Política

CUP: parla el territori

Tretze assemblees territorials de l'esquerra anticapitalista comencen avui el debat sobre si fan Mas president o no

La seva posició s'elevarà demà al consell polític, que votarà i prendrà la decisió definitiva

Les comarques de Lleida i Girona són més properes al sí a Mas

Avui la CUP comença a enca­rar-se cap a la decisió final sobre la inves­ti­dura o no de Mas com a pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat. Arreu del país es fan les assem­blees ter­ri­to­ri­als que hau­ran d'adop­tar la presa de posició, que demà por­ta­ran i vota­ran al con­sell polític, d'on ja sor­tirà un sí o un no clar. La CUP té tretze assem­blees ter­ri­to­ri­als que esta­ran repre­sen­ta­des al con­sell polític per 57 per­so­nes. Hi haurà 11 per­so­nes més, mem­bres del grup d'acció par­la­mentària (en què bàsica­ment hi ha les orga­nit­za­ci­ons inclo­ses en la CUP, com ara Poble Lliure, Enda­vant, Crida Cons­ti­tu­ent i Arran).

Les assem­blees ter­ri­to­ri­als de la CUP i el seu nom­bre de repre­sen­tants al con­sell polític són: Alt Ter (4), Baix Llo­bre­gat (4), Cata­lu­nya Cen­tral (4), Camp de Tar­ra­gona (5), Nord-ori­en­tal (6), País Valencià (3), Penedès (5), Ponent (5), Ter­res de l'Ebre (3). Vallès Occi­den­tal (4) i Vallès Ori­en­tal (4). La més nom­brosa és, doncs, la Nord-ori­en­tal (sols amb un repre­sen­tant més que la resta), que inclou les comar­ques giro­ni­nes i la Cata­lu­nya del Nord. En aques­tes assem­blees no hi tenen vot els dipu­tats ni els sim­pa­tit­zants ni els inte­grants de les orga­nit­za­ci­ons ja inclo­ses en el GAP.

S'ha elu­cu­brat molt sobre si hi havia orga­nit­za­ci­ons ter­ri­to­ri­als enfa­da­des amb la situ­ació de blo­queig a Mas. Fa dies el regi­dor de la CUP a Berga i can­tant de Brams, Titot Ribera, va defen­sar que la for­mació fes pre­si­dent Mas com a mal menor al cos­tat de l'alter­na­tiva, unes elec­ci­ons anti­ci­pa­des de resul­tat impre­vi­si­ble. En aquesta línia, el dia abans de l'assem­blea de Saba­dell, un cen­te­nar de regi­dors i exre­gi­dors de la CUP van fer un mani­fest en què recla­ma­ven “fle­xi­bi­li­tat” perquè la CUP i Junts pel Sí arri­bes­sin a un acord. Mirant les adhe­si­ons al mani­fest s'obser­ven algu­nes tendències: el sí a Mas és força unànime en regi­dors de la demar­cació de Lleida i Girona. També hi estan a favor càrrecs de les comar­ques de la Cata­lu­nya Cen­tral i de l'Alt Ter (Ripollès i Osona). En canvi, entre els sig­nants del mani­fest no hi ha, en gene­ral, repre­sen­tants del Camp de Tar­ra­gona, les Ter­res de l'Ebre, el Baix Llo­bre­gat o el Vallès Occi­den­tal, que, a pri­ori, sem­bla­rien més pro­pers al no, és a dir, a les tesis de la dipu­tada Anna Gabriel. Un dels neguits de la CUP és evi­tar el tren­ca­ment en muni­ci­pis de l'àrea metro­po­li­tana on ha fet pac­tes amb Podem i el perill de per­dre part d'actius del procés inde­pen­den­tista per aquesta banda. No obs­tant això, el sí i el no tam­poc són homo­ge­nis en les assem­blees ter­ri­to­ri­als. La com­ple­xi­tat de cadas­cuna d'elles –i la divisió que puguin tenir– que­darà reflec­tida en els repre­sen­tants al con­sell polític. Per exem­ple, entre els sig­nants d'aquest mani­fest a favor del sí a Mas hi ha alguns regi­dors del nord del Vallès Ori­en­tal però no de tota la comarca.

Després de l'empat “d'aritmètica diabòlica” –com el va ano­me­nar el dipu­tat Anto­nio Baños– que es va donar en l'assem­blea de diu­menge pas­sat, la for­mació ha bus­cat la manera de tro­bar una sor­tida: aquesta sor­tida implica assu­mir una decisió clara sobre la inves­ti­dura de Mas, però també inten­tar reco­sir la divisió meri­di­ana que es va evi­den­ciar a Saba­dell. Per això, mal­grat que els qua­tre esce­na­ris plan­te­jats a Saba­dell ara han que­dat reduïts a dos –ine­vi­ta­ble­ment, per forçar el des­em­pat–, els dos esce­na­ris que es por­ta­ran a votació ofe­rei­xen certa com­ple­xi­tat i, prèvia­ment, es deba­tran a fons a la recerca de “con­sens”. És una com­ple­xi­tat que intenta defu­gir la dia­triba de sí o no: el sí i el no són “crítics”, ajus­tats i dei­xen de banda qual­se­vol acord de govern.

Avui les assem­blees ter­ri­to­ri­als “només” deci­dei­xen, per tant, sobre la inves­ti­dura o no de Mas: el sí és de mínims i es plan­teja donant-li tan sols dos vots a favor i vuit abs­ten­ci­ons (una votació ajus­tada que per­me­tria fer-lo pre­si­dent però con­ti­nuar sent crítics amb “les polítiques de reta­lla­des i pri­va­tit­za­ci­ons”); el no és una trans­lació exacta de l'empat de l'assem­blea de Saba­dell (cinc a favor i cinc en con­tra, insu­fi­ci­ents per inves­tir-lo). Caldrà veure si aquesta for­mu­lació que fuig del mani­que­isme com gat escal­dat de l'aigua tèbia per­met decan­tar algu­nes posi­ci­ons granítiques tant pel sí com pel no. El sí segueix la via defen­sada per l'exdi­pu­tat David Fernàndez, a la qual s'abona l'actual número u al Par­la­ment, Anto­nio Baños.

Con­vo­ca­des a corre-cuita davant el resul­tat xocant de Saba­dell, avui, en dates com­pli­ca­des, al bell mig de les fes­tes nada­len­ques, les assem­blees s'enfron­ten a la decisió segu­ra­ment més trans­cen­den­tal que han pres mai fins ara.

LES XIFRES

13
assemblees
territorials de la CUP es reuneixen avui per acordar la posició que portaran al consell polític de demà.
6
membres
de l'assemblea de Girona i la Catalunya del Nord (la més nombrosa) seran al consell polític.
68
representants
d'assemblees territorials i del grup d'acció parlamentària decidiran demà si fan president Artur Mas.
57
persones
de les 68 que participaran en el consell polític venen de les assemblees territorials del Principat, Catalunya Nord i el País Valencià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.