Successos

estat francès

Els vuit acusats de l’atemptat de Niça, condemnats a penes de 2 a 18 anys

El principal acusat de l’atemptat no ha pogut ser jutjat perquè va ser abatut per la policia durant l’atac

El Tribunal penal Especial ha condemnat aquest dimarts els vuit inculpats per complicitat en l’atemptat gihadista de Niça del 14 de juliol de 2016, que va deixar a 86 morts i més de 400 ferits, a penes de presó que oscil·len entre els 2 i els 18 anys.

En un procés sense l’autor material de l’atemptat, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, que va ser abatut per la policia mentre atropellava a la multitud amb un camió, la primera pena a pronunciar-se ha estat contra el tunisià Chokri Chafroud, condemnat a 18 anys de presó pels càrrecs d’associació criminal terrorista. Chafroud, de 43 anys, té a més prohibida l’entrada en territori francès de manera definitiva.

El franc-tunisià Mohamed Ghraieb, de 46, ha rebut una pena de reclusió també de 18 anys per associació criminal terrorista.

Els dos van ser condemnats per ajudar Lahouaiej Bouhlel a llogar el camió amb el qual aquest va atropellar en el Passeig dels Anglesos de Niça a centenars de persones que presenciaven els focs artificials per la Festa Nacional francesa del 14 de juliol.

La tercera pena més forta ha estat per al franc-tunisià Ramzi Arefa, qui al final va ser inculpat per associació de malfactors de dret comú, en comptes de terrorista, i ha estat condemnat a 12 anys de presó.

Els jutges han considerat provat que Arefa va mitjançar perquè Lahouaiej Bouhlel aconseguís una pistola adquirida a través d’un grup de traficants d’armes.

L’albanès Artan Henaj, acusat de subministrar armes a Arefa i per a qui la Fiscalia havia sol·licitat 10 anys de presó, ha estat condemnat a 8 anys, i el seu compatriota Enkeledja Zace, a 5 anys, dos d’ells exempts de compliment.

Per als també albanesos Endri Elezi i Maksim Celaj ha estat imposada una pena de presó de 3 anys a cadascun i la prohibició definitiva d’entrar a França.

Finalment, Brahim Tritrou –qui no va comparèixer en el judici per estar arrestat a Tunísia– ha rebut una pena de 2 anys de presó.

L’atemptat gihadista de Niça del 14 de juliol de 2016, reivindicat per l’Estat Islàmic, va ser el segon pitjor en sòl francès després dels de París del 13 de novembre de 2015, amb un resultat de 130 morts entre París i Saint-Denis.

Lahouaiej Bouhlel, un tunisià resident a França de 31 anys i camioner de professió, va irrompre en la nit del 14 de juliol en l’emblemàtic Passeig dels Anglesos de Niça i va atropellar amb el seu camió a centenars de persones durant els dos quilòmetres que va recórrer fins que va poder ser abatut pels trets de la policia.

D’entre els 86 morts, prop de la meitat tenien nacionalitat francesa i la resta procedien de gairebé una vintena de països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia