Jutgen els cinc acusats de raptar i vexar una jove durant tres setmanes a Centelles

La fiscalia demana penes d'entre 14 i 30 anys de presó per als processats, que s'inculpen entre ells

El cruel captiveri que va suportar la jove Dolores Ortiz l'estiu del 2008 va arribar ahir a judici a l'Audiència de Barcelona, enmig d'una gran expectació mediàtica i d'un important dispositiu de seguretat desplegat pels Mossos d'Esquadra. Al banc dels acusats s'asseuran fins demà els germans Juan i Pascual Esquirol; la seva mare, Adelina Jiménez; la parella de Juan, Jessica Guijarro, i un amic de la família, Juan Gabriel Bagan. Tots ells, segons manté la fiscalia, són responsables del calvari que va viure Dolores, que es remunta al juny del 2008. Juan Esquirol havia mantingut una relació sentimental amb la víctima, però la va abandonar per Jessica, i llavors va obligar Dolores a iniciar una relació amb el seu germà Pascual. Després, la jove i els processats haurien anat a viure en una petita caseta d'un antic transformador elèctric, en un bosc situat a prop del cementiri de Centelles.

Lligada com un gos

La víctima estava decidida a no tolerar la imposició de Pascual com a parella i va voler marxar. Però ja no l'hi van permetre. Segons la fiscalia, els acusats van retenir la jove contra la seva voluntat durant tres setmanes a la caseta –que mancava de les més mínimes condicions higièniques– i la van mantenir lligada de mans i peus amb una cadena de gos. Durant el seu captiveri, els processats només l'haurien alimentat cada dos o tres dies i Pascual l'hauria violat repetidament. A més, suposadament la van sotmetre a tota mena de vexacions i agressions, fent servir en alguna ocasió la cadena de gos. De fet, segons la fiscalia, era habitual que Juan i Pascual li clavessin cops de puny a la cara i la punxessin a les cames amb una navalla petita, que Jessica li etzibés cops de peu i que Adelina la bufetegés. Els acusats també haurien rapat Dolores al zero, un càstig que la llei gitana reserva a les dones repudiades pels seus marits. Malgrat que els acusats la tenien permanentment controlada, durant el seu captiveri la víctima va intentar fugir, però Pascual la va descobrir i la va apallissar. Aquest episodi es va produir la nit de l'1 de juliol, tres dies abans que els Mossos la rescatessin després de rebre una trucada anònima. Quan la van trobar, la jove estava extremadament prima, fregant la inanició, i pràcticament no es podia moure.

Versions contradictòries

Dolores tindrà l'oportunitat de relatar el seu calvari al tribunal avui, després que els processats expliquessin ahir la seva versió dels fets. Durant la seva declaració, els acusats van negar la seva participació en el captiveri i, fins i tot, que visquessin a la caseta de Centelles, tot i que els grups formats per Juan i Jessica, d'una banda, i per Pascual i Juan Gabriel, de l'altra, es van inculpar mútuament. En aquest sentit, Adelina va ser l'única que es va desmarcar de la resta de processats. «Jo no conec ningú i no vull saber res dels meus fills perquè ells mai no han mirat per la seva mare», va dir la dona, que va acabar admetent que té por de represàlies per part del seu fill Juan.

Pel que fa a Pascual i a Juan Gabriel, tots dos van explicar que Dolores era la parella de Juan i que la víctima no va mantenir cap relació amb Pascual. Els acusats també van negar haver agredit la jove i, de fet, van assegurar que ells la van alliberar de les cadenes que la mantenien lligada moments abans que els Mossos entressin a la caseta. En aquell moment, segons Pascual, Dolores li va explicar que Juan l'havia agredit perquè Jessica l'havia animat a fer-ho. «Ella sap molt bé qui li ha fet això, el que passa és que per por, per venjança i per cobrar més també m'acusa a mi», va afirmar el processat, que va negar haver violat la jove. Tant ell com Juan Gabriel van assegurar haver rebut amenaces per part de Juan perquè canviessin la seva declaració. «Aquí, per por, fem el que diu el germà gran, el líder del clan», va afirmar Pascual. Juan i Jessica, per la seva banda, van mantenir que Dolores era la parella de Pascual i que en una ocasió van veure com aquest i Juan Gabriel agredien la víctima. La fiscalia demana 15 anys de presó per a Juan Esquirol i 14 per a Jessica, Adelina i Juan Gabriel, petició que eleva fins als 30 anys per a Pascual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.