«A Centelles vaig veure la mort, vaig pensar que la meva vida acabava allà»

Dolores Ortiz relata al tribunal les agressions i vexacions que li van infligir els cinc acusats pel seu segrest

Dolores Ortiz, que ara té 21 anys, va entrar ahir a la sala de vistes flanquejada per quatre mosses d'esquadra del grup d'atenció a la víctima, que es van quedar darrere seu en tot moment per evitar la confrontació visual amb els cinc acusats pel seu segrest: els germans Juan i Pascual Esquirol; la seva mare, Adelina Jiménez; la parella de Juan, Jessica Guijarro, i un amic de la família, Juan Gabriel Bagan. Durant les dues hores i mitja que va durar el seu interrogatori, la víctima va relatar amb serenitat les agressions i les vexacions a què la van sotmetre els processats al llarg de les tres setmanes que va passar reclosa en una petita caseta d'un antic transformador elèctric, en un bosc situat a prop del cementiri de Centelles.

Pallisses «dia rere dia»

Dolores va detallar que el seu calvari va començar l'abril del 2008, quan Juan Esquirol, acompanyat dels seus familiars, la va anar a buscar a casa seva perquè volia reprendre la relació que havien mantingut durant gairebé tres anys. Segons la jove, l'acusat no li va donar cap opció, ja que la va amenaçar de matar-la a ella o a la seva filla de pocs mesos si no hi accedia. Al final de maig, però, Juan va abandonar la víctima per Jessica i la va obligar a iniciar una relació sentimental amb el seu germà Pascual. Llavors, Dolores va anar a viure a Centelles amb els processats, tot i que Jessica només passava alguns dies a la caseta perquè vivia amb els seus pares. «Jo vaig voler marxar i Juan ja no em va deixar», va explicar la víctima. Segons Dolores, a partir d'aquell moment els germans Esquirol van començar a apallissar-la «dia rere dia» sense cap motiu, «quan s'avorrien o els faltava l'alcohol». «A Centelles vaig veure la mort, vaig pensar que la meva vida acabava allà i que Juan o Pascual em matarien», va afirmar. La víctima va culpar principalment els dos germans de les agressions que va rebre durant el seu captiveri, tot i que va assegurar que Jessica també li va clavar cops de peu i que Adelina la va bufetejar en alguna ocasió. Pel que fa a Juan Gabriel, Dolores va explicar que aquest mai no la va agredir ni amenaçar, malgrat que ell i Pascual van ser els qui li van rapar el cabell, un càstig que la llei gitana reserva a les dones repudiades pels seus marits. La víctima, però, va afegir que, segons el seu parer, Juan Gabriel va actuar seguint les ordres de Juan. «Ell era el líder i si li portàvem la contrària ens matava a tots», va afirmar.

«Tenia molta por»

Dolores va mantenir que Juan va ser la persona que més es va acarnissar amb ella durant el seu captiveri, fins al punt que va intentar llançar-la a un pou de 19 metres de profunditat que hi havia a la caseta i va intentar estrangular-la. El processat no va posar fi a la vida de la jove perquè Pascual va intercedir per la víctima en aquestes dues ocasions i la va «salvar de la mort». Tot i reconèixer el gest que va tenir amb ella, Dolores va recordar que Pascual no va fer res quan Juan li va punxar les cames amb una navalla, quan li va lligar les mans i els peus amb una cadena de gos o quan la va cremar amb un cigarret. Pascual, a més, la va obligar a mantenir relacions sexuals diverses vegades, aprofitant que ella «no tenia forces». De fet, els processats només li oferien les sobres del menjar –que ella rebutjava– i la jove estava tan dèbil que aquests feien servir un cotxet quan l'havien de moure perquè no podia caminar.

En la seva declaració, Dolores també va explicar que va intentar fugir dels seus raptors sense èxit en dues ocasions i va recordar com la germana de Juan i Pascual es va compadir d'ella unes hores abans que els Mossos l'alliberessin, després de rebre una trucada anònima. Aquell dia, la dona va visitar la seva família i, en veure l'estat en què es trobava la jove, la va deslligar, li va posar gel als hematomes i li va donar un entrepà i un refresc. Poc després, la policia la va rescatar i, a partir d'aquí, van començar els seus malsons: «No podia dormir, tenia molta por i somiava que ells em maltractaven.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.