Política

Municipal

L'estranya parella es manté

CiU, que va perdre la majoria absoluta, va trobar a Som Tordera –suma de Podem, ICV i independents– el soci idoni per al mandat

ERC dobla la representació i se situa com a cap de l'oposició

“Aquest és un pacte anòmal entre socis antagònics, però és possible perquè s'ha pensat només en Tordera i en la seva gent.” El portaveu de Som Tordera, el malaurat Carles Seijó, mort el desembre del 2015, anunciava el juny d'aquell any l'acord de govern amb CiU. Un matrimoni per a quatre anys en el qual molta gent no veia ni un prometatge curt. El cert és que les dues formacions ja han superat juntes el primer any de mandat i sembla que amb bona sintonia. Inicialment CiU va temptejar ERC, tant en el marc de l'entesa pel procés en l'àmbit nacional com perquè les urnes l'havien convertit en la primera força a l'oposició. Les converses no van reeixir, igual que no ho va fer un acord entre tots els partits de l'oposició per fer fora l'alcalde, Joan Carles García, al capdavant del govern des del 1995.

Durant aquests primers dotze mesos de convivència, la presència de Som Tordera s'ha fet notar amb la manera de treballar i, en especial, de mostrar aquest treball a la ciutadania. L'exemple més clar ha estat el consell de vila que es fa abans dels plens i la formació també defensa l'èxit de la rebaixa en el cost polític de l'Ajuntament.

Tordera, amb una taxa d'atur de les més altes de la comarca, ha hagut d'afrontar aquest any una greu problemàtica pel que fa als habitatges ocupats. El consistori continua treballant per ordenar la convivència en determinades zones del poble i ha posat en marxa mecanismes de pressió a les entitats bancàries perquè aportin una part de l'estoc de pisos buits perquè es puguin destinar a lloguer social. Els resultats són lents i encara força minsos. En l'àmbit educatiu, Tordera va estrenar amb una rapidesa digna d'elogi el nou institut al carrer València. Una construcció de tipus modular que va haver de finançar el mateix ajuntament, i s'està esperant la posada en marxa d'una oficina d'habitatge pròpia.

Un dels aspectes que més s'han volgut potenciar aquest primer any és la promoció del municipi, amb més o menys encert. L'aposta per transformar el mercat dels diumenges en un atractiu més enllà de la relació compra-venda, el nou model de la Fira del Ram, la campanya que potencia l'arrelament al municipi o, en l'àmbit cultural, l'aposta per celebrar l'Any Prudenci Bertrana s'han fet un lloc en els projectes dels primers 365 dies.

Pel que fa a l'oposició, però, ERC s'ha mostrat molt crítica amb el que considera un govern de continuïtat malgrat la suma de Som Tordera i, entre altres temes, ha posat l'accent en la necessitat de resoldre el conflicte de les ocupacions. El PSC lamenta que no hi ha hagut canvis significatius en les problemàtiques “endèmiques” que arrossega Tordera, com són l'atur i el deute de l'Ajuntament, i el PP destaca la necessitat de recuperar teixit econòmic a la població que permeti “tenir un projecte de vida a Tordera”.

Joan Carles Garcia (CDC) Ha governat Tordera des de l'any 1995 i és diputat a la Diputació des del 2007
el consistori

CiU perd la majoria absoluta

De nou a set regidors. CiU va perdre el 2015 la majoria absoluta que havia aconseguit en les quatre eleccions anteriors. ERC va confirmar el seu bon moment doblant el nombre de regidors, i el nombre d'edils del PSC es va reduir a la meitat (de quatre a dos). El PP es va quedar amb un.

Les claus

Ocupacions il·legals

El boom immobiliari va deixar Tordera amb un parc significatiu de pisos buits. alguns dels quals han estat ocupats. L'Ajuntament treballa per reforçar la borsa de lloguer social.

Ser de Tordera

La idea de pertinença, unida a les campanyes per potenciar els trets identitaris del poble, s'ha intensificat aquest primer any amb l'objectiu de fer promoció exterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia