Punt divers

Veïns de Sant Pere de Torelló instal·len plaques a la façana per evitar que es perdin noms tradicionals del poble

Cal mort, can poca roba, cal carter o cal borni són alguns dels sobrenoms amb els que s'han conegut a nivell popular alguns habitatges de Sant Pere de Torelló (Osona). El municipi ha decidit recuperar aquesta 'Memòria Històrica tradicional' i instal·la, en algunes d'aquestes cases, una placa recordant el sobrenom amb el què es coneixia popularment l'habitatge o la persona que hi vivia. El regidor de Cultura, Xavier Bardolet (Entesa per Sant Pere- EPM) diu que han tirat endavant el projecte perquè alguns d'aquests noms s''havien anat perdent'. Fins ara s'han instal·lat una cinquantena de plaques però quan es tanqui el projecte es calcula que se n'hauran instal·lat un centenar.

Bardolet ha explicat que van iniciar aquest projecte buscant el vessant 'més popular' de la Memòria Històrica. L'àrea de cultura del consistori notava com alguns d'aquests noms es deien 'cada cop menys' amb el perill que 's'acabessin perdent'. Per això es va iniciar el procés perquè -'de forma voluntària'- aquells habitatges que tradicionalment tenien alguns d'aquests sobrenoms poguessin mantenir-lo a través de la placa identificativa. El consistori, amb l'ajut de la Diputació de Barcelona, ha finançat el cost de les plaques. Xavier Bardolet admet que davant de determinats sobrenoms 'pejoratius' relacionats amb alguna actitud o un defecte físic, els veïns poden ser més reacis a fer la petició per demanar la placa. En altres habitatges amb noms simpàtics i actuals com Can Pep de la Gorra, nom amb el que es coneix un veí que sempre porta aquesta indumentària, hi ha més facilitat per fer la sol·licitud. El regidor de cultura admet que no hi hagut cap filtre ni cap informe que verifiqui l'antiguitat o l'autenticitat dels sobrenoms. Tot i això, l'arxiver municipal, Agustí Dalmau, havia fet un 'petit estudi previ' ja fos a partir de documents o parlant amb la gent més gran del poble. El regidor de Cultura no descarta que a partir d'aquest projecte es pugui anar ampliant informació sobre els sobrenoms amb que es coneixien els habitatges o veïns del municipi o també recollir informació sobre alguns 'motius' que es deien al poble i que no han sol·licitat tenir placa.El projecte es va engegar el gener del 2009. En la celebració de la Fira de Sant Sebastià es va fer una campanya de presentació per informar els veïns sobre el projecte. Posteriorment es va obrir el procés d'inscripció voluntari. En una primera fase s'ha recollit informació i s'han elaborat les plaques en ferro d'una cinquantena d'immobles. Aquestes plaques ja s'han entregat. Actualment se n'estan fent una trentena més. La previsió és que fins que es tanqui el procés es puguin haver sol·licitat un centenar de plaques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.