Successos

La justícia tarda 22 anys a resoldre que una mort és culpa d’uns ocells

El jutjat ha absolt tots els imputats per la intoxicació mortal en una casa de Llançà el cap d’any del 2000

Hi ha pèrits, testimonis i afectats que han mort

La justícia no és lenta. És molt lenta. Almenys en el cas que acaba de sentenciar el jutjat penal 2 de Figueres per un cas de la mort d’un noi per intoxicació de monòxid de carboni esdevinguda a Llançà el cap d’any de l’any 2000 i instruïda com a homicidi imprudent. Després de vint-i-dos anys d’instrucció amb cinc persones imputades (els amos de la casa, l’operari que va instal·lar un moble a la cuina i els tècnics de l’empresa que va fer la revisió del gas) el jutjat ha sentenciat absolent tots els imputats, per a qui la fiscalia havia demanat dos anys i mig de presó. La jutgessa resol que els veritables culpables de la mort de la víctima, Javier Agustín Pérez Piteira, de 33 anys, van ser uns estornells que van niar al tub d’extracció de gasos de l’escalfador d’aigua, fet que va provocar l’acumulació de monòxid a l’habitatge i la intoxicació mortal.

Els fets es remunten al dia de Sant Silvestre del 1999, quan la parella, Laura Fernández i Javier Pérez, van anar a passar el cap d’any a l’apartament del carrer Tramuntana de Llançà propietat dels pares de la noia (Ramon Fernández i Laura Calvo). El dia 2, Laura Fernández, va alertar que el seu company era mort. Ella també s’havia intoxicat i s’havia desmaiat però la providència va fer que caigués desplomada prop de la reixeta de ventilació sota el moble de la cuina i pogués respirar aire pur que li va salvar la vida, hipòtesi que contemplaran els pèrits que declararan a la causa. La mort del jove, per un edema agut de pulmó, segons el forense Rogelio Lacaci, a causa d’inhalació de monòxid, va iniciar una investigació per aclarir la procedència del gas letal i depurar possibles responsabilitats. Qui tenia la culpa? Ramon Fernández i Laura Calvo, els amos de l’habitatge per no haver tingut la instal·lació en condicions? L’operari Juan Andrade, que va instal·lar un moble de cuina davant la reixeta de ventilació? Els tècnics de l’empresa del gas José Chacón i Francisco Boleda que van fer la revisió del gas i van emetre un informe conforme estava tot correcte? Tots ells van arribar a judici el 27 de setembre passat. D’entrada, el fiscal i l’acusació particular, que exercia el pare de la víctima, van retirar l’acusació contra els propietaris de l’habitatge, que van ser absolts in voce abans d’iniciar-se la vista, que va seguir contra els altres tres acusats, que finalment van ser absolts, en considerar que no se’ls podia atribuir una imprudència i que la culpa era dels estornells: havien obstruït el tub i provocat un mal funcionament de l’escalfador per culpa de les palles i brossa que s’havia ficat a dins de l’aparell.

LA XIFRA

5
cinc
persones van ser acusades d’homicidi imprudent i totes van ser absoltes

Un niu fet la primavera del 1999

Per atribuir la culpa als ocells i absoldre els acusats, va ser clau el testimoni d’un mosso que recordava bé que quan van fer la inspecció ocular (l’estiu del 2000, mig any després de la mort) va poder observar que la reixa de ventilació no quedava tapada pel moble, sinó que hi havia espai suficient perquè l’aire circulés de manera que l’operari no va ser negligent. També va ser clau el peritatge de Josep Comalada, que no va poder testificar al judici perquè va morir, que va concloure que el niu fet de fulles i restes vegetals, restes de morter i totxanes, que taponava el tub de sortida i que va ser descobert l’estiu del 2000, l’haurien construït els estornells la primavera del 1999. Els tècnics del gas van fer la revisió molts mesos abans d’aquesta data. Per tant, no podien haver detectat l’anomalia perquè llavors encara no hi era.

L’absolució dels acusats comporta que el jutjat també hagi denegat la petició d’indemnització que demanava el pare de la víctima, que va comparèixer, sense saber que la mare del noi ha estat indemnitzada i havia renunciat a les accions civils. La mare va morir abans del judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia