tat

El 2 d'agost Puig­cerdà va rebre l'acte que cul­mi­nava la set­mana dedi­cada a la sos­te­ni­bi­li­tat, entesa des de tots els punts de vista. Des del model econòmic, perquè se'n vol­dria implan­tar un a llarg ter­mini més resis­tent a les cri­sis i menys basat en els bene­fi­cis a curt ter­mini, que també afa­vo­rei­xen l'espe­cu­lació i la cor­rupció. Des de l'àmbit social, i també l'ecològic, en un país que podria intro­duir el con­cepte d'eco­no­mia verda.

6.​Igualtat

L'escrip­tora Patrícia Gabancho i el jutge Santi Vidal van pro­ta­go­nit­zar el 8 d'agost al Ven­drell l'acte cen­tral, pas­sat per aigua, dedi­cat a la igual­tat. L'espe­rança aquí és que la nova república cata­lana pugui imple­men­tar polítiques que l'equi­pa­rin als estats més avançats d'Europa en la igual­tat home-dona en tots els àmbits soci­als i labo­rals, així com en els drets dels homo­se­xu­als. A més, podria asse­gu­rar més recur­sos per a la inclusió de les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tats, ara en perill per l'estran­gu­la­ment fis­cal.

7.​Justícia social

El barri tar­ra­goní de Tor­re­forta va ser l'indret triat el 14 d'agost per refle­xi­o­nar sobre la justícia social, un dels eixos en què l'inde­pen­den­tisme posa més èmfasi. Diver­sos repre­sen­tants d'enti­tats soci­als així ho van posar de mani­fest, asso­ci­ant la rei­vin­di­cació d'un nou país a la d'una vida millor, per un repar­ti­ment més equi­ta­tiu de la riquesa. Per exem­ple, amb polítiques soci­als i d'ocu­pació més esca­ients, i models labo­rals menys basats en la pre­ca­ri­e­tat.

8.​Innovació

Les opor­tu­ni­tats d'una república cata­lana pel que fa a la recerca van cen­trar l'acte del 22 d'agost a Llo­ret de Mar sobre la inno­vació. El secre­tari d'Uni­ver­si­tats, Antoni Cas­tellà, i la direc­tora del Bar­ce­lona Ins­ti­tute of Sci­ence and Tech­no­logy, Mont­ser­rat Ven­drell, van recor­dar que “els països rics solen ser els que fan recerca”, i es van mos­trar con­vençuts de les poten­ci­a­li­tats de Cata­lu­nya en aquest camp si acon­se­gueix dic­tar les seves pròpies polítiques en matèria científica.

9.​Democràcia

La població de Ceret, al Valles­pir, va ser la seu dis­sabte pas­sat, 29 d'agost, de l'acte cen­tral dedi­cat als valors de la rege­ne­ració democràtica, si bé la jor­nada d'acti­vi­tats es va apro­fi­tar per posar de mani­fest les rela­ci­ons trans­fron­te­re­res i el suport dels cata­lans del nord al procés. Un estat català es veu com una opor­tu­ni­tat de superar les rígides estruc­tu­res espa­nyo­les i la seva resistència al canvi. El repte és crear un model més par­ti­ci­pa­tiu i trans­pa­rent, amb ins­ti­tu­ci­ons redis­se­nya­des.

10 Cul­tura i edu­cació

Santa Coloma de Gra­me­net, bres­sol del model català d'immersió lingüística, tan­carà aquest cap de set­mana la cam­pa­nya prèvia a la Diada amb l'acte dedi­cat a la cul­tura i l'edu­cació. Cata­lu­nya ja dis­posa d'un model propi en aquests camps, amb mol­tes for­ta­le­ses, però també amb pos­si­bi­li­tats de millora, que en molts aspec­tes impli­quen des­lliu­rar-se de les impo­si­ci­ons que intenta l'Estat, també sobre la llen­gua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.