Punt divers

Una seixantena de persones participen al Pallars al càsting Les Veus del Català

ALT PIRINEU I ARAN

Amb l'objectiu de començar a recopilar informació pel futur museu La Casa de les Llengües que contempla una secció dedicada a Les Veus del Català i s'ubicarà a l'antiga fàbrica tèxtil de Can Ricart, a la zona del 22@ Barcelona, aquests dies un equip de producció està realitzant càstings a persones dels Pallars per disposar de testimonis orals de la parla d'aquesta zona, dialecte que tindran un apartat especial en aquest futur museu. Al Pallars es registraran una seixantena d'entrevistes a persones nascudes al Pallars de diferents edats i sectors. D'aquesta manera es veurà l'evolució que està patint aquesta varietat dialectal. La setmana passada es van entrevistar 52 persones de la Ribagorça.

Les variants del català que s'han escollit per començar a recopilar informació pel futur museu són el pallarès, el ribagorçà i el tortosí. En ser informació que ha de formar part d'un futur museu s'enregistra en suport de vídeo per tal de fer un museu del tot interactiu pel visitant.

El càsting que es fa té dues parts; una del tot lliure per l'entrevistat que pot explicar aspectes de la seva vida o professió, del territori on viu o d'experiències personals i una segona que es tracta de provocar a que l'entrevistat que digui com anomena a certes coses o accions que se li mostren en un dibuix. Aquesta activitat es fa amb tots els entrevistats de les diferents zones del territori per veure com canvia una paraula d'un poble a un altre.

L'objectiu d'aquest projecte es la preservació de la diversitat lingüística i impulsar iniciatives al voltant de les llengües. Amb aquesta idea es va crear el 2005 la Casa de les Llengües, organisme impulsat i promogut per la Generalitat de Catalunya.

Serà al 2010 quan Barcelona disposarà d'aquest nou equipament cultural destinat a oferir serveis en matèria de gestió del multilingüisme i a difondre coneixement sobre la diversitat lingüística del món.

La Casa de les Llengües acollirà serveis i iniciatives de gestió, innovació i recerca per a especialistes, i una amplia oferta d'exposicions i activitats culturals relacionades amb les diferents parles del món en general i de Catalunya en particular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.