Punt divers

L'edat d'inici en el consum de drogues al Pla d'Urgell és als 15 anys i un 70% ho fa amb cànnabis

PONENT

L'edat en què els joves del Pla d'Urgell s'inicien en el consum de drogues és als 15 anys i gairebé un 70% ho fa amb el cànnabis tot i que també s'ha registrat un augment del consum esporàdic de cocaïna. Són les dades que ha donat a conèixer aquest dimarts l'Àrea de Prevenció de Drogodependències del Consell Comarcal del Pla d'Urgell. En aquest sentit, el president de la comissió de Serveis Socials del Consell, Joan Sangrà, ha explicat que al llarg de quatre mesos s'han enquestat prop de 1.200 alumnes de primària i secundària per tal de poder conèixer quin és el consum real de drogues i a partir d'aquí definir les línies de prevenció i actuació que donaran peu en un futur a un pla de xoc de prevenció.

En concret, des de l'ens comarcal s'ha enquestat 220 alumnes de 6è de primària, i 959 alumnes de secundària que corresponen a 1r, 2n, 3r i 4rt d'ESO, i primer de Batxillerat així com cicles formatius de grau mitjà i els alumnes del Pla de Transició al Treball.La tècnica del Pla de prevenció de Drogodependències del Consell, Núria Barberà, ha explicat que el qüestionari que fan als alumnes gira al voltant de preguntes relacionades amb què fan els adolescents al seu temps lliure, d'on trauen la informació sobre drogues, si tenen algun familiar que consumeix drogues, quina quantitat de tabac i 'porros' consumeixen, com accedeixen a les substàncies, amb quina quantitat ho fan i quin risc hi atribueixen, entre d'altres.Barberà ha afegit que el fet que el qüestionari sigui anònim és positiu perquè la resposta sigui més sincera.A més a més de les gairebé 1.200 enquestes que s'han dut a terme al llarg d'aquests mesos, per tal d'elaborar el pla de xoc contra les drogues, el consell comarcal ha dut a terme un procés participatiu on s'han recollit opinions de les persones que han participat en els nou grups consultius. En aquests grups de discussió i de treball, que es van engegar el passat mes de setembre de 2008, hi ha pres part responsables polítics i municipals del Pla d'Urgell, professionals de l'àmbit sanitari, membres dels cossos de seguretat, professionals dels serveis socials, empresaris del sector de l'oci i el lleure nocturn, membres d'AMPAS, setze escoles de primària i tots els centres d'ensenyament secundari comarcals.En total, 120 persones que han aportat la seva visió com a professionals en els seus àmbits laboral i 368 famílies amb fills adolescents que han manifestat el seu parer i les seves preocupacions sobre el consum de drogues entre adolescents.En aquest sentit, Núria Barberà ha explicat que un dels eixos principals que definirà el Pla de xoc contra el consum de drogues serà la intervenció en famílies. Així ha explicat que en el marc d'aquesta intervenció cal emmarcar-hi les sessions de treball per a pares i mares 'Seduir per educar' que s'han dut a terme al llarg de les darreres setmanes i en les quals hi ha pres part 314 pares i mares a través de 10 tallers. Barberà ha volgut destacar l'èxit de participació en les sessions ja que l'any 2008 es va aconseguir la implicació de 140 pares i aquest any s'han tancat els tallers amb 314 inscrits, la qual cosa representa un increment del 65%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.