Punt divers

El poble més petit de Catalunya debat com invertir els 5.310 euros del fons d'inversió local del govern estatal

CATALUNYA CENTRAL

L'Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà), el poble més petit de Catalunya, amb un cens de 29 habitants, no sap si riure o plorar amb els diners que li han tocat del fons d'inversió local estatal. El Fondo Estatal de Inversión Local del Ministeri d'Administracions Públiques de l'Estat, que pretén repartir 8.000 milions d'euros als ajuntaments espanyols en funció de la població, fa que el municipi berguedà obtingui la suma de 5.310 euros. L'alcalde de Sant Jaume, Ramon Vilalta, explica que aquesta és una 'gran quantitat de diners' per a la localitat, però 'absolutament anecdòtica' per invertir-la en una obra pública.

El Real Decret del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero del passat 10 de desembre ha estat una pluja de diners per a molts ajuntaments de l'Estat espanyol. El Fondo Estatal de Inversión Local del Ministeri d'Administracions Públiques vol repartir 8.000 milions d'euros entre tots els ajuntaments de l'Estat en funció de la població de cadascun dels municipis beneficiaris de l'ajuda. L'objectiu: promoure la realització d'obra pública i d'inversions que generin ocupació amb la finalitat de reactivar l'economia durant el 2009.

A Sant Jaume de Frontanyà, en el Berguedà, el poble més de petit de Catalunya, amb un cens de 29 habitants, els ha tocat en total 5.310 euros. Una xifra que difícilment dóna per afrontar una obra pública de relleu.

L'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Ramon Vilalta, s'ho agafa amb humor i reconeix que 'ni que sigui per tapar forats', faran el que estigui al seu abast per no deixar perdre aquesta subvenció.

I és que els veïns de Sant Jaume viuen amb total contradicció aquesta línia d'ajuts. Per una banda, més de 5.000 euros per un ajuntament que té un pressupost ordinari de menys de 60.000 euros, és una gran subvenció. D'altra banda, 5.000 euros per afrontar una obra pública, que generi ocupació, amb la paperassa que s'ha de tramitar per obtenir la certificació i aprovació del projecte, provoca els somriures del consell obert dels veïns de Sant Jaume de Frontanyà.

A tall d'exemple. Recentment s'ha aprovat la supressió de barreres arquitectòniques en dos edificis públics del municipi amb un pressupost de 24.000 euros o s'ha projectat la instal·lació d'una antena per a la recepció de la TDT amb un cost superior als 15.000 euros. 'I és que qualsevol cosa que vulguem fer tindrà un cost molt superior als 5.000 euros de subvenció', es lamenta Vilalta.

La primera autoritat de Sant Jaume de Frontanyà vol convocar els veïns en els propers dies per a debatre les possibilitats d'inversió en el municipi: potser la millora d'un camí, o una tercera part del cost de la instal·lació de l'antena de la TDT, o tapar forats d'alguna pista o, potser, la millora de la caseta de l'ADF. 'Home! Alguna cosa farem, però deixar escapar aquests diners no', diu Vilalta.

Per a més peculiaritat del cas, l'alcalde afirma que les subvencions de l'Estat s'han concedit a partir del cens de l'any 2007. És gràcies a això que l'Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà ha estat de sort ja que ha rebut 177 euros més dels que els tocava ja que a dia d'avui són 29 habitants i no 30 habitants com ha calculat el Ministeri d'Administracions Públiques a l'hora de repartir els diners. 'No diguem res que encara en els reclamaran!', diu en broma l'alcalde.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.