Successos

tribunals

judici per accident de trànsit

Lluitant per fer justícia

La família de Laura Fernández, la víctima del xoc mortal de Fornells de la Selva, ha batallat perquè un jurat popular jutgés el conductor causant del xoc

L'Audiència de Girona conclou que es tracta d'un homicidi per imprudència

Francisco Javier Medina s'enfronta, per ara, a una pena màxima de 6 anys de presó, en comptes de 15

Homicidi dolós amb concurs de conducció temerària, és l'acusació que defensa la família de la víctima i el fiscal

La família de Laura Fernández, la jove de 25 anys que el gener del 2016 va morir víctima d'un accident de trànsit provocat per un conductor begut i drogat a Fornells de la Selva, està batallant perquè es faci justícia. Una de les iniciatives que han tirat endavant a través del seu advocat Miquel Losada és que Francisco Javier Medina Muñoz, el causant de l'accident, fos acusat d'un homicidi dolós, un delicte castigat amb penes d'entre 10 i 15 anys de presó. Això suposaria, de retruc, que Medina fos jutjat per un jurat popular. El lletrat va sol·licitar al jutjat d'instrucció 1 de Girona la transformació de les diligències prèvies al procediment de sumari previst en els articles 299 i següents de la llei d'enjudiciament criminal. Una sol·licitud que no va ser compartida pel fiscal en una fase inicial, que al desembre va interessar que s'acordés la continuació dels tràmits de procediment abreujar ja que, al seu entendre, els fets eren constitutius d'un delicte d'homicidi per imprudència greu –la pena oscil·la entre un i quatre anys de presó– i d'un delicte de conducció temerària –entre sis mesos i els dos anys–. Això va sorprendre la família, que es va mostrar molt decebuda perquè comptaven que el fiscal estaria de la seva part. Però finalment, durant l'última vista celebrada al març a l'Audiència de Girona, aquest cop sí, el fiscal es va posicionar al costat de la família i va defensar que el cas es tramités com a homicidi dolós.

Segons l'escrit provisional de l'advocat Miquel Losada, ha quedat acreditat que el 29 de gener del 2016, pels volts de les set de la tarda, l'investigat, Francisco Javier Medina Muñoz, va sortir de l'hospital Josep Trueta de Girona en direcció a Sant Feliu de Guíxols. Va agafar el cotxe amb les seves facultats afectades per la ingesta d'alcohol i altres substàncies psicotròpiques. Quan va arribar a l'altura de Llagostera, Medina va provocar un accident de trànsit en col·lidir contra un altre vehicle que circulava correctament per la C-65. L'home va abandonar el lloc de l'accident sense aturar-se ni interessar-se per l'estat dels ocupants de l'altre vehicle. Poca estona més tard, una patrulla dels Mossos d'Esquadra va localitzar el fugitiu, però aquest es va fer escàpol conduint temeràriament a gran velocitat, sense respectar els passos de vianants, ni els senyals de cedir el pas, obligant els vehicles que circulaven per la via preferent a frenar bruscament per evitar ser envestits i posant-los en greu risc de tenir un accident. Medina va acabar conduint contra direcció en un carrer i col·lidint contra una moto que estava ben estacionada. Allí, finalment, el conductor temerari va poder ser detingut pels Mossos d'Esquadra. Fins al lloc dels fets s'hi va desplaçar una patrulla de la policia local de Sant Feliu de Guíxols, que li va fer una primera prova d'alcoholèmia que va donar un resultat positiu de 0,71 mg/l en aire aspirat, fet que supera el límit penal. En la segona i tercera prova, que es van fer a la comissaria de policia, va donar 0,61 mg/l i 0,62 mg/l.

Segons l'escrit de l'acusació particular, els agents de la Policia Local de Sant Feliu van entregar les claus del vehicle a un amic de Medina, alhora que prohibien a Medina que agafés el cotxe. En sortir de la comissaria, l'amic va tornar les claus a Medina, però recordant-li que la policia li havia prohibit conduir. Però Medina no en va fer cas i va tornar a agafar el cotxe, i va conduir novament en direcció a Girona. Ho va fer a gran velocitat, sense respectar la distància de seguretat, avançant en línia contínua i conduint amb absolut menyspreu cap a la integritat física i la seguretat dels altres usuaris de la via. Desgraciadament, pels volts de les onze de la nit, a l'altura de Fornells, Medina va perdre el control del vehicle i va col·lidir contra el cotxe que conduïa Laura Fernández, que va morir a l'acte per la violència de l'impacte.

L'Audiència de Girona ho desestima

Per l'advocat de la família de la víctima i pel fiscal, aquests fets són constitutius d'un delicte d'homicidi dolós amb concurs d'un delicte de conducció temerària. Però l'Audiència de Girona ho ha desestimat i haurà de ser jutjat finalment per homicidi per imprudència i conducció temerària, fet que rebaixa considerablement la futura pena que pot recaure sobre Francisco Javier Medina Muñoz.

0,71
mg/l
en aire aspirat. És la taxa que va donar el conductor homicida quan va ser aturat a Sant Feliu de Guíxols, hores abans de provocar l'accident mortal a Fornells.
15
anys
de presó com a màxim pot ser castigat un acusat per un delicte d'homicidi dolós i conducció temerària. La pena mínima són 12 anys i sis mesos de presó.
29.1.16
És el dia
que es va produir l'accident mortal a Fornells de la Selva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia