Política

Aquell matí, a Fontajau

El precedent d'un gran acte polític al pavelló gironí va ser l'assemblea general de l'ANC del març del 2013, en què es va gestar el full de ruta cap a la independència

Es preveu que l'acte de dijous de Junts pel Sí serà multitudinari

“El nostre adversari és molt fort i juga molt brut, i farà servir totes les armes legals contra el nostra país i les nostres estructures d'estat”, va alertar una tal Carme Forcadell, encara lluny de la gran popularitat que aconseguiria més endavant, en la seva intervenció a l'assemblea general de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del 16 de març de 2013 a Girona. Estaven escoltant la presidenta més de 2.200 membres de l'ANC provinents d'arreu del país, desplaçats fins al pavelló de Fontajau per debatre una sèrie de propostes a tall de full de ruta cap a la independència. L'acte d'aquell matí fred de les acaballes de l'hivern de fa dos anys va ser l'últim cop en què un esdeveniment polític portava tanta gent a les instal·lacions de la vora del Ter. Junts pel Sí s'ha proposat superar-ho aquest dijous al vespre en l'acte central de campanya de la candidatura a les comarques de Girona.

Un moment important

Es fa difícil assenyalar un moment precís en què es va encendre la metxa del procés (molts apunten l'11 de setembre del 2012, d'altres, la retallada a l'Estatut de 2006) o se li va donar l'impuls decisiu, però l'assemblea de Fontajau n'és sens dubte un moment clau. Al marge d'una sèrie de mesures d'índole domèstica (assemblees generals descentralitzades per agilitzar la presa de decisions, mantenir les quotes dels associats o un pressupost ordinari de 579.000 euros) es va donar llum verd, per exemple, a organitzar tres grans mobilitzacions en les tres següents diades nacionals. Al respecte, es va avançar que la primera seria una cadena humana el següent 11 de setembre, a l'estil de la que havien fet dues dècades enrere els països bàltics per fer saber la voluntat d'independitzar-se de Moscou. També es va acordar que l'esdeveniment es prepararia de manera conjunta amb Òmnium. En aquest aspecte, el full de ruta s'ha complert, però no pas la fita del 2014 com a l'any en què Catalunya seria independent, en que culminava aquell document. Les propostes es van aprovar per una majoria absoluta: 2.229 vots a favor, 9 en blanc i quatre en contra. Per votar, els assistents aixecaven les contraportades que El Punt Avui, El 9 Esportiu i Presència havien preparat per a l'ocasió, de color vermell, verd i blanc, respectivament.

Els missatges

L'ANC participaria més tard de manera decisiva a bastir Junts pel Sí, la candidatura que ocuparà Fontajau aquest dijous. És per tant molt probable que s'hi sentin missatges similars als del març del 2013. L'aleshores presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, a banda d'encertar en la previsió que l'adversari faria servir totes les armes legals per estroncar el procés, va insistir en la idea que la independència no és un objectiu per sí mateixa sinó un mitjà per disposar d'un estat “més just i democràtic”. Forcadell, però, també va alertar que, des del seu punt de vista, no hi ha altra opció que la independència (“L'única manera de sobreviure com a poble és disposar d'un estat”) i va reclamar valentia (“Si la legalitat ens va en contra, cal trencar-la”). No hi van faltar les crides a l'optimisme, com la que va fer, en qualitat d'amfitrió, l'alcalde Puigdemont: “ Estem decidits a decidir el futur de Catalunya com estat propi”.

Dos anys i mig més tard
Els protagonistes d'aquell acte ara formen part de la candidatura que aspira a omplir dijous les instal·lacions gironines, en un míting en què intervindran Artur Mas, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Lluís Llach i Anna Caula, entre altres integrants de la llista de Junts pel Sí


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.