Punt divers

Tona aprova una moció contra la construcció de l'aeroport empresarial al municipi veí de Taradell

CATALUNYA CENTRAL

Tona (Osona) no està d'acord en que l'aeroport empresarial se situï al nucli de Mont-rodon de Taradell (Osona), que afectaria una part del seu terme municipal. Així ho diu el text d'una moció aprovada aquest dilluns amb el vot favorable dels regidors dels grups de CiU i Tona Futur que formen part del consistori. En el text, aprovat en un ple extraordinari d'urgència, es destaca el caràcter 'elitista' d'aquest tipus de transport i es denuncia que una instal·lació d'aquestes característiques pot provocar 'greus molèsties' a la població que resideix 'a les proximitats'. Una quarantena de veïns contraris al projecte van assistir al ple extraordinari on es va aprovar la moció.

En el text que va llegir l'alcalde Josep Salom (CiU) es diu que l'aeroport per jets privats que ara la Generalitat ha tret a concurs no respon en el cas d'Osona a 'una utilitat pràctica' ni a una demanda de serveis que 'la població de la comarca reclami'. Entre els greuges que es situen hi ha les molèsties per la contaminació acústica i un 'fort impacte paisatgístic' per a Osona. Aquest aeroport, segons l'Ajuntament de Tona, és contrari als objectius europeus de 'reduir emissions CO2' i suposaria 'la destrucció de bona part del centre de la Plana de Vic'. L'alcalde de Tona va assegurar que la proposta d'emplaçament que ha fet el Consell Comarcal d'Osona els ha agafat 'per sorpresa' i va lamentar que a excepció de Taradell els alcaldes de la zona on els afecta terme municipal pel perímetre que ha d'existir al entorn de la pista s'assabentessin per la premsa de l'emplaçament proposat. La quarantena de veïns que van assistir al ple es van mostrar contraris a la instal·lació i als seus efectes. Alguns dels assistents eren de masies properes als terrenys proposats per construir la pista. Entre d'altres van responsabilitzar el president del Consell Comarcal i alcalde de Centelles Miquel Arisa (PSC) d'haver fet la proposta d'aquest emplaçament sense cap debat social previ. També van insistir en seguir mostrant públicament la seva oposició al projecte perquè l'Ajuntament de Taradell que és qui finalment hauria de presentar la seva candidatura per optar a l'aeroport s'acabin fent enrere. El grup d'ERC, que no té representació al municipi, va llegir un comunicat. L'alcalde Josep Salom va explicar durant el ple extraordinari que els alcaldes dels municipis que estarien afectats per l'aeroport (Taradell, Tona, Malla i Seva) s'havien reunit el mateix dilluns per parlar de la possible candidatura osonenca. En aquesta reunió en la que també hi va assistir el president del Consell Comarcal d'Osona Miquel Arisa, els municipis veïns a Taradell l'hi haurien fet arribar el seu malestar per com s'ha gestat els treballs per anunciar un emplaçament i l'oposició dels municipis afectats indirectament per la possible instal·lació. Després de Malla, Tona és el segon municipi que aprova una moció contra de l'aeroport. El fet que Osona presenti la seva candidatura per acollir aquest aeroport de jets privats depèn exclusivament de l'Ajuntament de Taradell que és l'únic municipi que disposa d'uns terrenys com els que es demanen per acollir aquesta instal·lació. L'alcalde de Taradell Lluís Verdaguer diu que analitzarà avantatges i inconvenients del projecte. A més d'Osona que disposa d'uns terrenys, Òdena (Anoia) i el Bages també han manifestat estar interessats per acollir aquest aeroport.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.