‘Brexit', el dia després
La marxa voluntària de la Gran Bretanya té conseqüències a Europa i a tot el món
El calendari de la desconnexió, la relació amb el mercat únic i el futur d'Escòcia són algunes de les principals incògnites d'aquest sisme políti
El referèndum europeu ha provocat un autèntic daltabaix al Regne Unit amb efectes que ningú no sap fins on poden arribar, que amenacen de trencar no només la unitat social, política i econòmica del país, sinó també de desestabilitzar la Unió Europea i els estats membres. La sortida de la UE és un camí completament nou que mai ningú no ha recorregut abans. Tot són interrogants. Ningú no sap què pot passar. Aquestes són algunes pistes per tractar d'entendre què pot succeir a partir d'ara.
Quan sortirà de la UE el Regne Unit?
Hi haurà eleccions?
Qui substituirà Cameron?
Tindrà accés al mercat únic?
Escòcia farà un altre referèndum?
Què passarà amb Irlanda del Nord?
El republicans del Sinn Féin, que van fer campanya a favor de la UE, demanen la reunificació de les dues Irlandes i un consulta d'independència, una opció contemplada en els acords de pau i descartada per Londres per considerar que no és una opció unànime. La col·locació d'una frontera seria un gran problema per als milers de persones que la creuen cada dia per anar a treballar o visitar familiars.
I amb Londres?
El nou alcalde de Londres, Sadiq Khan, demana, primer, el traspàs de més poders per part del govern central per tenir més autonomia (Londres controla el 7% dels impostos que recapta, un percentatge molt baix en comparació amb Nova York i Tòquio, que en controlen el 50% i el 70%) i, segon, una regulació especial perquè les empreses instal·lades a la City tinguin accés al mercat europeu. En aquest sentit, ha nomenat Rajesh Agrawal, un reputat financer i milionari, per protegir la City i ser la seva veu. Khan ha demanat ser present en totes les negociacions del govern amb la UE.