Societat

Descobreixen per què la marihuana fa perdre memòria

Un estudi de la Pompeu Fabra troba el tipus específic de receptors cerebrals que provoquen el fenomen. L'equip també ha descobert que un medicament contra el rebuig d'òrgans transplantats pot ser útil per inhibir aquest efecte

La pèrdua de memòria associada al consum de marihuana està causada per la interferència de la droga amb la maquinària de síntesi de proteïnes naturals del cervell, segons un estudi liderat per Andrés Ozaita des del Laboratori de Neurofarmacologia de la Universitat Pompeu Fabra que dirigeix Rafael Maldonado a Barcelona. Els resultats del treball es publiquen a l'edició digital de la revista Nature Neuroscience.

Els compostos cannabinoides sintètics i naturals, com és el cas dels derivats del Cannabis sativa, produeixen dèficits de memòria tot i que fins ara es desconeixien els mecanismes implicats. Els investigadors han recreat aquest tipus de deficiències cognitives amb ratolins utilitzant assajos en els quals es posava a prova la capacitat dels animals per recordar alguna cosa durant 24 hores.

Així, amb aquest mètode han pogut analitzar els efectes del delta-9-tetrahidrocannabinol (THC), el principal component psicoactiu del cànnabis, sobre els mecanismes cerebrals involucrats en aquesta propietat perniciosa dels cannabinoides. El THC actua sobre un tipus específic de receptors coneguts com a receptors cannabinoides que afecten la força de connexió entre les neurones.

Segons Andrés Ozaita, responsable de l'estudi, "hem observat que els cannabinoides com el THC activen l'hipocamp, una àrea del cervell implicada en la memòria i l'aprenentatge, processos específics que comporten la síntesi de noves proteïnes a les neurones. A més, l'activació d'aquests processos que desemboquen en els dèficits cognitius depenen específicament de la interacció del THC amb receptors per a cannabinoides localitzats en un tipus particular de neurones dins de l'hipocamp".

Els autors han descobert també que la inhibició d'aquests processos de senyalització cel·lular mitjançant rapamicina, un fàrmac immunosupressor utilitzat per prevenir el rebuig d'un òrgan després del trasplantament, evita l'amnèsia induïda pel THC en els ratolins.

A més, segons assenyala Ozaita "el treball revela el paper que poden jugar els cannabinoides endògens en la modulació d'alguns dels processos relacionats amb la consolidació de la memòria a nivell fisiològic".

Les possibles aplicacions de l'estudi estarien relacionades d'una banda amb el disseny d'estratègies terapèutiques que evitessin els efectes perniciosos del cànnabis sobre els processos cognitius. D'altra banda, atès que es descriu un tipus de receptors per a cannabinoides com a responsable dels efectes perjudicials sobre la memòria del THC, una altra possible aplicació seria el disseny de molècules selectives que tinguin una menor activitat sobre aquest tipus concret de receptors per a cannabinoides.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto