Bel i JxSí refan la relació després que amenacés de plegar de la direcció
Dilluns va comunicar la renúncia, però la cúpula va reconduir el malestar en una reunió ahir
El diputat critica l'intervencionisme dels aparells dels partits
El diputat Germà Bel i la cúpula de Junts pel Sí van reconduir ahir al vespre les relacions després que l'independent anunciés dilluns la seva renúncia a formar part de la direcció del grup parlamentari, i posteriorment la condicionés al resultat de la reunió a què el van convocar per mirar d'atendre les seves queixes. Bel va evitar fer cap declaració ahir, i explicarà aquest matí les raons concretes del seu malestar i el resultat de les converses, que possiblement desemboquin en una nova organització interna del grup.
El professor d'economia de la UB, que va ser cap de llista per Tarragona en les eleccions del 27-S, ha volgut protestar amb la seva amenaça pel funcionament intern de Junts pel Sí, i el monopoli que entén que hi tenen CDC i ERC, que segons ell deixa en un segon pla ja no sols la veu dels onze diputats independents, sinó la d'altres formacions que integren la coalició com Demòcrates de Catalunya o Moviment d'Esquerres. Bel veu un excessiu intervencionisme en les reunions de direcció per part dels aparells dels dos principals partits, a través de persones que no són diputades però que hi participen en qualitat de tècnics o assessors –fins i tot algú del govern–, fet que ja hauria originat més d'una enganxada i que havia causat malestar també entre els dirigents dels partits. En aquest sentit, el també exdiputat del PSOE retreu que en la seva etapa al Congrés el funcionament dels grups parlamentaris era més independent.
El diputat s'ha mostrat igualment molt crític, fins i tot públicament a través de comentaris a les xarxes socials, amb el fet que siguin els òrgans dels partits els que hagin de donar el vistiplau al nomenament dels càrrecs del govern que pertoquen a cadascú arreu del territori.
Bel reclamaria un espai composat exclusivament per diputats, sense interferències partidistes externes, en què estiguin representats per exemple tots els portaveus a les comissions parlamentàries, fet que ara no passa, perquè pugui prendre les decisions de manera més coordinada. El grup podria acabar-se avenint a una fórmula en aquesta línia, tot i que fonts consultades ahir, que admetien la manca d'adaptació del diputat, apuntaven que “ell també haurà de canviar” i opinaven que “s'ha fet un gra massa” de tot plegat.
Companys independents de Bel s'havien mostrat contrariats ahir per la decisió. “La seva mirada és molt necessària, prescindir-ne m'empiparia molt”, deia Lluís Llach a Catalunya Ràdio, on admetia que ha expressat més d'un cop “que li costa adaptar-se” a la dinàmica del grup.
El principal òrgan decisori
La direcció de Junts pel Sí, el principal òrgan decisori del grup parlamentari, es reuneix tots els dilluns a la tarda, abans de la trobada setmanal que la cúpula manté per coordinar-se amb membres de la CUP. L'òrgan s'encarrega de coordinar tots els treballs parlamentaris i prendre les grans decisions sobre el sentit de vot el grup, i actualment la formen una trentena de persones: el president, Jordi Turull, la portaveu, Marta Rovira, diputats en representació del territori, responsables de MES i Demòcrates, i els independents que van ser caps de llista a les quatre demarcacions, a més d'alguns tècnics i assessors.