Successos

policia

robatori a les autopistes

Set detinguts per haver robat càrrega a camions mentre anaven per la carretera

La xarxa, dirigida des de Lleida, actuava a les vies ràpides de Saragossa i a l'estiu va ampliar l'activitat al robatori en empreses, on entraven fent un forat a la paret

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat a Lleida un grup que es dedicava al robatori de la càrrega de camions a través del mètode conegut com a surfers i al robatori a l'interior d'empreses, on entraven fent un forat a la paret. Els detinguts, d'entre 18 i 41 anys, són de nacionalitat romanesa i veïns de la capital del Segrià. Hi ha set arrestats, tres dels quals han ingressat a la presó, i se n'han investigat quatre més. Se'ls acusa de cometre setze delictes de robatori amb força, dels quals vuit en camions i vuit més en empreses i altres instal·lacions. Els lladres dirigien la xarxa des de Lleida i, des d'allà, operaven a la província de Saragossa i a la de Lleida, des d'on introduïen el material sostret al mercat negre des de La Rioja.

La investigació, la van iniciar a l'abril agents de l'equip de patrimoni de la Guàrdia Civil de Saragossa quan van investigar set robatoris amb el mètode dels surfers a camions que circulaven per vies ràpides per la província de Saragossa. La xarxa va deixar d'actuar al maig arran de l'alarma social creada per aquests fets i la seva difusió als mitjans de comunicació, però es va reorganitzar i va tornar a actuar a l'agost. Durant aquests mesos el grup va incorporar integrants nous i va afegir una altra activitat, el robatori a l'interior d'empreses i instal·lacions, d'on sostreien material molt específic com ara eines, elements de reg de grans superfícies, fitosanitaris i material tecnològic i informàtic.

‘Surfers'

El mètode dels surfers, encara poc conegut a Catalunya, és molt tècnic i complicat d'executar, i implica una pràctica amb un alt grau de risc: utilitzaven tres vehicles en cada assalt a camions. El primer vehicle se situava davant del camió per alentir la seva velocitat, mentre el segon es col·locava a la part posterior, des d'on es cometria el robatori. Aquest segon vehicle disposava a vegades de sostre solar i estava preparat per a l'execució d'aquesta modalitat delictiva, ja que disposava només de seient del conductor, amb la finalitat de tenir més espai de moviment per al membre de la banda que actuaria de surfer. Aquest utilitzava sistemes de subjecció com ara arnesos, sortia pel sostre solar o la finestreta, se situava al capó del turisme i des d'allà trencava el pany del semiremolc del camió amb una eina específica, com per exemple una radial, i accedia a l'interior de la caixa. Una vegada a dins, sostreia els productes i els llançava al voral de la carretera o autopista. Els components del grup que anaven en el tercer vehicle recollien la mercaderia sostreta i la carregaven.

L'últim assalt a un camió es va produir la nit de l'11 al 12 d'octubre, mentre feia el trajecte entre Tarragona i Madrid. En aquest cas, van sostreure material informàtic de l'interior.

Després de les detencions es van portar a terme dos escorcolls en dos domicilis dels lladres detinguts, ubicats a Lleida i Bellvís, on es van trobar materials utilitzats per a la comissió dels robatoris com ara transceptors portàtils –amb els quals es comunicaven entre si–, roba que els identificava i ubicava en llocs on s'havia comès algun dels robatoris, material específic de subjecció i abordatge a camions en ruta, diners en metàl·lic, eines per cometre els fets, telèfons mòbils, anotacions rellevants per a la investigació i, fins i tot, un motor extractor portàtil de gasoil per sostreure el combustible de camions.

També es van comissar multitud d'eines mecàniques, elèctriques i manuals procedents dels robatoris comesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia